A folosit Rusia rachete de origine nord-coreeană în Ucraina?

Dimitri Ciubenko, de la biroul procurorului din Harkov, îngenunchează lângă un fragment dintr-o rachetă balistică despre care Ucraina crede că a fost construită în Coreea de Nord, furnizată Rusiei și lansată în Ucraina.

Pe 5 ianuarie, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak s-a alăturat Statelor Unite, afirmând că Rusia a lovit Ucraina cu rachete furnizate de Coreea de Nord pentru prima dată de la lansarea invaziei sale la scară largă.

Rusia „îi atacă pe ucraineni cu rachete primite de la un stat în care cetățenii sunt torturați în lagăre de concentrare pentru că au un radio neînregistrat, vorbesc cu un turist, se uită la emisiuni TV”, a declarat Podoliak pe X, fostul Twitter.

Pe 6 ianuarie, jurnaliștilor din Harkov li s-au arătat resturi de rachete despre care oficialii ucraineni spun că sunt distincte de rachetele de fabricație rusească.

„Metoda de producție nu este foarte modernă”, a declarat Ciubenko despre resturile de rachete. „Există diferente față de rachetele Iskander standard [produse de Rusia], pe care le-am văzut anterior în timpul loviturilor asupra Harkovului. De aceea, înclinăm spre varianta că aceasta ar putea fi o rachetă care a fost furnizată de Coreea de Nord”.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinehubov, a declarat pe 5 ianuarie că Rusia a lovit regiunea din estul Ucrainei cu rachete de fabricație non-rusească.

„Efectuăm toate examinările necesare. Voi spune deocamdată că marcajele au fost șterse de pe aceste rachete, dar ceea ce putem vedea [este că] țara care le-a produs nu este Federația Rusă”, a declarat Sinehubov.

Pe 2 ianuarie, Harkov a fost lovit de o serie de raiduri cu rachete, inclusiv asupra acestei clădiri din centrul orașului din estul Ucrainei, care a ucis două persoane și a provocat pagube importante.

O fotografie de arhivă a unei rachete balistice tactice cu combustibil solid KN-23 lansată în timpul unui exercițiu în Coreea de Nord. 

Ucraina nu a precizat ce rachete nord-coreene crede că au fost folosite de Rusia, dar analiștii au indicat KN-23, care arată în aparență aproape identic cu Iskander-ul rusesc și/sau KN-24, o copie aparentă a ATACMS-ului fabricat în SUA.

Ciubenko arată un înscris de pe un fragment de rachetă care nu pare a fi nici în alfabet chirilic, nici în alfabet latin.

Un pompier stinge rămășițele în flăcări ale unei rachete după loviturile din 2 ianuarie asupra Harkovului.

La 4 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, citând informații recent declasificate, a declarat că Rusia a folosit rachete balistice nord-coreene neidentificate în două lovituri separate asupra Ucrainei, numind-o „o escaladare semnificativă și îngrijorătoare”. La momentul respectiv, Kievul a declarat că nu are nicio dovadă pentru o astfel de afirmație. 

Kirby a mai spus că Rusia caută rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran.

Un fragment din racheta care ar fi lovit Harkovul. 

Dacă apartenența nord-coreeană a rachetelor lansate asupra Ucrainei se confirmă, analiștii spun că aceasta va intensifica semnificativ tensiunile militare în Asia.

Anchetatori ucraineni în craterul unei explozii din Harkov, pe 2 ianuarie. 

Folosirea armelor în timpul războiului poate oferi și informații operaționale - inclusiv cu privire la cât de bine o rachetă poate evita apărarea antiaeriană inamică - informații care nu pot fi obținute în timpul testelor normale.