Rareș Bogdan a fost audiat în calitate de martor în dosarul în care sunt cercetaţi fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă, fiul acestuia, Alexandru Piţurcă, şi directorul general al Companiei Naţionale Romarm, Gabriel Ţuţu.
Într-o conferință de presă de la Parlament, el a refuzat să răspundă în ce zi a fost audiat, dar a confirmat că a fost vorba despre dosarul Romarm.
„Am răspuns sincer, nu am avut nici o legătură cu numirea lui Țuțu în vreo funcție”, a spus el.
Dosarul privește achiziţiile de măşti de protecţie neconforme pentru Ministerul Apărării, în perioada pandemiei Covid.
În rechizitoriul prin care DNA l-a reținut pentru 24 de ore pe directorul Romarm, procurorii spun că în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu a încălcat dispozițiile legale și ar fi încheiat două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.
Îți mai recomandăm Fostul premier Ludovic Orban, audiat ca martor în dosarul măștilor neconformeProcurorii DNA spun că contractul a fost încheiat în condiţii dezavantajoase pentru compania de stat Romarm. Achiziția a fost realizată de la o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Alexandru Piţurcă.
Astfel, Romarm a fost prejudiciată cu suma peste 8,6 milioane de lei, sumă care reprezintă valoarea utilajelor, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe din afara contractului.
În schimb, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii acestor societăți introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale a unui prieten de-al său şi efectuarea unor plăţi către acesta.
Îți mai recomandăm Directorul Romarm demis abia la o lună de la arestarea sa în dosarul măștilor neconformeMai exact, 40% din cota de profit rezultată, sub aparenţa unui contract de consultanţă.
„În schimbul acestor «servicii», suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens”, potrivit rechizitoriului.
DNA mai spune că Gabriel Ţuţu ar fi primit 50.000 lei printr-un intermediar.
Îți mai recomandăm Ministrul Energiei, Virgil Popescu, audiat de procurorii anticorupție în dosarul măștilor neconformeLa sfârșitul lunii martie, în acest dosar a fost audiat și Ludovic Orban, care era premier și președinte PNL în momentul în care aceste fapte ar fi avut loc.
De asemenea, a fost audiat ca martor și Virgil Popescu, ministrul Energiei, iar în luna februarie a fost audiat ca martor și deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei la acea vreme, Romarm fiind în subordinea acestui minister.