ONU: Gaza se află în pragul foametei. OMS: Risc de epidemii

Directorul executiv al PAM - Programul Alimentar Mondial al ONU, Cindy McCain, avertizează că în Fâșia Gaza începe să se moară de foame

ONU a cerut Israelului să îi permită să investigheze situația de la spitalul Al-Shifa. Armata israeliană anunță a găsit cadavrul unui ostatic luat de Hamas pe 7 octombrie. Programul Alimentar Mondial avertizează că Gaza se află în pragul foametei.

Ziua 42 de război | Principalele evenimente

  • Șeful ONU pentru drepturile omului a cerut Israelului să acorde echipei sale acces în Gaza pentru a investiga situația de la spitalul Al-Shifa.
  • Programul Alimentar Mondial al ONU a avertizat că oamenii din Gaza se confruntă cu o posibilitate imediată de foamete.
  • Israelul declară că atacat personalități Hamas de rang înalt aflate în centre subterane în Gaza.
  • Armata israeliană anunță că trupele din Gaza au găsit cadavrul unui ostatic luat de Hamas pe 7 octombrie.
  • Directorul spitalului Al-Shifa spune că sute de pacienți sunt încă la spitalul al-Shifa, iar pacienții „țipă de sete”, pentru că unitatea a rămas fără oxigen și apă.
  • Serviciile de telefonie mobilă și internet au scăzut în Gaza din cauza lipsei de combustibil, spun companiile palestiniene de telecomunicații
  • Israelul a început să atace Gaza după atacurile Hamas din 7 octombrie, în care 1.200 de persoane au fost ucise și au fost luați peste 200 de ostatici.
  • Ministerul Sănătății, condus de Hamas, a declarat că peste 11.500 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci.

Ministerul Sănătății din Gaza: 24 de pacienți au murit în ultimele două zile la spitalul al-Shifa

Douăzeci și patru de pacienți au murit în ultimele două zile la spitalul al-Shifa din Gaza din cauza întreruperilor de curent cauzate de lipsa combustibilului, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

„Echipamentele medicale vitale au încetat să mai funcționeze din cauza unei pene de curent”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ministerului palestinian al Sănătății din Gaza, Ashraf al-Qudra, a informat AFP.

Forțele speciale israeliene au continuat să percheziționeze complexul spitalicesc, după ce au intrat pentru prima dată în cel mai mare spital din Gaza miercuri dimineață, demers condamnat de șeful Organizației Mondiale a Sănătății.

„Situația de la Shifa este „catastrofală” pentru pacienții, persoanele strămutate și lucrătorii din domeniul sănătății care sunt înghesuiți înăuntru fără electricitate, apă sau alimente”, a declarat pentru AFP directorul spitalului, Mohammed Abu Salmiya.

Israelul și-a apărat operațiunea și a spus că armata sa a găsit arme precum și „materiale de informații, tehnologii și echipamente militare, centre de comandă și control și echipamente de comunicații, toate aparținând Hamas”, precum și un puț de tunel al Hamas.

Hamas și administratorii medicali au negat cu fermitate acuzația că spitalul ar fi un centru de comandă, iar Ministerul Sănătății din Gaza a spus că armata israeliană nu a găsit nicio armă în spital. Un medic britanic care lucrează la Shifa a spus că acuzația a fost o „scuză ciudată” .

OMS, risc de epidemii în Gaza: 70.000 de cazuri de infecții respiratorii acute și peste 44.000 de cazuri de diaree

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a declarat „extrem de îngrijorată” de răspândirea epidemiilor în Gaza, după ce săptămâni de bombardamente israeliene au forțat oamenii să se înghesuie în adăposturi cu puțină apă curată și hrană.

Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS pentru Cisiordania și Gaza, a declarat că au fost înregistrate peste 70.000 de cazuri de infecții respiratorii acute și peste 44.000 de cazuri de diaree, cifre semnificativ mai mari decât se aștepta.

Începutul sezonului ploios și posibilitatea inundațiilor au crescut, de asemenea, temerile că sistemul de canalizare va fi copleșit și că bolile se va răspândi.

