Forța armată finlandeză: cu ce arme intră în NATO vecinul Rusiei

F/A-18 Hornet

Forțele aeriene finlandeze au în serviciu 62 de avioane de fabricație americană. Avioanele învechite urmează să fie înlocuite cu 64 de avioane F-35 de ultimă generație, începând cu 2026.

Nave lansatoare de rachete din clasa Hamina

Patru dintre aceste ambarcațiuni de atac se află în prezent în serviciul Marinei finlandeze. Navele sunt fabricate din aluminiu și materiale compozite, ceea ce le face relativ ușoare și agile.

Cu o gamă de arme precum rachete, un tun de artilerie și de adâncime, navele sunt, se pare, capabile să contracareze „amenințările din aer, de la suprafață și subacvatice”.

Finlanda nu are o flotă de submarine.

Lansatorul de rachete grele 298 RSRAKH 06

Acest lansator este cunoscut de către producătorul său american sub numele de M270 Multiple Launch Rocket System (sistem de rachete cu lansare multiplă).

MLRS lansează aceleași rachete ghidate ca și lansatoarele montate pe camion, HIMARS, dar oferă o mobilitate mai mare pe terenuri accidentate și rachete cu o capacitate mai mare.

Leopard 2

Finlanda ar deține în jur de 200 de astfel de tancuri de producție germană. Leopard 2 sunt mai rapide decât multe dintre cele de concepție sovietică, iar un fond de mii de vehicule în arsenalele europene face ca întreținerea și schimbul de piese să fie relativ simple.

Obuzierul blindat 155 PSH K9 K9 FIN

Acest obuzier autopropulsat de 155 de milimetri, denumit K9 Thunder de către producătorul său sud-coreean, este capabil să lanseze simultan trei proiectile în același loc.

Capacitatea sa de „impact simultan cu mai multe rafale” este obținută prin lansarea unui proiectil înalt, în buclă, apoi prin lansarea altor două pe traiectorii mai joase și mai rapide.

Transportor blindat de trupe Patria XA-360

Acest vehicul de fabricație finlandeză dispune de un sistem de armament care poate lovi ținta de la distanță, de către un artilerist aflat în interiorul carcasei APC. Până la 11 soldați pot fi transportați în acest vehicul, care a fost proiectat pentru a putea „vâsli” prin mlaștinile Finlandei.

155 GH 52 APU

Această piesă de artilerie grea este proiectată pentru a fi tractată până la poziția de tragere, dar are și un scaun deschis pentru șofer și un motor diesel, care îi permite să fie mutată, încet, pe distanțe scurte.

Se pare că neobișnuitul tun de 155 de milimetri de fabricație finlandeză a fost mult mai puțin capabil decât a fost lăudat, iar vânzarea armei către armata egipteană a fost făcută în mod controversat, fără să-i fie dezvălui acest minus.

Purtător de mortiere articulat cu șenile 120 KHR TEKA

Mortierul greu montat în interiorul unei remorci șenilate, de fabricație finlandeză, permite unui echipaj de tragere să lanseze 12 lovituri de mortier într-un minut, apoi să fugă înainte ca radarele bateriei adversarului să le poată localiza poziția.

Podul blindat pe structură Leopard 2L

Acest vehicul de geniu de fabricație germană este capabil să extindă un pod peste căi navigabile cu o lățime de până la 25 de metri.

Echipamentul de vedere pe timp de noapte permite echipajului său format din două persoane să instaleze o traversare în câteva minute, chiar și în întuneric total.

Aderarea Finlandei la NATO adaugă o colecție semnificativă de arme la arsenalul de război al alianței, inclusiv unul dintre cele mai mari contingente de artilerie din Europa. Iată câteva dintre cele mai importante și specializate echipamente militare ale armatei finlandeze.