Raluca Turcan: 900.000 de pensionari, la limita sărăciei. Ce propune Guvernul

România - Ministrul Muncii Raluca Turcan

România trebuie să aibă în cel mai scurt timp posibil un sistem de pensii echitabil, bazat pe contributivitate, care să elimine discrepanțele strigătoare la cer dintre beneficiarii de pensii speciale uriașe și ceilalți pensionari din România, spune ministrul Muncii Raluca Turcan.

„Am început deja întâlnirile de lucru dedicate corectării legislației și vom prezenta, în lunile următoare, propunerile concrete care vor reechilibra sistemul de pensii”, spune ministrul Turcan.

900.000 de pensionari din România primesc lunar o pensie de 800 de lei.

Ministrul Muncii spune că guvernul are obligația morală și profesională să găsească răspunsuri la aceste anomalii dar creșterea cu 40% a pensiilor adoptată de PSD în 2019, înainte de campania electorală, „trebuie citită strict în cheie electorală”.

„În realitate, PSD nu a dorit niciodată să aplice această lege. Executivul condus de Viorica Dăncilă nu a demarat nici procedura de evaluarea a pensiilor, care trebuia reglementată conform legii în octombrie 2019, nici procedurile de achiziții și suplimentare de personal necesare acestui demers”, argumentează Raluca Turcan. „Suntem obligați moral și profesional să găsim răspunsuri și la aceste anomalii create prin legi speciale în parlament, sunt anomalii validate de către CCR, așadar, preocuparea mea e să găsesc acele răspunsuri legale astfel încât de la noi proiectul și răspunsul să plece de la premisa de a fi constituțional”.

Ea avertizează că efortul bugetar al aplicării legii adoptate de PSD „din pix” este de 138 de miliarde de lei.

„În momentul de față avem buget alocat pentru pensii și anul acesta în bugetul pe care l-am trimis Ministerului de Finanțe urmărim că cel puțin indexarea cu rata inflației să se realizeze la nivelul pensiilor din sistemul public de pensii. Cifrele pe care le avem arată următorul lucru: pe legea 263 impactul e de 90 de miliarde de lei, dacă nu se întâmplă nimic în sistemul de pensii și rămânem pe actuală valoare a punctului de pensii, iar dacă ar fi să aplicăm legea 127 creată artificial din pix cu valoare punctului de referință de către PSD, efortul bugetar e de 138 miliarde de lei. Este o anomalie greu de îndurat, mai ales că avem 900.000 de pensionari care sunt plătiți cu 800 de lei pe lună (...) Sunt aproximativ 9000 de beneficiari, nu am acum cifra exactă a acestor pensii disproporționate, v-am spus care e efortul bugetar pe toate pensiile din România, nu sunt foarte mulți beneficiari de pensii. Aici nu intră pensiile militare, acelea sunt pe regim separat, aici vorbim de o serie de acte normative care au legiferat niște facilități în momentul pensionarii și implicit pensionari la valori mult mai mari", a precizat Raluca Turcan după ce Curtea Constituțională a declarat constituțională majorarea cu 40% a pensiilor.

Ea susține că creșterea de 14% a pensiilor în 2020 adoptată de PNL a fost cea mai mare creștere a punctului de pensie și a fost soluția realistă pentru a evita un eventual blocaj.

„Atunci când vorbim despre pensii, cel mai important lucru este ca ele să poată fi plătite, iar sistemul de pensii trebuie să rămână sustenabil. Aplicarea creșterii de 40% prevăzută în Legea 127/2019 ar genera un impact de 138 miliarde de lei asupra bugetului, în 2022, ceea ce este imposibil de susținut în acest moment”, a adăugat Turcan.