Israeliancă eliberată după o operațiune militară

Tancurile israeliene în interiorul Fâșiei Gaza, văzute din Israel.

Nordul Fâşiei Gaza a fost vizat în noaptea de duminică spre luni de raiduri aeriene intense şi tiruri de artilerie, au anunţat autorităţile palestiniene. Peste 30 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Gaza.

Ziua 24 | Sumarul principalelor evenimente

  • Semiluna Roșie Palestiniană din Gaza spune că Israelul le-a spus să evacueze Al-Quds, un spital cheie din orașul Gaza. Organizația spune că sunt pacienți în secțiile de terapie intensivă și bebeluși în incubatoare, iar mutarea acestora este imposibilă.
  • Peste 30 de camioane cu ajutor umanitar au intrat duminică în Gaza, fiind cea mai mare livrare de când ajutoarele au fost permise.
  • ONU avertizează că „ordinea civilă” se deteriorează în Gaza după săptămâni de asediu și bombardament.
  • Armata israeliană a declarat că a făcut schimb de focuri de armă cu Hamas și a lovit ținte în nordul Gazei ca parte a operațiunilor sale terestre extinse în enclavă.
  • Consilierul american pentru securitate națională al Casei Albe a avertizat despre un „risc crescut” ca războiul să se extindă într-un conflict mai larg din Orientul Mijlociu.

Actualizare 21.30 - Putin acuză Ucraina și Occidentul că se află în spatele revoltei anti-israeliene din aeroporul din Daghestan

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina și Occidentul că se în spatele revoltei anti-israeliene de duminică seară, de pe aeroportul Mahacikala din Daghestan, relatează AFP.

Putin a acuzat „rețelele sociale” din Ucraina și „serviciile speciale occidentale” de instigare la revolta de duminică.

„Evenimentele de aseară din Mahacikala au fost instigate prin intermediul rețelelor de socializare, nu în ultimul rând din Ucraina, de mâna agenților serviciilor speciale occidentale”, a spus Putin într-un discurs televizat.

„Cine organizează haosul mortal și cine beneficiază de el astăzi, în opinia mea, a devenit deja evident. Elitele conducătoare actuale ale SUA și sateliții lor sunt principalii beneficiari ai instabilității mondiale”, a adăugat Putin.

Oficialii americani au numit astfel de acuzații „absurde”.

„Am văzut comentariile lor despre învinovățirea Ucrainei. Este absurd”, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller. Miller a adăugat că Putin ar trebui să denunțe public revoltele.

Actualizare 20.30 - Familiile celor trei ostatice din videoclipul Hamas au susținut o conferință de presă

Familiile celor trei ostatice care au apărut într-un videoclip difuzat de Hamas au susținut o conferință de presă la Tel Aviv.

Remus Aloni, tatăl lui Danielle, de origine română, a spus că inima lui „aproape că a încetat să mai bată” când i-a văzut poza la televizor. Cealaltă fiică a lui, Sharon, și trei dintre nepoții săi au fost de asemenea luați ostatici.

El a făcut apel la Crucea Roșie să ceară să-i vadă pe toți ostaticii ținuți în Gaza și să ceară un medic care să-i vadă pe toți. El l-a îndemnat pe emirul Qatarului să „depună toate eforturile posibile pentru a-i aduce acasă”, adăugând că ținerea în captivitate a femeilor, copiilor și bătrânilor „este o crimă împotriva umanității”.

Actualizare 19.50 - Cele 26 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Gaza

Cele 26 de camioane care conțin alimente și echipamente medicale au trecut prin punctul de trecere a frontierei Rafah în Fâșia Gaza, a anunțat luni Semiluna Roșie Palestina.

Doar 144 de camioane au livrat provizii organizației umanitare palestiniene începând cu 7 octombrie, se arată în comunicat.

Actualizare 18.30 - Israeliancă eliberată după o operațiune militară în Gaza. Femeia era soldat în armata israeliană

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) și agenția de securitate Shin Bet au declarat că un soldat capturat de Hamas a fost salvat din Gaza într-o operațiune militară noaptea trecută.

Armata a spus că soldatul, o femeie, Ori Megidish, a fost răpită de Hamas pe 7 octombrie.

