Ziua 17 | Sumarul principalelor evenimente
- Hamas susține că ar fi eliberat doi ostatici. Israeliencele Nurit Yitzhak și Yochved Lifshitz ar fi fost eliberate „din motive umanitare”.
- Președintele Joe Biden și liderii europeni au emis o declarație comună de susținere a Israelului, dar au cerut protecția civililor.
- Al doilea convoi de ajutor umanitar a intrat duminică în Fâșia Gaza.
- Un avion israelian a atacat luni dimineaţă două celule Hezbollah din Liban care plănuiau să lanseze rachete antitanc şi alte rachete spre Israel.
- Preşedintele francez Emmanuel Macron va face marţi o vizită în Israel, a anunţat duminică seara Palatul Elysée.
- Mii de demonstranţi s-au adunat duminică la prima manifestaţie pro-palestiniană autorizată la Paris după atacul din 7 octombrie al grupării islamiste Hamas împotriva Israelului.
- SUA au sfătuit Israelul să întârzie invazia terestră în Gaza, scrie The New York Times.
- Fâșia Gaza are nevoie de combustibil „la fel de urgent ca apa și alimentele”, a declarat luni Agenția Națiunilor Unite de Ajutor și Lucrări.
- Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate Josep Borrell a cerut luni un armistiţiu între Israel şi gruparea islamistă Hamas, pentru a se putea transporta mai multe ajutoare în Fâşia Gaza
Actualizare ora 22.00 - Hamas a anunțat luni că a mai eliberat doi ostatici „din motive umanitare”.
Este vorba de israeliencele Nurit Yitzhak și Yochved Lifshitz, transmite Reuters.
Anunțul a fost făcut în timp ce mai multe publicații scriau despre un acord care ar duce la eliberarea a 50 de persoane cu dublă naționalitate răpite de Hamas.
Vineri, gruparea teroristă le-a eliberat pe americancele Natalie și Judith Raanan.
Hamas susține într-o declarație făcută de Abu Obaida, un purtător de cuvânt al Brigăzilor sale armate Al-Qassam, că ar fi decis eliberarea celor două femei.din „motive umanitare convingătoare și de sănătate precară”. El susține că le-ar fi eliberat de vineri, dar că Israelul ar fi refuzat să le primească.
Nu au fost disponibile mai multe detalii după anunțul Hamas, dar Reuters a scris că Egiptul și Qatarul ar fi fost implicate în „mediere”.
Până în prezent, nu există o confirmare din surse independente privind eliberarea celor două femei, iar locul în care se află acestea nu este cunoscut, scrie The Guardian dar la scurt timp de la anunțul Hamas, Crucea Roșie a confirmat eliberarea celor două femei.
Unele postări făcute pe rețelele de socializare arătau că femeile ar fi ajuns deja la punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt. După circa o oră și Canalul 12 din Israel a anunțat că încă doi ostatici au fost eliberați și că familiile au fost informate. Agenția egipteană de stat a transmis că ostaticii eliberați au ajuns la Rafah, punctul de trecere din Gaza în Egipt.
The Guardian a vorbit la începutul acestei luni cu Sharone Lifschitz, care locuiește la Londra, dar care a crescut într-un kibuț din Israel, lângă granița cu Gaza. Ea a spus că părinții ei au fost acolo când luptătorii Hamas au trecut granița pe 7 octombrie și că se teme că au fost răpiți.
Actualizare ora 21.00 - Haaretz scrie că o sursă familiarizată cu negocierile în curs pentru eliberarea ostaticilor a spus că numărul celor care ar putea fi eliberați în această seară este de așteptat să fie relativ scăzut în comparație cu numărul de 50 de persoane avansat de New York Times.
Aceeași sursă a adăugat că afirmația că ar fi fost vorba despre 50 de ostatici nu a apărut în discuțiile aflate în prezent între părți.
Actualizare ora 20.25 - Discuțiile pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas în Gaza intră într-o „etapă serioasă” a declarat pentru BBC o sursă familiarizată cu evoluția discuțiilor intermediate de Qatar.
Potrivit acelorași surse au existat discuții „intense și concentrate” prin intermediul unui mediator din Qatar și care implică SUA, interesate la rându-le de eliberarea a doi cetățeni americani.
Potrivit aceleiași surse, Hamas ar fi dat deja un „răspuns pozitiv” pentru eliberarea a aproximativ 50 de ostatici civili străini cu dublă naționalitate în schimbul încetării focului și al intrării cât mai multor ajutoare în Gaza.
Aceeași sursă a spus că până acum orice progres al discuțiilor ar fi fost imposibil din cauza refuzului Israelului de a înceta focul.
„O încetare a focului este ridicolă! Este ca și cum ai cere SUA o încetare a focului după 11 septembrie – și asta este de 20 de ori mai rău”, a declarat pentru BBC un înalt oficial al guvernului israelian.
În ultimul său bilanț, Israelul a anunțat că 222 de persoane sunt reținute de Hamas în Gaza.
