R. Moldova va încheia un Parteneriat de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău de Ziua Europei, 9 mai 2024.

Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova a anunțat marți, 14 mai, că R. Moldova și Uniunea Europeană vor încheia un Parteneriat de Securitate și Apărare. Documentul nu va avea statut de tratat internațional, dar va fi bazat pe angajamente politice.

Anunțul autorităților moldovene a fost făcut după ce Financial Times a scris despre propunerea Uniunii Europene de a încheia un parteneriat de securitate cu Republica Moldova, care urmează să fie aprobată săptămâna viitoare.

Potrivit jurnaliștilor de la Financial Times, R. Moldova ar urma să își intensifice schimbul de informații cu UE, să facă exerciții militare comune și să fie inclusă în programul comun de achiziții de armament al blocului comunitar.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a transmis că parteneriatul va funcționa ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile dintre R. Moldova și UE, în domenii precum:

  • asistența UE pentru consolidarea rezilienței R. Moldova;
  • securitatea cibernetică;
  • combaterea dezinformării;
  • asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace;
  • participarea R. Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor;
  • managementul integrat al frontierelor.


Reprezentanții ministerului spun că majoritatea activităților prevăzute de acest parteneriat sunt deja puse în practică, iar parteneriatul va permite R. Moldova să aibă o bază pentru cooperare mai sistemică cu UE.

Îți mai recomandăm Politicile președintei R.Moldova, comparate de Kremlin cu experimentele celui de al Treilea Reich. „Folosește elemente de genocid”

Autoritățile moldovene dau asigurări că documentul a fost încheiat în concordanță cu obiectivele stabilite în Strategia securității naționale a R. Moldova.

Proiectul Strategiei securității naționale a R. Moldova prevede că Federația Rusă și interpușii săi în R. Moldova reprezintă cea mai periculoasă sursă de amenințare și că, dacă nu este contracarată, poate avea efecte severe pentru statalitate și democrație.

Tot în Strategie se precizează că aderarea deplină la Uniunea Europeană reprezintă unul dintre interesele naționale de securitate ale R. Moldova.

Pe 5 aprilie curent, Consiliul Uniunii Europene a aprobat un nou ajutor, în valoare de 41 de milioane de euro, pentru dezvoltarea capabilităților de apărare ale R. Moldova, prin intermediul Instrumentului european pentru pace.

Pachetul prevede asigurarea cu echipamente pentru: mobilitate, supraveghere aeriană și logistică.

Exceptând asistența stipulată mai sus, până în prezent, UE a aprobat un ajutor financiar, pentru dezvoltarea capabilităților de apărare ale R. Moldova, în valoare de 87 de milioane de euro.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.