Într-o declarație comună, IDF și Shin Bet au spus că Megidish a fost supus unor controale medicale și că „se descurcă bine”. Nu a oferit detalii despre circumstanțele eliberării ei.

„Este acasă. PVT Megidish a fost răpită de Hamas pe 7 octombrie. În această seară, ea a fost eliberată în timpul operațiunilor la sol ale IDF. Acum este acasă cu familia ei”, anunță Forțele Armate israeliene.

Actualizare 17.30 - Netanyahu: Israelul nu va fi de acord cu încetarea focului în Gaza

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a spus luni că nu este de acord cu încetarea focului în Gaza și a numit atacul teroriștilor Hamas din 7 octombrie „un punct de cotitură” pentru lideri și națiuni.

El a spus că vrea să clarifice poziția Israelului cu privire la încetarea focului în Gaza: „Așa cum Statele Unite nu ar fi de acord cu o încetare a focului după bombardarea Pearl Harbor sau după atacul terorist din 911, Israelul nu va fi de acord cu încetarea ostilităților cu Hamas după atacurile oribile din 7 octombrie.”

Israelul „nu a început acest război”, dar va câștiga acest război. „Apelurile la încetarea focului sunt un apel către Israel să se predea Hamas, să se predea terorismului, să se predea barbariei. Asta nu se va întâmpla”, a mai spus Netanyahu.

Actualizare 16.30 - Videoclip Hamas cu 3 ostatice. Netanyahu: „Propaganda psihologică crudă”

Hamas a lansat luni un videoclip de propagandă care arată trei femei israeliene ținute ostatice de gruparea teroristă Hamas, care-i reproșează prim-ministrului Benjamin Netanyahu că nu le eliberează și că nu a prevenit atacul brutal al grupării teroriste din 7 octombrie.

La scurt timp după publicarea videoclipului, biroul premierului israelian le-a identificat pe femei drept Danielle Aloni, Rimon Buchshtab Kirsht și Lena Trupanov, iar familiile lor au anunțat că vor susține o conferință de presă, scrie Times of Israel.

Aloni a fost răpită de teroriștii palestinieni din kibuțul Nir Oz, împreună cu fiica ei Emilia, în vârstă de 5 ani. Sora și cumnatul ei și fiicele lor gemene de 3 ani au fost, de asemenea, luați în Gaza ca ostatici.

Trupanov, fiul ei Sasha și mama ei Irena au fost, de asemenea, răpiți din Nir Oz, în timp ce soțul ei Vitali a fost ucis de teroriști.

Kirsht și partenerul ei Yagev Buchshtab au fost sechestrați la locuința lor din kibuțul Nirim.

Cele trei femei se află printre cei cel puțin 243 de ostatici răpiți de Hamas în Gaza în urmă cu trei săptămâni, când aproximativ 2.500 de teroriști au năvălit peste granița Gaza într-un atac în mai multe direcții și au ucis peste 1.400 de persoane, majoritatea civili aflați în casele lor și la un festival de muzică în aer liber.

Printre captivi, de asemenea, în principal civili, se numără femei, bătrâni și copii, chiar și bebeluși. Nu este clar câți dintre ei sunt în viață.

Actualizare 16.00 - Netanyahu: Hamas îi împiedică pe civilii din Gaza să plece și îi ține în zonele de conflict

Întrebat dacă Israelul aplică pedepse colective poporului palestinian, Beniamin Netanyahu a spus că Hamas îi împiedică pe civilii din nordul Gazei să plece și îi forțează să stea în zonele de conflict.

„Nici un civil nu trebuie să moară”, a spus premierul israelian, citat de The Guardian. „Facem toate eforturile pentru a preveni victimele civile, nu doar cerând civililor să se miște, îndemnându-i să se miște, amenajându-le un loc sigur, oferind și sprijin umanitar, oferindu-le hrană, apă, medicamente.”

Actualizare 15.45 - Președintele israelian Isaac Herzog: Shani Louk a fost decapitată

Președintele israelian Isaac Herzog (63 de ani) a declarat luni într-un interviu acordat BILD cât de crud a fost ucisă Shani Louk după ce a fost răpită și deportată în Gaza. „Îmi pare cu adevărat rău să transmit că acum am primit vești că Shani Nicole Louk a fost ucisă. „I-a fost găsit craniul”, a spus președintele Herzog. „Asta înseamnă că aceste animale barbare și sadice i-au tăiat pur și simplu capul în timp ce atacau, torturau și ucideau israelieni. Este o mare tragedie și transmit cele mai profunde condoleanțe familiei ei.”

