El pretinde că Rusia a fost obstrucționată în mod deliberat în furnizarea de cereale și îngrășăminte în străinătate și că a fost învinuită pe nedrept pentru situația actuală de criză pe piața mondială.
„Am atras în mod repetat atenția asupra faptului că într-un an în cadrul acordului, un total de 32,8 milioane de tone de marfă au fost exportate din Ucraina, dintre care peste 70% au ajuns în țări cu venituri medii și înalte, inclusiv Uniunea Europeană, doar aproximativ 3% au plecat în țările cel mai puțin dezvoltate, mai puțin de 1 milion de tone”, a spus el, citat de The Guardian.
Declarațiile lui Putin contrazic evidența înregistrată de Organizația Națiunilor Unite, care a susținut atunci când Rusia a părăsit acordul că acesta a fost în beneficiul acestor state, contribuind la scăderea prețurilor la alimente cu peste 20% la nivel global.
Potrivit ONU, acordul a furnizat cereale către 45 de țări de pe trei continente - 46% în Asia, 40% în Europa de Vest, 12% în Africa și doar 1% în Europa de Est.
„Am spus în repetate rânduri că țara noastră are capacitatea de a înlocui cerealele ucrainene atât comercial, cât și ca ajutor gratuit pentru țările nevoiașe, mai ales că recolta noastră se așteaptă din nou să fie perfectă în acest an”, a declarat Putin.
El a mai spus că utilizarea dolarilor americani în comerțul dintre națiunile Brics este în scădere, pe măsură ce țările se îndreaptă către monedele naționale și se îndepărtează de dolari într-un „proces ireversibil de dedolarizare”.
Rusia s-a retras recent din acordul internaţional, intermediat de Turcia și ONU, care permitea Ucrainei să îşi exporte în siguranţă cerealele prin porturile sale de la Marea Neagră exact în perioada în care a început recoltatul.
Rusia a susținut că a renunțat la parct pentru că cererile sale de îmbunătățire a propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte nu ar fi fost îndeplinite.
Decizia Rusiei a pus în pericol o rută importantă pentru Ucraina, unul dintre cei mai mari cultivatori şi exportatori de cereale şi oleaginoase.
După retragerea din acord Rusia a atacat unul din cele mai mari porturi ucrainene la Dunăre iar cotaţiile la grâu şi porumb au crescut.
BRICS este un acronim care se referă la țările membre Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Acronimul a fost inventat de Jim O'Neill, economistul șef de atunci al băncii Goldman Sachs, într-un document din 2001 intitulat „Building Better Global Economic BRICs”.
Blocul a fost fondat la inițiativa Rusiei ca un club informal în 2009 pentru a le oferi membrilor săi o platformă de contestare a ordinii mondiale dominate de SUA și aliații săi.
Africa de Sud, cel mai mic membru în ceea ce privește influența economică și populația, a fost primul beneficiar al unei extinderi a blocului în 2010, când gruparea a devenit cunoscută sub numele de BRICS.
Îți mai recomandăm Prima navă care folosește coridorul umanitar ucrainean a ajuns la Istanbul