Guvernul a decis ca statul să suporte cheltuielile cu chiria şi întreţinerea pentru demnitarii care stau în casele de protocol

În ședința de guvern de joi, Executivul a decis ca demnaitarii să poată deconta banii de chirie și întreținere atunci când locuiesc într-o casă de protocol.

Guvernul a decis ca vicepreşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, demnitarii precum miniștri şi asimilaţi ai acestora, precum şi preşedintele Consiliului Legislativ şi Avocatul Poporului care solicită locuinţe de serviciu să își poată deconta chiria şi cheltuielile de întreţinere ori taxele şi impozitele pe clădiri şi terenuri de la instituţiile unde lucrează.

Guvernul a schimbat legislaţia privind locuinţele de protocol ale Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) printr-o ordonanță de urgență.

Conform acestor modificări, vicepreşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, miniştri şi asimilaţi ai acestora precum şi preşedintele Consiliului Legislativ şi Avocatul Poporului care solicită astfel de locuinţe îşi vor putea deconta chiria şi cheltuielile de întreţinere ori taxele şi impozitele pe clădiri şi terenuri de la instituţiile unde lucrează.

Modificările aduse actului normativ care reglementează utilizarea fondului locativ administrat Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” - Ordonanţa Guvernului nr. 19/2002 - vizează regulile aplicabile locuinţelor de protocol şi mecanismul privind atribuirea acestora, în acord cu poziţia şi ierarhia sistematizată a fondului locativ de protocol.

Astfel, atribuirea locuinţei de protocol se face la cererea persoanelor care au acest drept (vicepreşedinţi ai Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, miniştri şi asimilaţi aia cestora, precum şi preşedintele Consiliului Legislativ şi Avocatul Poporului) cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului, pe bază de contract de închiriere şi prestări servicii încheiat cu persoanele beneficiare, în limita fondului locativ existent, arată un comunicatului de presă al Executivului,

Atribuirea se face doar dacă persoana respectivă nu deţine în proprietate exclusivă sau în coproprietate, în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, o altă locuinţă care să corespundă criteriilor aprobate prin hotărâre a Guvernului.

De asemenea, suportarea costurilor privind atribuirea locuinţelor de protocol revine în integralitate ministerelor şi instituţiilor publice în care îşi desfăşoară activitatea persoanele beneficiare.

O altă modificare vizează posibilitatea ca, de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, să se poată asigura şi cheltuielile pentru reparaţii şi investiţii la fondul locativ aflat în administrarea RA-APPS.

„De astăzi înainte persoanele care ocupă funcţii eligibile pentru a fi beneficiari pentru o locuinţă de protocol vor beneficia de decontarea sau suportarea chiriei acelei locuinţe de către instituţiile pe care le conduc. De regulă, e vorba despre conducători din instituţiile respective, în condiţiile legii, care sunt, de asemenea, prevăzute”, a explicat Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin, la finalul şedinţei de Guvern.

El a mai spus că „principala oportunitate pentru care a fost necesară această ordonanţă adoptată joi de către Guvern este fluidizarea raportului dintre Secretariatul General al Guvernului şi Regia Protocolului de Stat în vederea intrării acestui palat în care ne aflăm acum, Palatul Victoria, într-un proces de reabilitare care, din ce documente am văzut, va dura în jur de 3 ani de zile”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.