Raportul dă la iveală că nu a existat o conspirație între campania lui Trump și Rusia pentru influențarea alegerilor prezidențiale din 2016. Dar în legătură cu obstrucționarea justiției, situația e mai complicată.
Raportul relevă numeroase acțiuni ale președintelui Trump menite să se amestece în investigația lui Mueller, acesta nedorind să elimine ipoteza că Trump a obstrucționat procesul de justiție. Deși știa că ancheta nu poate da la iveală o conspirație cu Rusia, șeful executivului se temea se pare că investigația va evidenția probleme cu posibile ramificații penale.
Raportul prezintă numeroase situații în care Trump a intenționat să-l concedieze pe Mueller. Mai este menționat că Trump a făcut presiuni asupra personalului său să trimită un email care să-l exonereze și se mai sugerează că Trump a știut mai mult despre delicte comise de un salariat al său decât a lăsat să se înțeleagă.
Una dintre ideile din raport este că președintele nu poate fi incriminat pentru obstrucționarea justiței pentru că intențiile sale au fost impiedicate să se materializeze întrucât că salariați ai săi au refuzat să-i execute cele mai drastice ordine. Se pare că între aspectele pe care Trump nu le dorea investigate este și încercarea din 2006 de a face afaceri în Rusia, între care și construirea unui bloc turn Trump.
În conferința sa de presă, procurorul general William Barr a spus că nemulțumirea lui Trump derivă din atmosfera creată de presă, în care se făceau speculații dăunatoare politic. “Dar, așa cum președintele a spus de la bun început – a spus Barr –, nu a existat o conspirație cu Rusia”. Cu privire la obstrucționarea justiției, Barr a spus că nu au fost găsite dovezi concludente pentru incriminare, dar președintele nu e exonerat.
Raportul lui Mueller nu exclude posibilitatea ca, cel puțin teoretic, Donald Trump să fie inculpat după terminarea mandatului sau mandatelor prezidențiale. Raportul arată că dacă ar fi fost dovezi suficiente că președintele nu a obstrucționat justiția, atunci această concluzie ar fi fost formulată. Mueller arată în raport că punerea sub acuzare a președintelui ar fi fost prea mult, ținând cont de dovezile de la dosar. Asta însă în contextul regulilor în vigoare la Ministerul Justiției, din perioada Watergate care arată că un președinte în exercițiu nu poate fi inculpat.
Raportul explică faptul că dacă președintele ar fi acuzat de obstrucționarea justiției fără a-l putea însă inculpa, i-ar afecta președinția și diminua capacitatea sa de a conduce țara. În plus, un președinte aflat în această situație nu și-ar putea apăra cazul, așa cum alți inculpați o fac.