Racolarea primarilor a fost criticată de președintele Klaus Iohannis, dar este folosită intens de PNL și PSD. Migrația politică este un fenomen național, iar acest lucru este recunoscut de șefii de organizații județene. Transferul unui primar de la un partid la altul nu mai miră pe nimeni, chiar dacă se încearcă justificări ale operațiunii. Miza o reprezintă însă voturile pe care primarii în funcție le pot aduce pentru ei, pentru partid, dar și în perspectiva alegerilor parlamentare.
Președintele PNL, Ludovic Orban, anunța în februarie 2020 că nici un primar PSD nu se va regăsi pe lista liberalilor pentru alegerile locale. Decizia fusese validată într-un for al PNL și a fost asumată de întreg partidul.
Situația s-a schimbat în teren în doar câteva luni. În mai multe județe primarii PSD urmează să candideze din partea PNL. A fost un proces de racolare asumat de conducerile județene ale liberalilor, care au dorit să câștige voturi pentru a obține șefia Consiliilor Județene. Președintele Consiliului Județean este ales uninominal, într-un singur tur, de aceea sunt importante voturile din fiecare localitate, comună, sat. Este valabilă și reciproca, primari sau aleși locali PNL sunt racolați de PSD.
„Nu văd cu ochi buni aceste racolări. Eu am fost dintotdeauna şi sunt şi acum împotriva traseismului politic. Traseismul politic este o boală gravă a politicii româneşti şi ori de câte ori am avut ocazia m-am exprimat public împotriva traseismului politic. Eu nu mi-am schimbat opinia”, a fost poziția exprimată miercuri de președintele Klaus Iohannis în conferința de la Palatul Cotroceni.
Dacă președintele critică migrația politică, șefii de organizație spun că sunt nevoiți să apeleze la ea. Unii o recunosc în mod oficial, alții povestesc despre lupta dusă în teritoriu pentru fiecare vot.
Cinci primari PSD vor candida în Timiș pentru PNL
Nicolae Robu este primarul Timișoarei și președintele PNL Timiș. În județul său, cinci primari de la PSD se vor regăsi pe lista liberalilor la alegerile locale, potrivit lui Robu.
„Migrația politică nu e încurajată de PNL, dar este folosită în limite mici, cât timp legea o permite și cu criterii de evaluare. Noi nu putem să ne manifestăm puritan, noi jucăm cu niște reguli în teren, iar alții joacă după alte reguli. Atunci e o luptă inegală. Suntem într-un joc în care respectăm regulile jocului. Migrația politică face parte din joc câtă vreme nu se schimbă legea”, a declarat primarul Nicolae Robu pentru Europa Liberă.
Liderul organizației PNL Timiș susține că s-au aplicat criterii de evaluare în privința celor racolați de la PSD.
„Acceptăm atunci când este vorba de persoane care nu au făcut politică, ci administrație și sunt apreciați de comunitățile lor. Când spun că nu au făcut politică am în vedere faptul că au avut o adeziune la PSD, dar nu s-au manifestat ca actori ai PSD, ci s-au concentrat pe administrație și au făcut treabă bună”, a afirmat Nicolae Robu pentru Europa Liberă.
Liberalul a recunoscut că și în acest caz este vorba tot despre migrație politică.
„Dacă am accepta pe oricine, ar fi grav pentru PNL. În momentul în care noi procedăm diferențiat, nu mai este grav, nu mai este foarte grav”, a fost justificarea oferită de liberal pentru racolarea primarilor PSD.
Nicolae Robu consideră că legea ar trebui schimbată pentru a face imposibilă această racolare a primarilor în funcție. Spre exemplu, cei cinci primari PSD care vor candida pentru PNL nu și-au dat demisia din PSD și nici nu au semnat adeziunea la liberali, deoarece astfel și-ar pierde mandatul.
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, susține că printre primarii care vor trece la PNL se regăsește și primarul din Bethausen, Ioan Lihoni. Acesta a sprijinit candidatura Vioricăi Dăncilă la alegerile prezidențiale și a afirmat, potrivit celor din PSD, că „Iohannis nu e român”. În presa locală, a apărut o declarație a primarului Lihoni în care recunoaște că va candida din partea PNL. Întrebat despre această situație, liberalul Nicolae Robu a spus că nu îl cunoaște pe edilul PSD.
„Oameni cu o astfel de mentalitate nu au ce căuta în PNL, după mine nu l-aș accepta. Habar nu am cine e primarul acesta, nu-l cunosc personal, nu știu dacă va trece la PNL”, a reacționat președintele organizației PNL Timiș.
Îți mai recomandăm Klaus Iohannis: Nu vom avea un guvern PSD! Nu sunt dispus să intru într-un joc populist, ordinar, făcut de PSDGh Flutur: Putem considera că e o reîntoarcere a primarilor PNL
Primarii PSD s-ar putea regăsi pe lista PNL și în județul Suceava. Gheorghe Flutur a refuzat să comenteze declarațiile președintelui Iohannis referitoare la migrația politică și afirmă că nu s-a luat o decizie finală în privința candidaților. Lasă de înțeles că primarii PNL care au migrat la PSD în 2014, după apariția Ordonanței 55, cea care a permis migrația politică, ar putea să fie acceptați.
