Cine sunt militanții care au readus războiul civil din Siria în actualitate? Pe cine avantajează escaladarea?

Un luptător rebel pe tanc, cu un steag al grupării HRT, la Saraqeb.

Căderea celui de-al doilea oraș al Siriei - Alep - în mâinile rebelilor, a readus războiul civil din Siria, aflat într-o fază latentă de mai mulți ani, pe prima pagină a actualității internaționale. Ce se știe, însă, despre militanții care au obținut acest succes neprevăzut?

Ofensiva surpriză din nord-vestul Siriei este condusă de gruparea Hayat Tahir al-Sham (HTS), care este una din cele mai mari organizații aflate în opoziție față de guvernul președintelui Bashar al-Assad.

Din 27 noiembrie, de la cucerirea Alepului, trupele acestei grupări și ale aliaților săi avansează la sud de oraș.

Cine este HTS?

HTS este o grupare de militanți islamiști care sunt membri ai sectei salafiste, una dintre cele mai radicale din ramura sunnită a islamului. În Siria, aceștia urmăresc instituirea unui stat guvernat de legea islamică.

Gruparea a apărut în 2012, la un an după ce a izbucnit războiul civil din Siria. Inițial a fost cunoscută sub numele de Jabhat al-Nusra, sau frontul Nusra, ramura siriană a organizației teroriste Al-Qaeda.

Condusă de Abu Muhammad al-Julani, gruparea se subordona lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul filialei Al-Qaeda din Irak. Mai târziu, Baghdadi a rupt legăturile cu Al-Qaeda și a stabilit Statul Islamic (ISIS), o grupare extremistă, la care HTS a refuzat să adere.

Un luptător antiguvernamental rupe un portret al președintelui sirian Bashar al-Assad la Alep, după ce islamiștii și aliații lor au intrat în orașul din nordul Siriei, pe 30 noiembrie 2024.

Frontul Nusra a devenit ulterior una din cele mai periculoase grupări care luptă cu Assad, utilizând tactici letale, greu de respins, ca atentate sinucigașe cu bombe improvizate.

Grupul și-a schimbat de câteva ori numele și s-a distanțat treptat de Al-Qaeda. În 2017, s-a unit cu alte grupări de opoziție din nord-vestul Siriei pentru a forma HTS.

Potrivit serviciilor speciale americane, gruparea, care în 2018 a fost introdusă pe lista organizațiilor teroriste, ar avea până la 10.000 de membri. SUA îl caută pe liderul acesteia și au promis în acest sens o recompensă de 10 milioane de dolari.

Cine-i sunt aliații?

HTS conduce o alianță de militanți și rebeli sirieni împotriva lui Assad, fiind susținută de Iran și Rusia. Printre membrii-cheie ai alianței implicați în ofensiva actuală se numără Faylaq al-Sham, Jaysh al-Izza, Harakat Ahrar al-Shat și Brigada Turkistan.

Ultima a apărut în 2012 și este formată din luptători străini care provin din China și Asia Centrală, în special tadjici și uzbeci. Există și alte grupări care nu sunt oficial aliate cu HTS, dar care au același obiectiv, inclusiv Armata Națională Siriană și Armata Siriană Liberă.

Ambele sunt susținute de vecinul din nord al Siriei, Turcia, care este și membră NATO, care se crede că este implicată în ofensiva aflată în curs de desfășurare.

O șansă pentru Trump?

Noile turbulențe dintr-o regiune haotică au loc cu mai puțin de două luni înainte de revenirea președintelui ales Donald Trump, a cărui echipă ar putea vedea o oportunitate neașteptată ca parte a încercării sale de a remodela Orientul Mijlociu, opinează France 24.

Ofensiva fulgerătoare a rebelilor islamiști, care au cucerit Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria, a avut loc după ce Israelul, aliat al SUA, s-a străduit să șubrezească doi susținători cheie ai omului forte sirian Bashar al-Assad - Iranul și miliția șiită libaneză afiliată acestuia, Hezbollah.

Rusia, susținătoare a lui Assad, s-a concentrat între foarte mult asupra invaziei sale din Ucraina.

Într-o regiune aflată în schimbare de la începerea războiului din Gaza, poziția SUA privind Siria, articulată de administrația președintelui Joe Biden, s-a schimbat puțin în ultimul deceniu: deși Assad și-a pierdut credibilitatea prin brutalitatea sa, Statele Unite nu acordă prioritate înlăturării sale și nu sprijină rebelii.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.