Putin: incursiunea Ucrainei în Kursk nu încetinit înaintarea Rusiei în Donbas

Putin se adresează participanților la Forumul Economic Estic de la Vladivostok. Aici a vorbit despre cum vede el evoluția frontului din Ucraina.

Vladimir Putin a declarat joi, pe 5 septembrie, că incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk nu a reușit să încetinească înaintarea Rusiei în estul Ucrainei și a slăbit apărarea Kievului de-a lungul liniei frontului, creând un avantaj pentru Moscova. Ucraina spune că altul a fost scopul, care e atins.

În discursul de la Forumul Economic Estic de la Vladivostok, Putin a declarat că forțele ruse îi resping pe soldații ucraineni din Kursk, unde, pe 6 august, Ucraina a lansat cel mai mare atac străin asupra Rusiei de la al Doilea Război Mondial - informează Reuters.

Ucraina și-a slăbit apărarea în alte părți și a permis Rusiei să-și accelereze înaintarea în zona estică a Donbasului, a spus liderul rus, reiterând că obiectivul principal al Moscovei a fost de a prelua controlul deplin asupra Donbasului.

„Scopul inamicului a fost să ne vadă nervoși și îngrijorați, transferând trupe dintr-un sector în altul și să ne oprească ofensiva în zone cheie, în primul rând în Donbas”, a declarat Putin. „A funcționat? Nu”.

Putin, care a trimis zeci de mii de militari în Ucraina în februarie 2022 în ceea ce el a numit o „operațiune militară specială”, a declarat că acum este „datoria sacră a forțelor armate” să scoată forțele ucrainene din Kursk și să apere cetățenii ruși.

Comandantul armatei Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat că unul dintre obiectivele operațiunii de la Kursk a fost deturnarea forțelor ruse din alte zone, în principal din estul Ucrainei, în apropierea orașelor Pokrovsk și Kurahove, unde situația ucrainenilor a fost caracterizată de Kiev ca fiind „dificilă”.

Îți mai recomandăm Zelenski: acțiunea din Kursk continuă. Acord de securitate cu Irlanda

Incursiunea de la Kursk a fost o rușine pentru Putin și înalții comandanți militari - scrie Reuters - dar oficialii ruși o descriu acum ca fiind una dintre cele mai mari greșeli tactice ale Kievului din timpul războiului, afirmând că a implicat mii de soldați pentru un câștig real redus.

„Prin transferarea unor unități destul de mari și bine antrenate în aceste zone de frontieră cu noi, inamicul și-a slăbit pozițiile în zone-cheie, iar trupele noastre au accelerat operațiunile ofensive”, a declarat Putin.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Kievul nu intenționează să păstreze teritoriul din Kursk și că operațiunea, despre care spune că face parte dintr-un plan mai amplu care nu a fost dezvăluit pe deplin, i-a făcut pe ruși să simtă pe pielea lor războiul.

Zelenski a sugerat săptămâna aceasta că alt mare câștig a fost luarea a 600 de prizonieri ruși de război, care pot fi schimbați. El a părut să sugereze că asemenea acțiuni pot întări poziția Kievului la eventuale negocieri - pe care el nu le vede deocamdată posibile.

Îți mai recomandăm Ucraina, sub atac rusesc masiv. Șapte morți la Liov. Instalații energetice lovite în șase regiuni. 51 de morți după atacul de la Poltava

Pe de altă parte, Putin a declarat joi că forțele rusești cuceresc bucăți de teritoriu în estul Ucrainei mai rapid ca niciodată - ba chiar și că ratele de recrutare sunt în creștere în Rusia.

„Nu are loc nici o acțiune de limitare a ofensivei noastre”, a spus Putin. El a mai declarat că asaltul Rusiei asupra orașului Pokrovsk, din estul Ucrainei, a fost un succes.

Your browser doesn’t support HTML5

Rudele caută supraviețuitori și trupuri la Poltava - peste 50 de oameni au fost uciși într-un atac rusesc asupra unei clădiri militare

Forțele ruse, care controlează 18% din Ucraina, avansează în estul Ucrainei după ce contraofensiva Kievului din 2023 nu a reușit să creeze o breșă majoră, notează și Reuters.

Deși Kremlinul afirmă că în prezent nu există condiții pentru discuții de pace cu Ucraina, Putin a numit la Vladivostok China, India și Brazilia drept potențiali mediatori și și-a reiterat opinia că un acord mai vechi, încheiat în primele săptămâni ale războiului în cadrul discuțiilor de la Istanbul, care nu a fost niciodată pus în aplicare, ar putea servi drept bază pentru discuții. (MȚ)

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.