Lipsa combustibilului a forțat închiderea stațiilor de pompare a apelor uzate și a instalațiilor de desalinizare, crescând riscul contaminării apei și apariției bolilor.

Israelul spune că va trimite zilnic în Gaza două cisterne cu combustibil

Consilierul pentru securitate națională al Israelului a declarat că cabinetul de război al țării a fost de acord să permită să intre în Fâșia Gaza două camioane cisternă cu combustibil în fiecare zi – o cantitate pe care a descris-o ca fiind „foarte minimă”.

Tzachi Hanegbi a spus că combustibilul va fi permis pentru sistemul de comunicații din Gaza și pentru serviciile de apă și canalizare și că scopul este de a preveni răspândirea bolii.

Cadavrul femeii caporal de 19 ani a fost recuperat de armata israeliană

Armata israeliană a recuperat cadavrul femeii caporal Noa Marciano, de 19 ani, al doilea cadavru al unei ostatice găsit în apropierea Spitalului al-Shifa din Gaza, la o zi după ce Hamas a anunţat că a fost ucisă într-un atac israelian.

Cadavrul celei de a doua ostatice israeliene - caporalul Noa Marciano, în vârstă de 19 ani - a fost recuperat dintr-o structură situată în apropiere de Spitalul al-Shifa, în oraşul Gaza, anunţă vineri armata israeliană, relatează CNN.

Corpul tinerei din cadrul armatei israeliane a fost transferat pe teritoriul israelian, precizează Tsahalul.

Șeful ONU pentru drepturile omului spune că vrea să investigheze reclamațiile privind spitalul Al-Shifa

Șeful ONU pentru drepturile omului a cerut Israelului să acorde echipei sale acces în Gaza pentru a investiga situația de la spitalul Al-Shifa.

„Trebuie să analizăm acest lucru având acces. Nu ne putem baza pe una sau pe cealaltă parte când vine vorba de asta”, a declarat Volker Türk la CNN, legat de acuzațiile armatei israeliene că Hamas ascunde arme la spital.

Șeful ONU pentru drepturile omului a cerut Israelului să acorde echipei sale acces în Gaza pentru a investiga situația de la spitalul Al-Shifa.

Volker Türk spune că spitalele au protecție specială în orice moment în temeiul dreptului umanitar.

„Nu poți folosi civilii, în special spitalele, în scopuri militare. Dar, de asemenea, nu poți ataca un spital în absența unor dovezi clare”, a spus Türk.

Șeful ONU pentru drepturile omului spune că anchetatorii nu pot merge în Gaza „în timp ce bombele cad sau în timp ce au loc operațiuni militare”, ceea ce înseamnă că echipa lui supraveghează situația de la distanță.

Israelul avertizează oamenii să evacueze zonele din sudul Fâșiei Gaza

Forțele israeliene au avertizat oamenii din unele orașe din zona Khan Younis, Gaza, să-și evacueze casele și să se îndrepte spre adăposturi.

Khan Younis este cel mai mare oraș din sudul Fâșiei Gaza, unde oamenii au fugit după ce li s-a spus să evacueze nordul teritoriului.

Forțele israeliene au aruncat miercuri seara pliante peste patru orașe - Bani Shuhaila, Khuzaa, Abassan și Qarara - care găzduiau peste 100.000 de persoane înainte ca sudul să fie copleșit de persoane strămutate.

Tabără de refugiați din Khan Younis, Gaza.

„Pentru siguranța dumneavoastră, trebuie să vă evacuați imediat locurile de reședință și să vă îndreptați spre adăposturile cunoscute. Oricine se află în apropierea teroriștilor sau a facilităților lor își pune viața în pericol și fiecare casă folosită de teroriști va fi vizată”, se arată în pliante, scrie Reuters.

În octombrie, populația din Khan Younis a crescut de la 400.000 de locuitori la peste un milion, pe măsură ce sute de mii au părăsit nordul Fâșiei Gaza. Mii de persoane strămutate trăiesc acum în tabere improvizate, spitale și școli din Khan Younis.