Shani Louk, tânăra de 22 de ani cu cetățenie germano-israeliană a fost răpită pe 7 octombrie de teroriștii Hamas care au defilat cu ea aproape goală ca și cu un trofeu după ce au luat cu asalt mai multe kibuțuri de la granița cu Fâșia Gaza pe 7 octombrie. Tânăra era la un festival de muzică atunci când teroriștii Hamas au invadat Israelul pe 7 octombrie.

Actualizare 14.45 - Forțele israeliene par să avanseze în două direcții spre orașul Gaza

Relatările martorilor descriu tancuri israeliene care taie iau drumul principal nord-sud Salah al-Din la sud de orașul Gaza și operează la periferia districtului Zaytun și a cartierului Shejaiya din orașul Gaza.

Tăierea drumului-cheie, dacă ar fi confirmată, ar sugera că forțele israeliene încearcă să iasă orașul Gaza pe la sud, izolând și asediind efectiv extinderea urbană spre nord până la Beit Hanoun și Beit Lahia, explică The Guardian.

Actualizare 14.43 - 20 de răniți, 60 de reținuți în Daghestan după luarea cu asalt a aeroportului de protestatari anti-Israel

Peste 20 de persoane au fost rănite, din care două grav, în asaltul mulțimii anti-Israel asupra aeroportului din Mahacikala din regiunea predominant musulmană Daghestan. 10 dintre cei răniți au nevoie de îngrijiri spitalicești, a anunțat luni Ministerul Sănătății. Canalul Baza Telegram scrie că printre victime sunt 6 ofițeri de poliție. Agenția de presă RIA Novosti scrie că peste 60 de persoane au fost reținute.

Actualizare 14:40. Cadavrul unei cetăţene germano-israeliene, Shani Louk, răpită de Hamas în atacul de la 7 octombrie în Israel şi adusă în Fâşia Gaza, a fost găsit, anunţă luni Ministerul israelian de Externe, relatează AFP şi CNN.

Actualizare 13.55. Numărul oamenilor uciși în lovituri aeriene în Gaza din 7 octombrie și până acum a ajuns la 8.000, a anunțat ministerul sănătății palestinian de la Ramallah, duminică, folosind informații transmise din enclava controlată de Hamas, transmite CNN.

Actualizare 13.20. Israelul „avansează treptat, potrivit planului”, în Fâşia Gaza, anunţă luni, într-o conferinţă de presă obişnuită, purtătorul de cuvânt al forțelor israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, relatează AFP. Forţele israeliene au ucis zeci de activişti ai mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, în noaptea de duminică spre luni, a spus Daniel Hagari.

Actualizare 13.05. Tancuri israeliene au intrat luni într-un cartier de la marginea oraşului Gaza, întrerupând astfel principala axă rutieră între nordul şi sudul Fâşiei gaza, relatează AFP.

Actualizare 12.05. Agenția ONU pentru refugiații palestinieni spune că „sute și sute de pacienți” sunt blocați în spitale din nordul Gazei.

Actualizare 11.03. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat incidentele antisemite care s-au produs în ultimele săptămâni în Europa, relatează luni dpa.

Referindu-se la manifestaţii şi postări pe reţelele de social media, Ursula von der Leyen a declarat publicaţiei germane Bild în comentarii publicate luni: „Aclamarea terorismului, a antisemitismului sau a violenţei împotriva minorităţilor este josnică şi nu-şi are locul în Europa".

„Societăţile noastre democratice deschise sunt cea mai mare putere a Europei", a adăugat ea. „Dar deschiderea ne face de asemenea vulnerabili, a remarcat şefa executivului european. De aceea, trebuie să luptăm încă de la început oriunde se arată ura împotriva celor care gândesc diferit, fie pe net, fie pe străzile noastre", a subliniat Von der Leyen.

