Putin nu va merge la summitul G20 din Brazilia

Președintele rus Vladimir Putin nu va merge la summitul G20 din Brazilia.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, că participarea sa la summitul G20 (grupul celor mai importante 20 de economii din lume) din Brazilia, de luna viitoare, ar perturba discuțiile importante de acolo, și că altcineva va reprezenta Moscova.

„G20 este un forum util, dar nu trebuie politizat; a fost creat ca o platformă pur economică”, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, la o întâlnire cu conducătorii mass-media din țările BRICS, conform ITAR-TASS, agenția de presă de stat rusă.

Brazilia i-a trimis lui Putin o invitație standard pentru întâlnirile din 18-19 noiembrie de la Rio de Janeiro ale grupului G20, dar nu a primit niciun răspuns oficial, conform declarațiilor unor oficiali brazilieni.

La aceeași întâlnire cu liderii din țările BRICS, Putin a declarat că „propunerile Chinei și Braziliei pentru pace în Ucraina sunt temeinice și pot constitui o bază pentru găsirea unei soluții”.

Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, iar Ucraina a îndemnat Brazilia să-l aresteze pe liderul rus dacă acesta va călători acolo pentru summitul programat pe 18-19 noiembrie.

Rusia neagă acuzațiile de crime de război, iar Kremlinul a respins mandatul ICC ca fiind „nul și fără valoare”.

Procurorul General ucrainean, Andriy Kostin, a declarat pentru Reuters într-un interviu că „este important ca comunitatea internațională să rămână unită și să-l tragă pe Putin la răspundere.”