Raport | Danemarca ar fi ajutat SUA să o spioneze pe Angela Merkel

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost una dintre țintele unei operațiuni de spionaj al Statelor Unite între 2012 și 2014.

Serviciile secrete daneze ar fi ajutat Statele Unite ale Americii să o spioneze pe Angela Merkel, conform unui raport al Danmarks Radio. 

Raportul întocmit de Danmarks Radio, care conține și detaliile procedurii de spionaj, a fost publicat recent de presa internațională. Documentul dezvăluie că Danemarca ar fi cooperat cu Statele Unite în operațiunea de spionare a cancelarului și a președintelui Germaniei între 2012 și 2014.

Alți politicieni din Germania, precum lideri de partide și candidați în alegeri, ar fi fost și ei ținta spionajului.

Faptul că ar fi spionat aliații europeni împreună cu o agenție americană timp de câțiva ani arată că interesele strategice ale Danemarcei au cântărit mai mult decât alianțele sau considerentele etice, a menționat un expert danez din domeniul securității.

Rolul danezilor

Serviciile secrete din Danemarca (FE) ar fi ajutat Agenția Națională de Securitate (ANS) din Statele unite să spioneze politicieni din Germania, Suedia, Norvegia, Olanda și Franța în cadrul unui parteneriat militar dintre cele două țări.

Guvernul danez a început să cerceteze cooperarea dintre FE și ANS în 2012, iar cel mai târziu în 2015 guvernul danez știa cu siguranță despre implicarea FE în spionajul ANS.

Danemarca, un aliat apropiat al Statelor Unite, are acces la mai multe puncte de informație internaționale deoarece controlează stații intermediare ale cablurilor submarine de internet și telecomunicații care ajung în țările spionate de aceștia. Aceste cabluri de comunicații pot fi interceptate - în acest caz, raportul Danmarks Radio spune că ANS ar fi folosit aceste cabluri pentru a urmări comunicațiile politicienilor europeni, inclusiv traficul de internet al acestora. Un centru de date a fost construit pe insula Amager, la sud de Copenhaga, pentru a urmări cablurile submarine de comunicații. Nu reiese din raport dacă Danemarca a permis Statelor Unite să îi folosească sistemul de supraveghere pentru a-i spiona vecinii.

Danezii i-au ajutat pe cei de la ANS și în operațiunile de spionaj împotriva guvernului american. Nici danezii nu au fost în siguranță: FE ar fi colaborat cu ANS pentru a spiona mai mulți miniștri și producători de arme din Danemarca.

În august 2020, guvernul danez a concediat conducerea serviciilor secrete.

Îți mai recomandăm Congresul PNL, pe 25 septembrie. Florin Cîțu și-a anunțat candidatura la șefia partidului: „Voi câștiga!”

Reacțiile politice

Peer Steinbruck a candidat la alegerile pentru Cancelar din 2013, din partea Partidului Social-Democrat, fiind liderul opoziției în perioada în care ar fi fost spionat de americani.

Din punct de vedere politic, consider că este un scandal”, a declarat Steinbruck. Acesta a menționat că, deși este normal ca statele vestice să desfășoare astfel de operațiuni, faptul că danezii au întors spatele aliaților europeni a fost o decizie proastă.

Frank-Walter Steinmeier este actualul Președinte al Germaniei, o funcție mai mult simbolică, țara fiind condusă de Cancelar. Steinmeier și-a anunțat reccent candidatura pentru al doilea mandat prezidențial.

Merkel și Steinmeier, care era Ministrul de Externe al Germaniei în perioada spionajului, au menționat că nu știau nimic despre operațiunile serviciilor secrete americane. Purtătorul de cuvânt al Cancelariei germane a menționat că a auzit pentru prima dată de acuzațiile împotriva Danemarcei când a fost abordat de jurnaliști.

Peter Hultqvist, Ministrul Apărării din Suedia, a „cerut informațiile complete” despre operațiunile de spionaj ale danezilor. Omologul său din Norvegia, Frank Bekke-Jensen, a declarat că ia în serios acuzațiile de spionaj.

Ministrul Afacerilor Europene din Franța, Clement Beaune, a menționat că raportul despre spionaj trebuie verificat, iar dacă se va confirma ca fiind veritabil, va fi o problemă „serioasă”.

Spionajul, un sport internațional

Danemarca nu este singura țară europeană prinsă că și-a spionat aliații. În 2013, a fost dezvăluit că administrația americană i-a urmărit telefonul Angelei Merkel. Cancelarul german a declarat atunci că „nu e acceptabil ca prietenii să se spioneze unii pe ceilalți”.

În 2015, doar doi ani mai târziu, s-a aflat că serviciile secrete din Germania cooperau cu ANS, dându-le informații confidențiale despre firme europene pe parcursul mai multor ani.

În 2017, s-a aflat că Germania a spionat angajații guvernului american, ai ambasadelor și ai Fondului Monetar Internațional.

Americanii spionează politicieni din toată Europa, inclusiv pe cei de la Comisia Europeană. Spionajul între aliații europeni rămâne o strategie rară și controversată, mai ales atunci când se desfășoară împreună cu Statele Unite.

Edward Snowden, datorită căruia s-a aflat în 2013 că telefonul Angelei Merkel era urmărit de americani, a spus că actualul președinte american Joe Biden ar fi fost „profund implicat” în anii în care ANS a spionat europenii cu ajutorul danezilor.

Îți mai recomandăm #FreeBelarus | Protest în fața Ambasadei Belarusului la București - FOTO