La 80 de ani de la invazia nazistă a Uniunii Sovietice, Putin vrea „parteneriat” cu Europa

Vladimir Putin la comemorarea a 80 de ani de la invazia nazistă în Uniunea Sovietică.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a comemorat 80 de ani de la invazia nazistă a Uniunii Sovietice lăudând sacrificiile făcute de soldații sovietici în timpul războiului, dar spunând că securitatea europeană s-a „degradat grav” în timpul tensiunilor recente. Relațiile Rusiei cu vestul după anexarea Crimeei în 2014 sunt la cel mai jos nivel de după Războiul Rece.

Rusia, moștenitoarea Uniunii Sovietice, se uită cu reticență la expansiunea NATO, considerând Alianța a fi o amenințare asupra securității sale.

Discursul lui Putin la Mormântul Soldatului Necunoscut, 22 iunie 2021.

Data de 22 iunie continuă să indigneze și să întristeze toate generațiile, fiindcă ce au trăit oamenii în acei ani ne este imprimat în amintiri”, a declarat Putin după ce a lăsat o coroană la Mormântul Soldatului Necunoscut de la Kremlin.

Deși Germania nazistă a semnat un pact de neagresiune cu Moscova, aceasta a lansat un atac-surpriză pe 22 iunie 1941, în operațiunea Barbarossa.

Pe parcursul următorilor patru ani, URSS și aliații vestici au reușit să-i înfrângă pe germani și să câștige războiul. 27 de milioane de oameni au murit în urma conflictului.

Una dintre primele fotografii ale Operațiunii Barbarossa - atacul asupra Uniunii Sovietice a fost lansat în dimineața de 22 iunie 1941.

Rusia susține ideea de a revigora parteneriatul deplin cu Europa… întreg sistemul de securitate europeană s-a degradat dramatic. Tensiunile cresc, riscul unei noi înarmări devine real”, a menționat Putin.

Conform președintelui rus, țara sa „nu va permite niciodată distorsionarea adevărului” despre cel de-al Doilea Război Mondial.

Iunie 1941 - Soldații germani privesc un sat sovietic în flăcări. Barbarossa a fost cea mai mare invazie la sol din istoria militară: în jur de 3,8 milioane de trupe au participat, împreună cu jumătate de milion de cai, mii de tancuri și avioane.

În ultimii ani, Putin a acuzat frecvent țările europene de diminuarea rolului Uniunii Sovietice în zdrobirea forțelor germane. Vesticii au vorbit despre atrocitățile comise de soldații sovietici, precum uciderea ofițerilor polonezi în pădurea Katyn în 1940 și violul femeilor germane.

Într-un articol publicat în Die Zeit pe 22 iunie, Putin a punctat că „în ciuda încercărilor de a rescrie trecutul, adevărul este că soldații sovietici au venit în Germania nu ca să se răzbune, ci cu misiunea nobilă și măreață de a elibera”.

Heinrich Himmler și alți înalți oficiali naziști discută planul pentru viitoarele sate etnic germane din teritoriul sovietic, martie 1941. Plănuirea invaziei a durat ani buni, iar Hitler a menționat ideea în manifestul său din 1925, Mein Kampf: „Dacă vorbim despre solul și teritoriul nou în Europa de astăzi, ne putem gândi la Rusia și statele sale satelit”.

Istoricii vestici spun că pactul de neagresiune Molotov-Ribbentrop, semnat în 1939 de Uniunea Sovietică și Germania nazistă, a facilitat începutul războiului. Oficialii ruși nu sunt de acord. Prin acest pact secret s-a împărțit Europa centrală și de est între Germania și Uniunea Sovietică.

După începerea războiului în urma invaziei Poloniei la 1 septembrie 1939, sovieticii au ocupat partea estică a țării. Trupele sovietice au masacrat peste 20.000 de ofițeri polonezi în pădurea Katyn.

Naziștii au trădat pactul când au invadat Uniunea Sovietică acum 80 de ani.

Civilii sovietici în stația de metrou Mayakovskaya, ascunzându-se de atacul german în august 1941.

Cancelarul german Angela Merkel l-a sunat pe Putin pe 22 iunie pentru a-i „transmite empatie cu durerea de nemăsurat și suferința cauzată de războiul început de regimul nazist”, conform Kremlinului.

Un grup de bărbați colectează trupurile neînsuflețite ale victimelor asediului din Leningrad, octombrie 1942. Nereușind să captureze orașul, forțele naziste au înconjurat nordul orașului, încercând să înfometeze populația. Asediul a durat aproape doi ani și jumătate și a ucis aproximativ un milion de oameni.

Ambele părți au pus accent pe importanța menținerii memoriei istorice a acestor evenimente tragice” și au punctat cum „depășirea rivalității dintre ruși și germani a fost extrem de importantă pentru destinul Europei postbelice”.

Menținerea securității pe continent este posibilă și acum doar prin eforturi comune”, a menționat Kremlinul.

O mamă încearcă să își protejeze copilul de gloanțele naziste, cu câteva momente înainte de a fi ucisă într-un câmp de lângă Ivangorod, Ucraina. În stânga, trupul altei femei, în dreapta, un grup care pare să sape un mormânt. Trupele de execuție naziste, în unele cazuri susținute de populația locală, au executat milioane de oameni, în special evrei și cei cu trăsături asiatice, în anii de după Operațiunea Barbarossa.