Forțele israeliene anunță că încetează focul pentru trei ore pe una din autostrăzile din Gaza. Antony Blinken merge duminică în Turcia

O ambulanță a fost lovită vineri în orașul Gaza. Armata israeliană a recunoscut atacul spunând că în ea se aflau militanți Hamas.

Situația din Gaza este „oribilă”, a declarat secretarul general al ONU, care spune că civilii trebuie protejați. Deocamdată, niciun român nu a ieșit din Fâșia Gaza.

Ziua 29 | Sumarul principalelor evenimente

  • Aflat în vizită în Israel, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cerut vineri Israelului să facă tot ce îi stă în putere pentru a proteja civilii prinși în luptele din Gaza
  • Israelul a recunoscut că a lovit vineri în oraşul Gaza o ambulanţă despre care spune că transporta militanţi Hamas.
  • Niciun român nu a părăsit Fâșia Gaza deocamdată, după ce Egiptul a ridicat bariera graniței de la Rafah.

Actualizare 19:28. La întâlnirea cu secretarul de stat Antony Blinken, ministrul iordanian de externe Ayman Safadi și ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry au cerut o încetare imediată a focului în Gaza. Blinken nu a fost de acord, spunând că va permite Hamas să „regrupeze și să repete” atacurile din 7 octombrie, în care a ucis 1.400 de israelieni și a răpit alți peste 200.

Actualizare 19:15. Secretarul de stat american Antony Blinken a avut sâmbătă mai multe întâlniri cu liderii arabi în Iordania, Blinken s-a întâlnit mai întâi cu prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, a cărui ţară devastată din punct de vedere economic şi politic găzduieşte Hezbollah.

Actualizare 18:51. Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a reiterat sâmbătă susţinerea SUA pentru „pauze umanitare" în conflictul dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

„SUA estimează că toate aceste eforturi vor fi facilitate de aceste pauze umanitare", a declarat Blinken în timpul unei conferinţe de presă la Amman.

Actualizare 17:55. Hamas blochează cetățenii străini să părăsească Gaza până când Israelul garantează că ambulanțele pot ajunge la punctul de trecere Rafah către Egipt, a declarat sâmbătă un oficial american familiarizat cu situația, citat de CNN.

Cererea Hamas vine după ce Israelul a recunoscut vineri că a atacat o ambulanță în afara Spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, cea mai mare unitate medicală din enclavă. Israelul a susținut că ambulanța a fost folosită de luptătorii Hamas.

Actualizare 16:30. Niciun cetăţean străin, cetăţean cu dublă cetăţenie sau răniţi nu au trecut până acum în Egipt din Gaza, potrivit surselor palestiniene, transmite BBC. Ea spune că sute de oameni cu pașapoarte străine au mers la graniță, dar poarta nu s-a deschis astăzi.

Actualizare 15:15. Secretarul de stat Antony Blinken va vizita Turcia duminică şi luni, în cadrul unui turneu în Orientul Mijlociu, pe fondul intensificării conflictului dintre Israel şi Hamas, a anunţat sâmbătă Departamentul de Stat, informează AFP.

Actualizare 14.35. Armata israeliană a anunțat sâmbătă că va permite circulația pe una din cele două autostrăzi, din nordul spre sudul Fâșiei Gaza, pentru o perioadă de trei ore, interval în care va înceta bombardamentele, transmite BBC. Armata spune că astfel rezidenții din nord pot fugi spre sudul Fâșiei.

Forțele de Apărare Israeliene precizează că liderii Hamas au fugit deja și îndeamnă civilii să facă același lucru, respectând instrucțiunile de a se deplasa spre sud.

Actualizare 13:59. Palestinienii au raportat sâmbătă o lovitură israeliană mortală asupra unei școli din zona orașului Gaza care servește drept adăpost.

Martorii au spus că o lovitură israeliană a lovit școala Al-Fakhoura din tabăra de refugiați Jabalia, ucigând și rănind mulți dintre evacuații care se adăpostiseră acolo. Cel puțin 15 persoane au murit și alte zeci au fost rănite, a declarat Mohammad Abu Selmeyah, șeful Spitalului al-Shifa, despre incidentul din școală.