Actualizare ora 20.00 - Biroul premierului israelian, Beniamin Netanyahu, s-a alăturat Ministerului israelian al Apărării și Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) pentru a emite o declarație comună în care afirmă „o cooperare strânsă și deplină” între ele. Momentul este unul extrem de rar în colaborarea dintre armată și guvern.
„Există încredere totală și reciprocă între prim-ministru, ministrul apărării și șeful de stat major al IDF; unitatea obiectivului este clară”, se spune în declarația care vorbește de o cooperare care va duce la „o victorie decisivă asupra Hamas”.
Actualizare ora 19.00 - Organizația Națiunilor Unite spune, citată de AFP, că 20.000 de persoane au fost strămutate în Liban din cauza violențelor de la granița libanezo-israeliană.
Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a ONU a anunțat că 19.646 de persoane au fost strămutate în Liban de la atacul Hamas asupra Israelului și contraofensiva israeliană împotriva grupării teroriste și a susținătorilor săi. Majoritatea celor strămutați sunt oameni care fug din sudul Libanului, dar sunt și oameni care părăsesc alte zone ale țării apropiate de graniță.
La rândul lor, autoritățile israeliene au evacuat zeci de orașe și comunități din nordul Israelului, spune OIM.
Schimburile de rachete între gruparea Hezbollah din Liban și Israel au devenit din ce în ce mai răspândite de la atacurile Hamas din 7 octombrie.
Actualizare ora 18.00 - Premierul britanic Rishi Sunak a promis luni în fața Camerei Comunelor încă 20 de milioane de lire sterline ajutor pentru Gaza, dublând astfel ajutorul de până acum pentru poporul palestinian. El a spus, citat de The Guardian, că este nevoie de „un flux constant de ajutoare”, care să aducă apă, alimente, medicamente și combustibil.
Actualizare ora 17.00 - Încă un român cu dublă cetățenie, română și israeliană, a murit în conflictul dintre Israel și Hamas. Potrivit informațiilor transmise de autoritățile israeliene, cinci persoane cu dublă cetățenie israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel, au murit până în prezent și o persoană este ostatic în Fâșia Gaza.
Actualizare ora 16.25 - Trupele americane au fost atacate cu drone în Siria, transmite Reuters. Nu există încă informații despre eventuali răniți.
Actualizare ora 15.00 - Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, anunță că 5.087 palestinieni au murit în urma atacurilor israeliene, din 7 octombrie până în prezent. Printre ei se află și 2.055 de copii. De asemenea, 15.273 de persoane au fost rănite, scrie The Guardian.
Cât privește numărul morților din ultimele 24 de ore, acesta s-ar ridica la 436, inclusiv 182 de copii, arată sursa citată. Majoritatea victimelor, spune ministerul, sunt din sudul Fâșiei Gaza, unde armata israeliană le-a cerut palestinienilor să evacueze zona, transmite Reuters.
Actualizare ora 14.00. Un al treilea convoi cu ajutoare umanitare a început să intre în punctul de trecere a frontierei Rafah din Egipt în Fâșia Gaza, a declarat un oficial egiptean al Semilunii Roșii.
Șeful organizației, Khalid Zayed, a declarat că luni sunt așteptate să intre 40 de camioane cu alimente, medicamente și alte provizii furnizate de Egipt, alte țări și organizații internaționale.
Actualizare ora 13:45. Israelul spune că 37 de membri Hamas au fost arestați, duminică noapte, în Cisiordania. De asemenea, Forțele de Apărare Israelului spun că, din 7 octombrie și până acum, au arestat aproximativ 800 de palestinieni căutați în Cisiordania, dintre care peste 500 erau afiliați Hamas.
Actualizare ora 12.48. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate Josep Borrell a cerut luni un armistiţiu între Israel şi gruparea islamistă Hamas, pentru a se putea transporta mai multe ajutoare în Fâşia Gaza, informează Reuters.
„Acum cel mai important lucru e ca asistenţa umanitară să ajungă în Gaza", a declarat presei şeful diplomaţiei europene, înaintea reuniunii de la Bruxelles a miniştrilor de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii.
Actualizare ora 12.17. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, declarat că soldații israelieni au efectuat raiduri în interiorul Gazei. El le-a spus jurnaliştilor că raidurile „de forţe blindate şi de infanterie” au fost menite „să omoare celulele teroriste care se pregătesc pentru următoarele faze de război”, transmite BBC. Daniel Hagari a mai spus că numărul ostaticilor din Gaza a ajuns acum 222 și că a durat să fie confirmat, pentru că printre ei sunt „destul de mulți” cetățeni străini.
Actualizare 10:49. Administraţia SUA se teme că prezentul conflict din Israel şi Fâşia Gaza se va intensifica şi va afecta alte ţări din regiune, a declarat duminică secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un interviu pentru ABC.
