Locuitorii din Mek’ele au raportat apariția trupelor rebele în oraș pentru prima dată în ultimele 8 luni. În noiembrie 2020, rebelii fuseseră alungați din Mek’ele, odată cu capturarea orașului de către armata etiopiană, aflată în conflict cu aceștia. Înalți oficiali ai ONU au avertizat, vineri, Consiliul de Securitate că peste 400.000 de persoane din Tigray, Etiopia, se află „în foamete" și că există riscul unor mai multe ciocniri în regiune, în ciuda încetării unilaterale a focului de către guvernul federal.
„Capitala Tigray-ului, Mek’ele, se află sub controlul nostru”, a declarat Getachew Reda, un purtător de cuvânt al trupelor rebele din Tigray, pentru Reuters.
Trupele rebele nu par dispuse să accepte continuarea prezenței armatei etiopiene în regiune.
„Noi vom continua să luptăm până când dușmanii noștri se vor retrage”, a spus Liya Kassa, o purtătoare de cuvânt pentru Frontul de Eliberare al Poporului Tigrin, un partid politic din Tigray.
Conform spuselor martorilor, forțele etiopiene au fost văzute părăsind Mek’ele în vehiculele armatei, alături de materiale prădate din zonă. Soldații au pătruns în sediile UNICEF și Programului Alimentar Mondial (FAM) și au tăiat conexiunea la internet.
Henrietta Fore, Directorul executiv al UNICEF, o organizație ce oferă asistență umanitară pentru susținerea și dezvoltarea copiilor și mamelor, acuză trupele guvernamentale de violarea dreptului internațional umanitar și protecțiile oferite de acesta.
„Noi nu suntem și nu trebuie să fim o țintă”, a afirmat aceasta.
„Prioritatea UNICEF în regiunea Tigray și pe teritoriul Etiopiei este să îi ajute pe copiii vulnerabili, în special pe cei 140,000 de copii afectați de foamete la momentul actual”, a continuat ea.
Guvernul etiopian a anunțat luni că a cerut un acord de încetare a focului sub pretext umanitar.
Executivul de la Addis Adeba (capitala Etiopiei, n.r.) a declarat că noul armistițiu „le va permite fermierilor din zonă să își cultive pământul, iar grupurile de ajutor umanitar să funcționeze fără vreo amestecare din partea soldaților din ambele tabere”.
Fesseha Tessema, un consilier pentru Frontul de Eliberare al Poporului Tigrin, a declarat, marți, pentru BBC că schimbarea situației de pe teren (ocuparea orașului Mek’ele, n.r.) le va permite agențiilor umanitare internaționale să aducă ajutorul umanitar necesar și urgent în Tigray.
„Marea majoritate a populației din regiunea Tigray va putea primi ajutorul umanitar internațional necesar, fiindcă situația din regiune cere oferirea de ajutor”, a explicat el, adăugând că „oamenii au fost supuși la tot felul de atrocități, inclusiv înfometare. Acest lucru a încetat (odată cu ocuparea orașului Mek’ele, n.r.), iar comunitatea internațională ar trebui să ne ajute să hrănim oamenii”.
Civilii sărbătoresc sosirea rebelilor în stradă
Rezidenții din Mek’ele au raportat scene de bucurii pe stradă, ce au implicat lansarea de artificii și fluturatul de steaguri ale regiunii Tigray.
Printre participanții la scene, unii au strigat „Abiy (prim-ministrul Etiopiei, n.r.) este un hoț”, în timp ce alții au cântat cântece ce glorifică Frontul de Eliberare al Poporului Tigrin.
Contextul bucuriei oamenilor
Oamenii se bucură de retragerea trupelor guvernamentale, în condițiile în care acestea se fac responsabile de atrocități comise în regiunea Tigray.
Săptămâna trecută, marți, guvernul etiopian a bombardat o piață aglomerată din orașul Togoga, ucigând 43 de oameni.
Un purtător de cuvânt al armatei, Colonelul Getnet Adane, nu a făcut nicio precizare cu privire la petrecerea incidentului și a susținut că bombardamentele aeriene sunt o tactică militară comună, iar guvernul etiopian evită țintele civile.
Incidentul a dus la o intensificare a luptelor din regiune. Ziua următoare, pe 23 iunie, trupele rebele au răspuns bombardamentului prin doborârea unui avion de luptă C-130 al armatei etiopiene. Acesta s-a prăbușit la 15 mile nord de Mek’ele, conform spuselor rebelilor și a martorilor din zonă.
Intensificarea luptelor vine pe fondul ocupării mai multor teritorii de către trupele rebele, teritorii care până recent fuseseră controlate de forțele armate etiopiene. Ambele armate se fac responsabile de abuz împotriva civililor, inclusiv de violarea fetelor și femeilor din regiunea Tigray, conform jurnaliștilor de la The New York Times.
Războiul din regiunea Tigray a început pe data de 4 noiembrie 2020, când trupele rebele au tras primele focuri de armă împotriva unor soldați staționați într-o bază militară. De atunci și până în prezent, mii de oameni au pierit în urma conflictului din regiune, iar alte milioane au fost strămutați. Armata etiopiană se face responsabilă de o campanie sistemică de epurare etnică.
Îți mai recomandăm Pericolul Ebola revine, decese în două state din Africa