Raport. Germania, principala țintă din UE a campaniilor de dezinformare rusești

Președintele Vladimir Putin

Germania se află în centrul eforturilor de dezinformare ruseşti mult mai mult decât orice altă ţară din Uniunea Europeană, indică un raport publicat de serviciul diplomatic al UE la Bruxelles.

Din 2015 și până acum, baza de date EUvsDisinfo privind dezinformarea a colectat peste 700 de cazuri care vizează Germania. Acest lucru poate fi comparat cu Franța (peste 300 de cazuri), Italia (peste 170) și Spania (peste 40). În același timp, Germania este descrisă ca o țară care susține dialogul și cooperarea cu Rusia.

Raportul menţionează „campanii sistematice" atât la nivel politic, cât şi prin intermediul mass-media apropiate de Kremlin.

În 18 februarie anul acesta, Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, a lansat un atac asupra Germaniei.

Germania a fost un generator de inițiative pozitive privind Rusia, inclusiv în contactele noastre bilaterale. Din păcate, acum situația s-a schimbat. Este grăitor că în timpul președinției Germaniei în Consiliul UE în a doua jumătate a anului 2020, la inițiativa Berlinului, Uniunea Europeană a introdus nu unul, ci mai multe pachete de sancțiuni anti-ruse”.

Kremlinul creează o imagine a Germaniei în care există câteva voci raționale într-un cor de rusofobie iraţională, se arată în raport, care atrage atenția că Zakharova omite cu bună știință menționarea oricărui act agresiv al Rusiei, începând cu anexarea Crimeei în 2014 și terminând cu tentativa de asasinare a lui Navalnîi și violența reprimărilor protestelor pașnice în 2020.

Mai multe campanii ale presei ruse sunt citate drept dovezi. Una dintre acestea este povestea unei familii ruseşti din Berlin ai cărei trei copii au fost luaţi în custodie de către autorităţi deoarece starea lor de bine era pusă în pericol. „​Mass-media ruse rulează această poveste de la începutul lunii trecute”, spune raportul.

Aceeaşi sursă informează că mass-media şi politicienii ruşi au folosit povestea pentru a acuza autorităţile germane de suprimarea sistematică a ruşilor din Germania. Un site web rusesc a descris incidentul ca „un răspuns la Navalnîi".

Dublul limbaj al Rusiei este sistematic și deliberat, scopul fiind să creeze incertitudine, să semene discordie și să ofere oficialilor ruși spațiu de manevră, astfel încât Germania să poată fi folosită împotriva altor state membre ale UE, arată raportul menționat.

Radiodifuzorii de stat RT și Sputnik au planuri ambițioase în Germania, iar statul rus majorează alocările bugetare către holdingul RT / Sputnik cu peste 550 de milioane de euro pentru următorii patru ani.