R. Moldova exclude posibilitatea ca Rusia să aibă un rol în negocierile cu enclava transnistreană

Negociatorul-șef al Moldovei în disputa cu Transnistria declară că Moscova nu poate participa la negocieri câtă vreme este în război cu Ucraina.

Negociatorul șef al Moldovei în disputa cu Transnistria declară că Moscova nu poate participa în formatul de negocieri câtă vreme este angajată în războiul cu Ucraina.

Vicepremierul Oleg Serebrian a declarat că formatul de negocieri din ultimii 20 de ani, care include Rusia și Ucraina, dar și SUA și EU în calitate de observatori, nu ar putea servi la nimic atâta timp cât Moscova își continuă invazia.

„Revenirea la acest format pentru o soluționare pașnică depinde de îmbunătățirea relațiilor dintre Moscova și Kiev”, a spus oficialul moldovean.

Oleg Serebrian a declarat că prioritatea Moldovei pentru 2024 este continuarea integrării treptate cu UE. Președintele Maia Sandu, care denunță invazia Rusiei în Ucraina, a cerut un rol mai mare pentru UE în soluționarea impasului cu Transnistria.

Transnistria s-a despărțit de Moldova înainte de prăbușirea URSS din 1991. Regiunea separatistă a rămas cu un statut incert pentru mai mult de 30 de ani. Transnistria, unde trăiesc 200.000 de persoane cu pașapoarte rusești, nu are recunoaștere internațională și depinde în mare măsură de Moscova.

Ultimele discuții dintre Chișinău și Tiraspol au fost puternic afectate de noile taxe impuse de Republica Moldova, ca parte a procesului de aderare la UE, despre care separatiștii transnistreni spun că le afectează activitatea economică.

De la 1 ianuarie 2024, noul Cod vamal al Republicii Moldova prevede ca firmele din Transnistria să plătească taxe vamale la bugetul Republicii Moldova. Până la această reglementare, deşi companiile din regiunea transnistreană erau înregistrate la Chişinău ca agenţi economici moldoveni, ele plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean.

Vitali Ignatiev, reprezentantul politic al regiunii separatiste transnistrene.

Mai mult, negociatorii transnistreni declară că nu vor mai participa la discuții în zonele controlate de guvernul de la Chișinău, deoarece se tem de arestare în temeiul noilor legi mai dure împotriva separatismului. Până acum, negocierile aveau loc în diverse locuri, prin rotație.

„Niciun locuitor al Transnistriei nu poate fi ferit de urmărirea penală dacă se află de cealaltă parte a râului Nistru”, a spus negociatorul din partea autointitulatei republici transnistrene Vitali Ignatiev.

„Am cerut în mod repetat garanții împotriva utilizării măsurilor represive împotriva cetățenilor din Transnistria. Dar Chișinăul nu le va oferi”, a adăugat Vitali Ignatiev.

Negociatorul-șef al Republicii Moldova, vicepremierul Oleg Serebrian, a declarat săptămâna trecută că autoritățile nu insistă asupra practicii actuale de alternare a locului discuțiilor.

Codul penal al țării, a spus el, urmărește să susțină integritatea teritorială a Moldovei și nu vizează locuitorii Transnistriei, deși nu poate oferi garanții de securitate „pentru că nu sunt procuror”.

Reprezentantul politic al regiunii separatiste transnistrene, Vitali Ignatiev, are cetățenie ucraineană și rusă, iar Kievul i-a cerut să apară într-un tribunal ucrainean luna aceasta pentru a răspunde acuzațiilor de acceptare a anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și pentru declarații ostile față de Ucraina.

Ignatiev a repetat acuzațiile lansate de serviciile speciale transnistrene, potrivit cărora, grupuri de militari ucraineni s-ar antrena pe teritoriul R. Moldova pentru a organiza „atacuri teroriste” în stânga Nistrului.

Îți mai recomandăm R.Moldova. Doi miniștri îi vor lua locul lui Nicu Popescu, de Externe și de Afaceri Europene