Din 31 martie 2020, Radu Ioanid a preluat misiunea de ambasador al României în Israel. De atunci a auzit de multe ori sirenele care avertizau că vor fi atacuri dinspre Fâșia Gaza. Însă ce a trăit de sâmbătă încoace „e un șoc”.
„Am fost șocat de sălbăticia, de barbaria acestor atacuri. Vreau să fiu bine înțeles: un luptător pentru libertate își pune o uniformă și atacă o armată. Aici, noi avem de-a face cu o absolută barbarie. Au fost răpiți peste 100 de cetățeni, oameni invalizi, copii de un an, trei ani. Există tot felul de imagini pe internet cu ce s-a întâmplat cu acești oameni. Lucrurile arată urât, au fost fără îndoială atacuri teroriste”, a spus Radu Ioanid pentru Europa Liberă.
În acest moment, Israelul funcționează normal, aeroportul funcționează normal. „Există o foarte largă chemare sub drapel, se vorbește despre 300.000 de oameni încorporați, rezerviști chemați la arme. Va urma probabil o mare ofensivă terestră, nu numai aeriană, împotriva zonei Gaza. În rest, țara funcționează normal. Sunt mașini mai puține pe drumuri, aeroportul funcționează fără niciun fel de probleme”, arată Radu Ioanid.
Îți mai recomandăm Israelul a securizat granița cu Gaza și a lovit 200 de ținte în cursul nopții. Hamas amenință că va ucide ostaticiiCe categorii au prioritate
Ambasadorul spune că până acum ambasada a repatriat 800 de români care se aflau în Israel cu treabă sau în pelerinaj.
„Avem niște categorii pe care le prioritizăm. Prima categorie este cea a celor care urmau să plece sau urmează să plece și care au bilete care au fost anulate, care au fost la niște companii care nu mai zboară încoace sau înapoi în România”, a spus Radu Ioanid.
Tot o prioritate sunt românii care, deși au bilete peste câteva zile sau peste câteva săptămâni, doresc să plece imediat.
Ambasadorul spune că sunt și grupuri de români sau cetățeni individuali care nu doresc să se întoarcă. „Avem situația unor grupuri în care o parte din grup dorește să-și continue turul în Israel și o parte dorește să se întoarcă. Aceștia din urmă sunt pe lista noastră de priorități în măsura în care nu au bilet”, a mai spus Radu Ioanid.
„Dacă vine astăzi cineva și zice că vrea să plece astăzi și are bilet mâine, atunci noi îl sfătuim să amâne mai ales dacă stă întru-un loc sigur, cu adăpost”, completează ambasadorul.
Radu Ioanid spune că nu constituie o prioritate cetățenii români care trăiesc în Israel și cei cu cetățenie dublă, pentru că ei pot utiliza și alte linii aeriene, nu neapărat Taromul.
„Ce aș vrea să se înțeleagă este că, pe de o parte, ambasada română a ajutat direct 800 de români cu bilete de avion. Pe de altă parte, există și un ajutor indirect, de exemplu, dacă există un grup care are bilete, dar are nevoie de sprijin consular, îl primește”, arată Radu Ioanid.
Ambasadorul spune că pelerinii care ar vrea să viziteze „locurile sfinte” nu sunt în momentul actual în pericol, dar nu recomandă călătoriile turistice. Spune că peste două-trei săptămâni lucrurile se vor liniști.
„Pericolul major este în sud. Dar, pe de altă parte, noi ne ocupăm de prezent și de trecut, nu putem anticipa ce se va întâmpla. Dacă se activează frontul de nord, situația va deveni mult mai dramatică. Dacă vor începe revolte în Ierusalim, situația poate să devină dramatică”, mai spune ambasadorul.
Îți mai recomandăm MAE: Încă 600 de români din Israel s-au întors în țarăArmata israeliană a securizat frontiera cu Fâșia Gaza
Ultimele informații date de armata israeliană arată că, în noaptea de luni spre marți, au fost lovite peste 200 de ţinte în Fâșia Gaza.
„În ultimele ore, avioanele şi navele de război ale forţelor de apărare au atacat numeroase ţinte ale organizaţiilor teroriste din întreaga Fâşie Gaza. Zeci de avioane de luptă au atacat peste 200 de ţinte în toată zona cartierului Rimal şi Khan Yunis în timpul nopţii", a precizat armata într-o postare pe rețeaua X, fostă Twitter.
Biroul ONU arată că loviturile aeriene israeliene asupra Fâşiei Gaza au ras de pe faţa pământului 790 de locuinţe şi au avariat grav 5.330. Deteriorarea a trei puncte de alimentare cu apă şi canalizare a întrerupt serviciile pentru 400.000 de persoane.
Pe de altă parte, Israelul a recâştigat controlul asupra gardului de la frontiera cu Gaza, unde atacatorii palestinieni din Hamas care au efectuat o incursiune în masă în weekend au făcut mai multe breşe, iar armata israeliană plantează mine în părţile în care zidul a fost dărâmat, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al armatei.
Îți mai recomandăm 300.000 de soldați israelieni, mobilizați. Beniamin Netanyahu: Nicio piatră nu va rămâne neîntoarsă! Vom schimba Orientul Mijlociu