Rachete trase de Hamas asupra Tel Avivului. SUA oferă Israelului un pachet militar de 20 mld de dolari

Vedere generală a orașului isrealian Tel Aviv. Fotografie de arhivă.

O rachetă trasă din Fâșia Gaza a căzut marți în mare, în largul Tel Avivului, a declarat armata israeliană. Anterior, Hamas anunțase că a lansat un atac cu două rachete asupra orașului israelian.

„Cu puțin timp în urmă, un proiectil care a fost identificat traversând Fâșia Gaza a căzut în spațiul maritim din centrul Israelului”, se arată într-un comunicat al armatei. În același timp, un jurnalist Agence France Presse a relatat că a auzit o explozie în oraș.

Explozii au fost auzite la Tel Aviv, dar nu au existat informații despre victime, potrivit relatărilor din presa israeliană.

Armata a adăugat că „simultan, a fost identificat un proiectil suplimentar care nu a trecut pe teritoriul israelian”.

Aripa armată a grupării Hamas, Brigăzile Ezzedine Al-Qassam, au anunțat că a lansat două rachete asupra Tel Avivului.

„Brigăzile Al-Qassam au bombardat orașul Tel Aviv și suburbiile sale cu două rachete M90 ca răspuns la masacrele sioniste împotriva civililor și la strămutarea deliberată a poporului nostru”, se arată într-o declarație a grupului.

Atacul a avut loc într-un moment în care Israelul este în alertă maximă pentru un posibil atac al Iranului și al aliaților săi, după uciderea unor lideri ai organizațiilor Hamas și Hezbollah.

Îți mai recomandăm Perspectiva unui război Iran-Israel aduce Orientul Mijlociu într-un moment extrem de periculos

Un ostatic israelian ucis

Aripa armată Hamas a mai transmis că un ostatic israelian a fost ucis și două femei captive au fost „grav rănite”.

Purtătorul de cuvânt al Brigăzilor armate al-Qassam ale Hamas, Abu Ubaid, a dat vina pentru incident pe ceea ce el a descris ca fiind „masacre” israeliene împotriva palestinienilor.

„Guvernul inamic poartă întreaga responsabilitate pentru aceste masacre și reacțiile rezultate care afectează viețile prizonierilor sioniști”, a declarat Abu Ubaida într-o declarație postată pe Telegram.

El a spus că a fost formată o comisie pentru a investiga, iar concluziile vor fi anunțate mai târziu, adăugând că se depun eforturi pentru salvarea celor doi ostatici răniți.

E pentru prima dată când aripa armată a Hamas, Al-Qassam, declară că gardienii săi au ucis ostatici. Anterior, grupul a dat vina pe atacurile israeliene pentru moartea unor ostatici luați pe 7 octombrie 2023.

SUA aprobă vânzarea către Israel a unui pachet militar de 20 de miliarde de dolari

Statele Unite au aprobat marți vânzarea de avioane de luptă și alte echipamente militare în valoare de 20 de miliarde de dolari către Israel, relatează Reuters, citând un comunicat al Pentagonului.

Secretarul de stat american Antony Blinken a aprobat vânzarea de avioane F-15 și echipamente în valoare de aproape 19 miliarde de dolari, împreună cu cartușe de tancuri în valoare de 774 de milioane de dolari, cartușe explozive de mortiere în valoare de peste 60 de milioane de dolari și vehicule militare în valoare de 583 de milioane de dolari, arată comunicatul.

Se așteaptă ca livrările de avioane F-15 să înceapă în 2029. Alte echipamente vor începe să fie livrate în 2026, potrivit Pentagonului.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, într-o postare pe X, a mulțumit oficialilor americani pentru că au ajutat Israelul să-și mențină „avantajul militar calitativ în regiune” și angajamentul SUA față de securitatea Israelului.

SUA, cel mai mare aliat și furnizor de arme al Israelului, a trimis Israelului peste 10.000 de bombe extrem de distructive de 2.000 de kilograme și mii de rachete Hellfire de la începutul războiului din Gaza în octombrie, au declarat oficiali americani pentru Reuters în iunie.

Secretarul de stat SUA, Antony Blinken, a aprobat o nouă vânzare de armament către Israel, în valoarea de 20 de miliarde de dolari.

Războiul a devastat Gaza și a dus la un număr mare de morți în rândul civililor. În speranța de a evita un război mai larg în Orientul Mijlociu, Washingtonul a căutat împreună cu alți mediatori regionali să aranjeze o încetare a focului.

Președintele Joe Biden a prezentat o propunere de încetare a focului în trei faze în Gaza pe 31 mai. Dar eforturile nu au avut succes până acum.

Când grupul islamist palestinian Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, a ucis 1.200 de persoane și a luat aproximativ 250 de ostatici, potrivit statisticilor israeliene.

Asaltul ulterior al Israelului asupra enclavei guvernate de Hamas a ucis aproape 40.000 de palestinieni, potrivit ministerului local al sănătății. De asemenea, aproape toată populația de 2,3 milioane de persoane a fost strămutată, ceea ce a creat o criză umanitară profundă și foamete în Fâșia Gaza.

Îți mai recomandăm SUA cred că un atac iranian asupra Israelului s-ar putea produce „săptămâna aceasta”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.