Şeful serviciului secret rus acuză Ucraina, SUA și Marea Britanie de atacul de la Moscova

Președintele rus Vladimir Putin, Nicolai Patrușev - secretar al Consiliului de Securitate și șeful FSB, Alexandr Bortnikov.

Şeful FSB şi secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, oameni de încredere ai liderului de la Kremlin Vladimir Putin, au declarat marţi că ei cred că Ucraina a fost implicată direct în atacul asupra sălii de concerte de la periferia Moscovei.

Mai mult, ei spun că serviciile occidentale, în special din SUA şi Marea Britanie, au fost, la rândul lor, în spatele atentatului.

Şeful serviciului de securitate al Rusiei (FSB), Aleksandr Bortnikov, a declarat că serviciile speciale ucrainene au fost „direct implicate" în atacul din suburbia Moscovei, care a ucis, potrivit ultimului bilanț, 139 de persoane.

El susţine, de asemenea, că SUA şi Marea Britanie se află în spatele atacului, chiar dacă atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.

„Credem că acţiunea a fost pregătită atât de islamiştii radicali înşişi, cât şi, bineînţeles, facilitată de serviciile speciale occidentale, iar serviciile speciale ucrainene însele sunt direct implicate", a declarat Aleksandr Bortnikov, citat de RIA.

Bortnikov consideră că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) ar trebui să fie recunoscut ca organizaţie teroristă.

El susţine că FSB ştie că Ucraina a antrenat militanţii pe teritoriul Orientului Mijlociu.

Bortnikov a spus, potrivit TASS, că reprezentanţi ai regimului de la Kiev „au călătorit în locaţiile teroriştilor, au lucrat cu aceştia şi au făcut antrenamente".

Potrivit lui Bortnikov, un alt exemplu în acest sens este numărul mare de cetăţeni de diferite naţionalităţi care luptă de partea regimului de la Kiev. „Aceştia sunt naţionalişti, aceştia sunt mercenari, aceştia sunt islamişti, pe care, în principiu, ţara îi atrage pentru lupta pe frontul rusesc", a adăugat el.

El spune că Occidentul și Ucraina au avut nevoie de atentatul de la Moscova ca să semene panică în Rusia.

Și Nicolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate rus, fost coleg de școală al lui Putin și unul din artizanii invadării Ucrainei, a spus că Ucraina s-a aflat în spatele atacului, nu ISIS. El a spus că are multe „indicii” privind implicarea Ucrainei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.