„Dacă ne gândim la împrejurările în care au trecut atunci, putem să o considerăm ca o reîntoarce, nu ca o migrație politică. Suntem partid liberal, fiecare organizație gândește cum este cel mai bine și conform statutului, și așteptărilor populației. Partidul e construit pe o autonomie a organizațiilor. Principiul de bază e să ne creștem oameni noi. Nu avem nici un rezultat final, șefii de zonă se ocupă de asta, vedem până la final ce va fi. Organizațiile locale au responsabilitatea să găsească cele mai bune soluții”, a declarat Gheorghe Flutur pentru Europa Liberă.
Surse politice din județ susțin că aproximativ 12 primari de la PSD se află în discuții pentru a trece la PNL în perspectiva alegerilor locale.
Racolări PNL în Giurgiu și Teleorman
Fiefurile PSD din Giurgiu și Teleorman sunt în plin război pentru racolarea primarilor. Președintele executiv al PNL Giurgiu, Toma Petcu, a recunoscut că există discuții cu aproximativ 20 de primari PSD pentru a migra spre liberali. Fiecare caz este negociat în parte și există situații în care un primar se răzgândește subit, în funcție de răspunsul primit de la PSD sau PNL.
Îți mai recomandăm AUDIO De ce fură PNL primarii PSD? Dezvăluirea unui edil despre tentativa de racolare făcută de un înalt oficial din GuvernMarian Pătuleanu a fost până în 2014 în PNL, fiind pe rând consilier local, la viceprimar și primar. A migrat la PSD, tot după apariția Ordonanței 55, cea care le-a permis primarilor să-și schimbe partidul fără să își piardă mandatul. Într-o declarație acordată săptămâna trecută pentru Europa Liberă, Pătuleanu a afirmat că a decis să candideze din partea PNL, deoarece acolo este „sufletul său”. După ce negocierile cu liberalii au eșuat, Pătuleanu s-a răzgândit și va candida tot din partea PSD.
Și în județul Teleorman liberalii negociază cu mai mulți primari de la PSD pentru a schimba partidul. Unii primari social-democrați au anunțat public că vor candida din partea PNL la alegerile locale. Edilul din Blejești a declarat pentru Europa Liberă că s-a încercat și racolarea sa, întâlnirea având loc la sediul unei firme din Prahova, iar din partea PNL fiind prezent secretarul general adjunct al Guvernului, Costel Barbu.
Județul Călărași reprezintă o altă arenă unde PSD și PNL își împart primarii. Zeci de primari jonglează între cele două formațiuni pentru a-și asigura un viitor în politică. Primarul din comuna Ștefan Cel Mare trece de la PSD la PNL, în timp ce social-democrații vor arunca în lupta pentru această primărie un fost liberal. Primarul este chiar tatăl fostului președinte al organizației județene a PSD. Într-o altă localitate din județul Călărași, la Mânăstirea, primarul PNL va reprezenta PSD, iar contracandidatul său vine din rândurile social-democraților.
Migrația primarilor de la PSD spre PNL sau în direcție inversă poate fi regăsită în mai multe județe.
Justificarea neoficială a PNL pentru racolarea primarilor PSD
„Dacă vrem să câștigăm alegerile, trebuie să luăm primarii care au intenție de vot 70-80%, chiar dacă sunt de la PSD. Dacă nu luăm pe nimeni, pierdem alegerile și apoi ne întrebăm de ce a câștigat PSD. Vedeți pe cineva de la PSD că are vreo jenă să fure primarii PNL? Nu putem să câștigăm Consiliile Județene dacă nu luăm primarii. Sunt comune în care nu găsim candidați care să dorească să se lupte cu primarii în funcție. Îi găsim și după câteva zile se retrag, le e teamă de primar. PSD nu a avut jenă în 2014 și ne-a furat toți primarii. Toată lumea critică migrația politică, dar nu se poate ca unii să fure, iar noi să nu facem nimic. Lumea ne critică și când încercăm să aducem primarii fugiți la PSD în 2014 după Ordonanța 55. Asta e realitatea, dacă vrem voturi, avem nevoie de primari”, a spus un lider de organizație de la PNL.
În timpul guvernării lui Victor Ponta, cu două luni înaintea alegerilor prezidențiale, social-democrații au dat Ordonanța 55 care a permis primarilor să se mute de la un partid la altul fără să își piardă mandatul. Ordonanța a fost gândită ca o formă de sprijin pentru Victor Ponta în perspectiva alegerilor prezidențiale, unde contracandidat era Klaus Iohannis. Liberalii au acuzat PSD că le-a furat prin intermediul Ordonanței 55 aproape 500 de primari.
Curtea Constituțională a decis că Ordonanța este neconstituțională, dar a lăsat la latitudinea Parlamentului ce se întâmplă cu mandatele aleșilor locali care au migrat de la un partid la altul. Cu toate acestea, nici un primar nu și-a pierdut mandatul din cauza migrației politice, iar situația a decurs neschimbată până la alegerile din 2016.