Israelul raportează atacuri asupra unor figuri "importante" ale Hamas din Gaza

Armata israeliană (IDF) afirmă că a realizat o serie de lovituri asupra unor locații din Gaza în care se aflau lideri Hamas importanți, scrie BBC. IDF a transmis că loviturile au vizat figuri „de rang înalt” ale Hamas din două locuri diferite din Gaza în ultimele zile.

„Un număr de comandanți Hamas de rang înalt se ascundeau într-unul dintre adăposturi, inclusiv Ahmed Randor, șeful brigăzii Hamas din nordul Fâșiei Gaza și Hyman Sian, șeful brigăzii de rachete Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt militar Daniel Hagari.

Un alt sit subteran care a fost atacat ar fi adăpostit „membri de rang înalt ai aripii politice a Hamas, inclusiv Raukhi Mushta, care este un asociat foarte apropiat al lui Yahya Sinwar, Asam Dalyis, șeful guvernului Hamas din Gaza, care este apropiat de Ismael Haniyah, și Samech El Sarg, care este, de asemenea, un asociat apropiat al lui Sinwar și al altor figuri Hamas de rang înalt din Gaza”.

Ambele situri au fost „grav avariate”, a declarat purtătorul de cuvânt israelian, fără a oferi detalii suplimentare. Informațiile nu au putut fi verificate independent.

Programul Alimentar Mondial (PAM) avertizează că în Gaza începe să fie foamete

PAM)a avertizat că Fâșia Gaza se confruntă acum cu un deficit alimentar imens și foamete pe scară largă, în timp ce aproape întreaga populație a enclavei palestiniene are nevoie „disperată” de asistență alimentară.

Într-o declarație de joi, directorul executiv al PAM, Cindy McCain, a declarat că aprovizionarea cu alimente și apă este „practic inexistentă” în Gaza și că ”doar o fracțiune” din ajutorul necesar ajunge în teritoriu prin granițe.

Ea adăugat că nevoile alimentare actuale nu pot fi satisfăcute cu un singur punct operațional de trecere a frontierei.

La începutul acestei săptămâni, PAM a confirmat închiderea ultimei brutării din Gaza care funcționa în parteneriat cu agenția ONU. Pâinea, un aliment de bază pentru oamenii din Gaza, este rară sau inexistentă, a spus

Directorul executiv al PAM, Cindy McCain, avertizează că în Fâșia Gaza începe să se moară de foame.

Penuria de combustibil afectează, de asemenea, distribuția și operațiunile umanitare, inclusiv furnizarea de asistență alimentară, a spus acesta. Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a declarat că nu vor mai exista livrări de ajutoare pe la punctul de trecere Rafah începând de vineri din cauza lipsei de combustibil.

Toate comunicațiile au fost întrerupte în Gaza joi seara. Șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a declarat că Gaza se află într-o "întrerupere totală a comunicațiilor" și că se teme că pana de curent ar putea spori panica în Fâșia Gaza și ar eroda ordinea civilă. Principalele companii de telecomunicații au confirmat că niciun serviciu de telecomunicații nu funcționează din cauza lipsei de combustibil.

Operațiunea israeliană din spitalul al-Shifa a continuat joi

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au intrat în complex la primele ore ale dimineții de miercuri. Au existat rapoarte despre împușcături la spital. IDF a declarat că a descoperit un puț de tunel Hamas și un vehicul cu arme la complexul spitalicesc Dar al-Shifa.

Hamas și administratorii medicali au negat vehement acuzația că spitalul al-Shifa ar fi un centru de comandă, iar Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că armata israeliană nu a găsit arme în spital. Human Rights Watch a declarat că imaginile publicate miercuri de Israel cu arme despre care spune că soldații săi au fost găsite în al-Shifa nu sunt suficiente pentru a justifica revocarea statutului spitalului ca fiind protejat de legile războiului.

Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit cu ministrul israelian al cabinetului de război, Benny Gantz, și a discutat despre eforturile de furnizare a asistenței umanitare critice pentru Gaza, a anunțat joi Departamentul de Stat.

Secretarul de Stat Antony Blinken a cerut de asemenea Israelului măsuri de limitare a tensiunilor din Cisiordania, care se confruntă cu nivelurile tot mai mari de violență extremistă a coloniștilor, a transmis Departamentul de Stat.