Conducerea PSD a votat în unanimitate ca Alexandru Rafila să fie propunerea de premier din partea social-democraților. Liderilor din teritoriu li s-a cerut să înceapă să îi contacteze pe parlamentarii AUR în vederea colaborării sau trecerii acestora la PSD. Social-democrații vor să trimită scrisori către ambasadori și partenerii internaționali în care să se plângă de intervenția lui Klaus Iohannis în campania electorală, iar socialiștii europeni să își afirme dezaprobarea față de procedura folosită în nominalizarea premierului după alegeri.
PSD a decis să meargă la consultările de la Cotroceni, după ce președintele a stabilit că social-democrații sunt primii invitați.
„Am supus propunerea ca luni să mergem la Cotroceni cu domnul profesor doctor Alexandru Rafila, propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru. După ce am văzut în situația de urgență, imagini cum în biroul prim-ministrului se bea și se fuma, acum domnul Orban ne-a povestit cum în biroul de la Cotroceni, luând în derâdere votul românilor, se stabilea prim-ministrul pe bilețele într-un mod superficial”, a declarat Marcel Ciolacu la finalul ședinței Consiliului Politic Național al PSD.
Președintele i-a cerut lui Klaus Iohannis să recunoască că a pierdut alegerile și să nu transforme această perioadă într-o „ciolaniadă”. Marcel Ciolacu a propus două variante: un guvern de uniune națională, condus de PSD, sau un guvern minoritar PSD. În ambele variante, premierul ar trebui să fie, în opinia lui Marcel Ciolacu, chiar Alexandru Rafila.
Dincolo de declarațiile oficiale, social-democrații știu că nu au vreo șansă să impună președintele numele premierului.
„Este o propunere formală, Klaus Iohannis a anunțat deja pe cine preferă. Nu puteam însă să nu mergem la consultări, deoarece am fi fost acuzați că nu avem vreo propunere de premier. Alexandru Rafila știe că nu o să fie desemnat, de aceea a fost preferată această variantă, nu a dorit nimeni să se expună politic”, a explicat pentru Europa Liberă un lider social-democrat.
Conducerea PSD a încercat să le transmită liderilor din teritoriu că s-ar putea să apară surprize în negocierile pentru formarea guvernului.
„Nu sunt gata negocierile. Noi trebuie să folosim toate fisurile și neînțelegerile lor. UDMR nu e luat încă în căsătorie. Poate vor eșua în prima fază a negocierilor, iar Cîțu este de sacrificiu”, a fost poziția unui alt membru al conducerii PSD.
Marcel Ciolacu l-a sunat pe Kelemen Hunor, dar nu au ajuns la un acord, mai ales că UDMR se află în contact cu cei de la PNL și USR-PLUS.
PSD se uită spre AUR
La începutul ședinței, Marcel Ciolacu le-a transmis liderilor de organizații să încerce să „îi cunoască” pe parlamentarii de la Alianța pentru Unirea Românilor.
Mesajul a fost însă nuanțat la finalul ședinței, când secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a lăsat de înțeles că se poate ajunge la racolarea acestora, dar nu în viitorul apropiat.
„Nu ne ajută o racolare rapidă a parlamentarilor AUR, nici nu avem o miză imediat. Acest lucru e important în cazul unei moțiuni de cenzură. Până atunci e bine să putem forma majorități punctuale", a explicat un lider de organizație.
George Simion a recunoscut într-un interviu pentru Europa Liberă că nu cunoaște toți candidații AUR și că se așteaptă ca PNL și PSD să încerce racolarea acestora.
Potrivit liderilor AUR nu a existat o întâlnire cu Marcel Ciolacu până astăzi.
Scrisori către ambasadori și partenerii internaționali
Conducerea PSD va trimite în perioada următoare scrisori către ambasadori, dar și către partenerii internaționali, în care reclamă faptul că Klaus Iohannis s-a implicat în campania electorală și nu a respectat procedura pentru nominalizarea viitorului premier.
Vicepreședintele PSD, Radu Moldovan, a cerut ca vocea partidului să fie mai prezentă în Parlamentul European, iar grupul socialiștilor europeani să susțină poziția socialiștilor români.
Liderii social-democrați l-au criticat pe Klaus Iohannis, dar recunosc că nu au pârghiile necesare pentru sancționarea acestuia.
„Nu s-a discutat vreo secundă despre suspendarea lui Klaus Iohannis”, spun cei din conducerea PSD.
În ședința Consiliului Politic Național s-a discutat și latura financiară, iar Marcel Ciolacu și-a informat colegii că raportul AEP privind controlul pentru anul 2019 a ajuns la Direcția Națională Anticorupție.
Analiza rezultatelor de la parlamentare urmează să fie realizată săptămâna viitoare într-o nouă ședință.
Îți mai recomandăm Interviu. George Simion despre cine e în spatele AUR, legionari, Rusia și politicieni