Legea salarizării va fi modificată astfel încât sporurile bugetarilor să nu fie mai mari de 20% din salariul de bază și să fie acordate salariaților care muncesc la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase. A doua categorie de sporuri vor fi cele motivaționale, a precizat ministrul Muncii.
„Avem sporuri create ca artificii ca să crească salariile. Aceste sporuri fie vor fi reduse în sumă fixă, de obicei, iar acolo unde salariile chiar trebuie să crească, pentru că au fost lăsați în urmă, să crească pe grila de salarizare, să crească salariul de bază. Nu trebuie să inventezi sporuri care mai de care mai năstrusnice, ci mai degrabă ajuți omul să aibă un salariu de bază mai mare”, a spus Raluca Turcan, citată de Digi24.
MInistrul a explicat că există în momentul de față multe anomalii și a dat ca exemplu salariile dintr-o ”primărie micuță care sunt mai mari decât într-o primărie, reședință de județ, uneori chiar mai mari decât în administrația centrală, ceea ce este nefiresc”.
„Intenționăm ca în aceste principii de bază să vină fiecare minister de linie și să ne spună cum trebuie facută politica în domeniile pe care le coordonează. Eu, ca ministru al Muncii, nu pot să intru în detaliu cu viziunea în politica salarială în Sănătate. Nu am cum să știu cum trebuie gandită cel mai bine aceasta. Vom aștepta propuneri de la Educatie, Sănătate, Justiție, Interne, Apărare, cu solicitarea noastră să țină cont de aceste principii de bază. După ce avem viziunile pe fiecare categorie socio-profesională, mergem la Finanțe și vor spune «aceasta este anvelopa în care trebuie să vă încadrați și așezați-vă planul de majorări ulterioare salariale în funcție de asta”, a mai adăugat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a atras atenția că sunt 1,4 milioane de angajați din sistemul privat care trăiesc la nivelul celor dependenți de ajutorul social. Turcan a spus că în sistemul public există 80.000 de persoane plătite cu salariul minim pe economie, dar că, uneori, acestea mai primesc sporuri prin care își suplimentează veniturile, lucru care nu se întâmplă la privat.
"Însă mult mai dramatică este situaţia în sectorul privat. În sectorul privat avem 1.400.000 de oameni declaraţi cu salariul minim. Acei oameni trăiesc în situaţii aproape identice cu unii care sunt dependenţi de ajutorul social şi acolo avem obligaţia să creştem ocuparea, să venim cu măsuri active, să sprijinim mediul economic, să-i îndemnăm să intre în piaţa muncii, să ceară locuri de muncă din ce în ce mai bine pregătite”, a spus ministrul.