Actualizare 9.47. Autoritatea Palestiniană nu va reveni să guverneze Gaza în cazul în care conflictul Israel-Hamas se va încheia fără un acord cuprinzător care să includă Cisiordania într-un stat palestinian, a declarat prim-ministrul autorității, transmite The Guardian.

Actualizare 9.37. Armata israeliană a declarat că a lovit peste 600 de ținte de militanți JHamas în ultimele zile, în timp ce continuă să extindă operațiunile terestre în Fâșia Gaza, unde civilii palestinieni au mare nevoie de combustibil, hrană și apă, transmite Reuters.

Israelul a cerut evacuarea unui spital din Gaza. Semiluna Roșie spune că e imposibil

Trupele israeliene şi-au intensificat operaţiunile terestre cu sprijinul tancurilor, relatează Reuters şi AFP. Luptătorii palestinieni şi soldaţii israelieni au avut schimburi de focuri de armă într-o zonă de frontieră la est de oraşul Khan Younès, în sudul Fâşiei Gaza.

Presa palestinienă spune că atacurile aeriene israeliene au vizat zone din apropierea spitalelor Chifa şi Al Qouds. Semiluna Roșie Palestiniană din Gaza arată că Israelul le-a spus să evacueze spitalul Al-Quds din orașul Gaza. Însă, organizația spune că sunt pacienți în secțiile de terapie intensivă și bebeluși în incubatoare, iar mutarea acestora este imposibilă

Peste 30 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Gaza prin punctul de trecere Rafah de la graniţa cu Egiptul, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). Acesta a fost cel mai mare convoi care a intrat în teritoriul palestinian asediat de la reluarea limitată a livrărilor de ajutor umanitar la 21 octombrie, a precizat Biroul ONU.

„Deşi această creştere este binevenită, este nevoie de un volum mult mai mare de ajutor în mod regulat pentru a evita deteriorarea în continuare a situaţiei umanitare dezastruoase, inclusiv tulburările civile”, a precizat OCHA în raportul său zilnic privind războiul dintre Israel şi Hamas.

„Intrarea urgentă de combustibil pentru a asigura funcţionarea echipamentelor medicale şi a instalaţiilor de apă şi canalizare este extrem de necesară”, se mai arată în raport.

Președintele Joe Biden a cerut „creștere imediată” a fluxului de ajutor umanitar

Preşedintele american Joe Biden a cerut duminică o creştere considerabilă şi imediată a fluxului de ajutor umanitar în Fâşia Gaza, după ce Israelul a extins operaţiunile militare ca răspuns la atacul Hamas din urmă cu trei săptămâni.

„Preşedintele a subliniat necesitatea creşterii imediate şi semnificative a fluxului de ajutor umanitar pentru a satisface nevoile civililor din Gaza”, într-o discuţie telefonică cu premierul israelian Beniamin Netanyahu, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

El a făcut acelaşi lucru într-un apel separat adresat preşedintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi, cei doi lideri fiind de acord să „accelereze şi să crească fluxul de ajutor către Gaza începând de astăzi şi în mod continuu”, conform unui al doilea comunicat de presă.

Atac antisemit pe aeroportul din republica rusă Daghestan

Sute de manifestanţi anti-Israel au luat cu asalt duminică aeroportul din oraşul rus Mahacikala din Daghestan în momentul aterizării unui avion din Israel, ceea ce a determinat forţele de securitate să închidă aeroportul şi să-i îndepărteze pe protestatari.

Aproximativ 20 de persoane au fost rănite, dintre care două grav, au declarat autorităţile sanitare locale. O comunitate musulmană numeroasă trăieşte în Mahacikala, un oraş din Caucazul de Nord.

Agenţia federală de transport aerian din Rusia, Rosaviatsia, a declarat că echipele sale de securitate au evacuat toţi protestatarii la ora 19:20 GMT.

Surse de securitate au declarat pentru Reuters că pasagerii din avionul din Israel se aflau „într-un loc sigur”. Rosaviatsia a precizat că aeroportul va rămâne închis până la 6 noiembrie, în timp ce o anchetă penală a fost deschisă de autorităţile ruse.

Statele Unite au condamnat duminică manifestările antisemite care au zguduit un aeroport din republica rusă Daghestan, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, transmite luni AFP.