Putin is forever, nici o țară UE nu ajută Italia, iar «Stairway to Heaven» nu este un plagiat. Revista presei europene

Robert Plant (stânga) și Jimmy Page de la Led Zeppelin, astăzi.

De la «eppur si muove»  la  «così si muove» epidemia în Italia.  

Marți seara, cum o rezumă La Repubblica, Roma a anunțat 168 de noi decese, un record într-un interval de 24 de ore. Italia numără acum peste 10 000 de cazuri, dintre care 631 de morți. Toate cele 27 de țări ale UE sunt acum atinse. Mai toate țările și companiile aeriene, inclusiv cele low cost, irlandeza Ryanair și maghiara Wizz Air, și-au suspendat zborurile spre și dinspre Italia.

În Italia, creditele ipotecare vor fi înghețate, pentru a permite familiilor modeste să facă față cheltuielilor. Continuă revoltele în închisori, numărul morților printre deținuți, în ciocnirile cu gardienii, a urcat la 12, iar 11 din cei 34 de deținuți evadați de la închisoarea din Foggia au fost prinși.

Corriere della Sera vorbește despre propunerea ca în nord, în Lombardia, acolo de unde a pornit epidemia, să se închidă totul vreme de 15 zile, cu excepția farmaciilor și a magazinelor alimentare. Pentru moment, barurile și cafenelele închid la ora 6 pm, așa încât happy hour a fost coborâtă la 4 pm.

La Repubblica îl citează pe primarul din Bergamo, în apropiere de Milano, Giorgio Gori, primul care pe 9 martie a cerut închiderea totală a Lombardiei, regiunea din nord cea mai afectată, și care acum într-un tweet a scris: "Nu vă lăsați păcăliți de cifrele vindecărilor. Extinderea epidemiei pare a încetini doar pentru că nu mai sunt paturi, iar pacienții care nu pot fi tratați sunt lăsați să moară." Acel tweet citat de La Repubblica nu apare însă pe contul de Twitter al primarului și a fost probabil șters de acesta.

Într-o carte albă publicată pe site-ul Politico, ambasadorul Italiei la UE, Maurizio Massari, deplânge lipsa de solidaritate în UE și faptul că nicio țară europeană nu a ascultat apelul Comisiei de a trimite material medical în Italia!

Ministra britanică a sănătății - infectată

În Spania, care se confruntă cu măsuri similare celor luate în Italia, El Pais dă cuvântul părinților cu copiii lipsiți de școală: Ce fac eu 15 zile cu copiii acasă?

În Marea Britanie, cum o anunță The Guardian, chiar ministra sănătății, Nadine Dorries, a luat virusul și este acum în carantină. La Moscova, Izvestia precizează, pentru cititorii ruși, că Nadine Dorries a fost, desigur, în cotact cu Boris Johnson.

Site-ul american Politico estimează, prin platforma sa de la Bruxelles, că Brexitul va face că Marea Britanie va plăti mai mult pentru un vaccin împotriva coronavirus și va avea acces la el mai târziu decât ceilalți europeni.

Tot la Bruxelles, Le Soir deplânge faptul că, dată fiind structura federală a Belgiei, măsurile propuse de guvernul central interimar sunt aplicate diferit și în dezordine. Astfel, dacă în Valonia și la Bruxelles evenimentele cu peste 1.000 de participanți sunt interzise, în Flandra, dominată de politicieni și primari membri ai dreptei naționaliste flamande N-VA (Noua Alianță Flamandă, Nieuw-Vlaamse Alliantie), măsura este aplicată doar caz după caz.

Economia Belgiei flirtează acum cu recesiunea, cum scrie cotidianul economic flamand De Tijd. Belgia are oficial 267 de cazuri cunoscute de infectare cu COVID-19, însă un virolog, Marc Van Ranst, a numit asta doar vârful aisbergului. Toți belgienii sunt acum sfătuiți, în măsura în care pot, să lucreze de acasă.

Situație similară în Germania, cu măsuri diferite de la un Land la altul, din pricina federalismului, cum o deplânge Süddeutsche Zeitung. De la interzicerea adunărilor și manifestațiilor, până la închiderea școlilor, nimic nu este la fel, ]n diferitele regiuni, în funcție de autorități și, pe alocuri, de orientarea lor politică.

Frankfurter Allgemeine Zeitung se proiectează peste ocean și pune problema sănătății lui Donald Trump, acum că se știe că virusul și-a croit drum până la Casa Albă.

Cum s-a lăsat Putin convins să stea acolo pe viață

Presa rusă este preocupată mai puțin de coronavirus, pe cât în primul rând de noua manevră a lui Putin de a rămâne la putere (practic nedefinit), printr-o modificare a Constituției care îi va permite să candideze din nou în 2024.

Trebuie cunoscute arcanele istoriei ruse, ale cenzurii și ale kremlinologiei pentru a prinde ironia subtilă din titlul pe care îl pune (încă) relativ independentul Kommersant: Ne fierbe mintea. Cum a acceptat Putin să candideze iarăși.

Cotidianul Kremlinului, Rossiiskaia Gazeta, prezintă însă viitorul referendum pe această temă ca pe o nouă etapă în destinul țării.

Nezavisimaia Gazeta scrie că Putin pare acum că va rămâne la putere cel puțin până în 2030, iar Izvestia explică cum a făcut Putin să pregătească posibilitatea de a-și succeda sieși.

« Stairway to Heaven », de Led Zeppelin, nu e un plagiat

În sfârșit, la rubrica culturală, Le Monde, în Franța, anunță victoria mult așteptată, la tribunal, a membrilor legendarului grup britanic de hard rock Led Zeppelin, dați în judecată acum mai mulți ani de către un grup de rock psihedelic mult mai puțin cunoscut din San Francisco, Spirit, care îi acuza pe cei de la Led Zeppelin că ar fi furat linia melodică a chitarei, în special intro-ul, de la succesul planetar care a fost « Stairway to Heaven ».

Melodia grupului Spirit, intitulată « Taurus » (1968), este aici (partea incriminată începe la 0’40’). Cea a Led Zeppelin (1971), știută de toată lumea, este aici. Iar un artist de YouTube, numit Rainson Zeppelin, le-a pus împreună, una după alta, aici.

Tribunalul din San Francisco, compus din 11 judecători, a confirmat însă un verdict din 2016 care spunea că nu este vorba acolo câtuși de puțin despre un plagiat.

Atunci, în 2016, chitaristul de la Led Zeppelin, Jimmy Page, nu negase că ar fi putut avea cunoștință atunci de piesa grupului respectiv, dar că înlănțuirea aceea de acorduri de chitară circula liber în întreaga comunitate rock.

Magistrații din San Francisco și-au bazat verdictul pe o lege a dreptului de autor datând din... 1909.