Răurile din Balcani sunt pline de gunoaie în urma inundațiilor din ianuarie

În trecut unul dintre cele mai curate râuri din Europa, râul Lim din Serbia a fost din nou sufocat de gunoi după inundațiile de la mijlocul lunii ianuarie.

Pe 26 ianuarie, lucrătorii de la salubritate și ecologistii au împins deșeurile la mal și le-au încărcat în camioane lângă orașul sârb Priboj.

În medie, în jur de 25 de camioane sunt pline zilnic cu deșeuri.

"Luăm frigidere, congelatoare, animale domestice. Am scos chiar și o piatră funerară. Până nu  vezi, e greu să-ți imaginezi ce se aruncă în râu", a declarat pentru RFE/RL Sinisa Lakovic de la Asociația Ecologică Jastreb.

Orașul Priboj, din sud-vestul Serbiei, unde curge râul Lim, este punctul zero pentru acumularea de tone de deșeuri aruncate în gropile de gunoi prost reglementate de pe malul râului sau direct în căile navigabile care curg peste Balcanii de vest.

Deși situația se îmbunătățește încet, Lakovic a declarat pentru RFE/RL că cea mai mare cantitate de deșeuri provine acum din Muntenegru.

„În Bijelo Polje, există o zonă industrială chiar pe malul râului Lim. În Berane, sunt două depozite de deșeuri auto pe malul râului Lim, unde sunt depozitate lucruri care nu pot fi vândute -- bare de protecție, rezervoare, acoperișuri. De îndată ce nivelul Lim va crește, toate acestea vor ajunge la noi."

Bariere plutitoare au fost instalate în urmă cu patru ani pentru a proteja turbinele hidrocentralei Potpec de lângă Priboj.

Anul trecut, aproximativ 1.500 de metri cubi de gunoi au fost scoase de-a lungul bazinului râului Lim.

Râul Drina de lângă Visegrad din Bosnia-Herțegovina a fost, de asemenea, transformat într-o haldă plutitoare de deșeuri, pe măsură ce râul se întoarce spre sud-vest și devine râul Lim.

„Această problemă a fost răspândită în ultimele două decenii în Vişegrad şi reprezintă un dezastru ecologic semnificativ”, a spus activistul de mediu Dejan Furtula.



 

O vedere aeriană a deșeurilor plutitoare de pe râul Drina.

„Aceasta este o sursă de mare rușine pentru noi toți, pentru se pare că nu putem rezolva această problemă pentru o perioadă atât de prelungită”, a spus Furtula.