„Suntem îngrijoraţi de o posibilă intensificare. De aceea vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că trupele noastre sunt în poziţia corectă, că sunt protejate şi că avem capacitatea de a răspunde", a spus Lloyd Austin.
Actualizare 10.40. Fâșia Gaza are nevoie de combustibil „la fel de urgent ca apa și alimentele”, a declarat luni Agenția Națiunilor Unite de Ajutor și Lucrări (UNRWA) pentru CNN. Cele două convoaie de ajutor care au intrat în Gaza sâmbătă și duminică abia ameliorează condițiile îngrozitoare din teritoriu, spun activiștii pentru drepturile omului.
Actualizare ora 9.28. SUA au sfătuit Israelul să întârzie invazia terestră în Gaza, scrie The New York Times. Administrația condusă de Joe Biden a sugerat că este nevoie de mai mult timp pentru negocierile privind ostaticii, pentru livrarea de ajutor palestinienilor și pentru a identifica modalități de a evita mai multe victime civile.
Actualizare ora 9.09. Un jurnalist palestinian care colabora în special cu Radio-France a murit într-un bombardament israelian în Gaza. Roshdi Sarraj, în vârstă de 31 de ani, care îi ajuta pe jurnaliştii de la Radio France ca "fixer", rămăsese în Gaza pentru a relata ce se întâmplă în regiune. El a murit duminică în cartierul Tel Al Hawa. Fiica sa în vârstă de un an şi soţia sa au fost grav rănite.
Actualizare ora 8.39. Un soldat a fost ucis și alți trei au fost răniți duminică, după ce Hamas a atacat trupele care desfășurau o operațiune în apropierea comunității de sud Kissufim.
Operațiunea a făcut parte din căutările armatei israelinene pentru cadavrele israelienilor dispăruți și pentru a curăța zona pentru viitoarea ofensivă terestră a Israelului. Hamas a revendicat atacul, scrie Times of Israel.
Actualizare ora 8.30: Un avion israelian a atacat luni dimineaţă două celule Hezbollah din Liban care plănuiau să lanseze rachete antitanc şi alte rachete spre Israel, a anunţat armata israeliană.
„Forţele noastre au atacat infrastructura teroristă a Hezbollah, inclusiv un complex militar şi un post de observare - patru celule Hezbollah care operau la graniţa cu Libanul au fost lovite”, au transmis forţele armate israeliene luni dimineaţă.
Israelul a bombardat centrul și nordul Fâșiei Gaza
Israelul a bombardat Fâșia Gaza cu lovituri aeriene luni dimineață, în timp ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a convocat o întâlnire a generalilor armatei cu cabinetul său de război pentru a evalua escaladarea conflictului.
Atacurile Israelului s-au concentrat asupra centrului și nordului Fâșiei Gaza, a informat presa palestiniană.
O lovitură cu rachetă asupra unei case din apropierea taberei de refugiați Jabalia, în nordul Gazei, a ucis câțiva palestinieni și i-a rănit pe alții, potrivit presei palestiniene, citate de Reuters.
Joe Biden și liderii europeni au discutat despre războiul Israel-Hamas
Președintele Joe Biden și liderii din Regatul Unit, Canada, Franța, Germania și Italia au vorbit duminică seară despre conflictul Israel-Gaza și despre situația umanitară din Fâșia Gaza.
Într-o declarație a Casei Albe se arată că președintele Joe Biden, prim-ministrul Rishi Sunak și ceilalți lideri au spus că „își reiterează sprijinul pentru Israel și dreptul său de a se apăra împotriva terorismului”, dar au cerut „aderarea la dreptul internațional umanitar, inclusiv la protecția civililor”, scrie BBC.
„Au salutat eliberarea a doi ostatici și au cerut eliberarea imediată a tuturor ostaticilor rămași”, se mai spune în declarație.
Un nou convoi cu ajutor umanitar a intrat în Gaza
Cel puțin 14 camioane de ajutor umanitar, sponsorizate de Semiluna Roșie egipteană și de Națiunile Unite au intrat în Fâșia Gaza din Egipt prin punctul de trecere Rafah duminică seara.
Un oficial al Societății Semilunii Roșii Palestiniene din Gaza a confirmat pentru CNN că aceste camioane au fost admise și sunt în prezent descărcate pentru a fi trimise la depozitele din Gaza ale UNRWA, agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni.
Este al doilea convoi umanitar după ce sâmbătă 20 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Gaza.
Preşedintele american, Joe Biden, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, au căzut de acord la sfârşitul săptămânii trecute că Fâşia Gaza va beneficia de un „flux continuu” de ajutor umanitar.
Cei doi au vorbit din nou la telefon și „au afirmat că va exista de acum înainte un flux continuu în Gaza al acestei asistenţe cruciale” pentru populaţia palestiniană, potrivit unui comunicat al preşedinţiei americane.
Îți mai recomandăm Nou convoi umanitar intră în Gaza. Cetățean român, ostatic în Gaza. Israelul intensifică atacurile