Actualizare 13.00. Ministerul palestinian al Sănătăţii din Hamas a anunţat sâmbătă că 9.488 de persoane, dintre care 3.900 de copii, au fost ucise în Fâşia Gaza de la începutul războiului cu Israelul.

Actualizare 12.00. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că întrerupe orice contact cu premierul israelian Benjamin Netanyahu din cauza acţiunilor Israelului în Fâşia Gaza, potrivit AFP.

400.000 de oameni sunt încă în nordul Fâșiei Gaza

Până la 400.000 de oameni sunt încă în nordul Gazei, a spus trimisul special al SUA, David Satterfield, potrivitBBC.

În ultimele săptămâni, Israelul le-a spus rezidenților să evacueze nordul Fâșiei și să se deplaseze spre sud, recomandată ca fiind zonă mai sigură. Adresându-se reporterilor din capitala Iordaniei, Amman, Satterfield a spus sâmbătă dimineața că între 800.000 și un milion de persoane s-au mutat în sud, în timp ce 350.000-400.000 au rămas în nordul enclavei.

Fâșia Gaza e supravegheată de drone neînarmate

SUA au confirmat pentru prima dată că zboară cu drone de supraveghere neînarmate deasupra Fâşiei Gaza de când Hamas a lansat atacul asupra Israelului pe 7 octombrie, transmite BBC.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a precizatt într-o declaraţie că dronele operează „în sprijinul eforturilor de recuperare a ostaticilor”.

„SUA desfăşoară zboruri neînarmate cu UAV peste Gaza, şi oferă consiliere şi asistenţă pentru a sprijini partenerul nostru israelian în timp ce desfăţoară eforturi de recuperare a ostaticilor”, a declarat

„Aceste zboruri cu UAV au început după atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului”, a precizat Ryder.

Antony Blinken continuă discuțiile cu liderii din Orientul Mijlociu

Secretarul de stat Antony Blinken se află astăzi în Iordania pentru discuții cu câțiva lideri și miniștri arabi.

Programul său include întâlniri cu regele iordanian Abdullah al II-lea și cu prim-ministrul Qatarului. El sa întâlnit deja cu prim-ministrul interimar libanez, Najib Mikati.

Blinken va purta, de asemenea, discuții cu miniștrii de externe din Iordania, Liban, Qatar, Arabia Saudită, Egipt și Emiratele Arabe Unite.

Secretarul de stat al SUA va organiza, de asemenea, o întâlnire cu Agenția ONU pentru Refugiații Palestinei din Orientul Apropiat (UNRWA), comisarul general, Phillipe Lazzarini, și un apel video cu personalul său din Gaza.

Secretarul general al ONU spune că situația din Gaza este „oribilă”

Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat îngrozit de atacul israelian asupra unei ambulanţe, în orașul Gaza, atac recunoscut de armata israeliană care a spus că ambulanța transporta militanți Hamas.

„Sunt îngrozit de atacul din Gaza asupra unui convoi de ambulanţe în afara spitalului Al Shifa. Imaginile cadavrelor împrăştiate pe stradă în afara spitalului sunt îngrozitoare”, a declarat şeful ONU într-un comunicat.

El a precizat că nu a uitat de atacurile teroriste comise în Israel de Hamas şi de uciderea, mutilarea şi răpirile, inclusiv de femei şi copii. El a subliniat că toţi ostaticii ţinuţi în Gaza trebuie eliberaţi imediat şi necondiţionat.
Guterres a adăugat că timp de aproape o lună, civilii din Gaza, inclusiv copii şi femei, au fost asediaţi, li s-a refuzat ajutorul, au fost ucişi şi nevoiţi să-şi păsească locuinţele din cauza bombardamentelor.

„Acest lucru trebuie să înceteze”, a subliniat el.

Guterres a mai menţionat că situaţia umanitară din Gaza este „oribilă”.

Îți mai recomandăm 11 familii ale victimelor Hamas fac plângere la Curtea de la Haga. 6 români, ostatici în Gaza