Raed Arafat: 255 de localități în scenariul roșu. Printre ele, 22 de mari orașe

Romania - Raed Arafat

București, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bacău, Reșița, Sfântu Gheorghe, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu Mureș, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea se numără printre orașele mari din țară care au depășit incidența 3 cazuri la mia de locuitori și astfel intră în scenariul roșu.

255 de localități în toată țara care au depășit rata de incidență de 3 la mie, a dezvăluit secretarul de stat Raed Arafat, iar printre ele se numără 22 de municipiu și 15 orașe.

„De aici vine presiunea. Creșterea numărului duce la creșterea cifrei în terapie intensivă și a presiunii pe spitale și pe sistemul sanitar. Sperăm că măsurile care s-au luat recent, dacă sunt respectate, să ducă la sistarea creșterii, cel puțin să ne oprim la un platou, dacă nu putem să mergem către o curbă descendentă, dar asta înseamnă că o perioadă o să avem o presiune pe sistemul sanitar, pentru că 3.000 - 4.000 și ceva de cazuri pe zi înseamnă un număr important de cazuri la terapie intensivă”, a punctat secretarul de stat Raed Arafat, într-un interviu la Digi24.

În plus, există 615 localități care au incidență între 1,5 și 3 la mia de locuitori.

În comunicările oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică nu sunt oferite și informații despre orașele cu incidență de scenariul roșu. Întrebat, într-un interviu pentru Europa Libera, Nelu Tătaru a insistat pe importanța ca decizia să rămână la autoritățile locale.

”Orice raportare se face coborând, pe măsura evoluției acestei pandemii, și cu informații de la nivel local. Am gândit că localul este cel care poate da cele mai multe amănunte și evoluția de dimineață până seara prin focarele pe care le desfășoară, cât și prin acele decizii pe care comitetul județean pentru situații de urgență sau pentru coordonarea intervenției le ia în timp real. După cum puteți vedea, ultima hotărâre de guvern luată după cea a Comitetului național pentru situații de urgență lasă ca, la evaluarea DSP pe 24 de ore, să pună datele pe acel comitet județean pentru situații de urgență iar acesta să ia deciziile în 48 de ore. Putem avea o evoluție în cele 48 de ore privind creșterea sau scăderea cazurilor noi care vor modifica acel indice și atunci și măsurile vor fi luate în funcție de acest indice.”, a arătat ministrul Sănătății.

Îți mai recomandăm Ministrul Tătaru: De la 28.000 de teste putem ajunge rapid la 35.000 pe zi - Interviu/video