O rachetă balistică Houthi a lovit o navă comercială americană

Un susținător tribal al Houthis din Yemen poartă un lansator RPG în timpul unui protest împotriva țintelor Houthi conduse recent de SUA, lângă Sanaa, Yemen, 14 ianuarie 2024.

O rachetă balistică Houthi a lovit luni o navă de marfă deținută și operată de SUA, a anunțat Comandamentul Central al SUA într-un comunicat.

M/V Gibraltar Eagle, o navă cargo americană sub pavilionul Insulelor Marshall, deținută și operată de Eagle Bulk, cu sediul în SUA, a suferit daune minore și nu a raportat nicio rănire la bord, a spus Comandamentul Central, transmite CNN.

Nava și-a continuat drumul.

O declarație a Eagle Bulk Shipping a confirmat luni că Gibraltar Eagle, care transportă o încărcătură de produse din oțel, a fost lovit „de un proiectil neidentificat” la aproximativ 100 de mile în larg, în Golful Aden.

Golful Aden se găsește în Oceanul Indian, între Yemen pe coasta de sud a Peninsulei Arabia și Somalia. Spre nord-est este conectat cu Marea Roșie prin Strâmtoarea Bab el Mandeb. Lungimea este de 1000 km și lățimea variază între 150 și 440 km.

„Ca urmare a impactului, nava a suferit daune limitate la o cală de marfă, dar este stabilă și se îndreaptă în afara zonei”, se arată în comunicat. „Se confirmă că toți navigatorii de la bordul navei nu sunt răniți.”

Agenția de securitate maritimă din Marea Britanie (UKMTO) a declarat că a primit un raport despre incident.

Eagle Bulk Shipping a spus că este în „contact strâns cu toate autoritățile relevante”.

„Navele sunt sfătuite să tranziteze cu prudență și să raporteze orice activitate suspectă către UKMTO”, a spus acesta.

La începutul zilei, rebelii Houthi au încercat să lanseze o rachetă balistică antinavă care a eșuat în zbor și s-a prăbușit în Yemen, a spus Comandamentul Central.

Joi, SUA și Marea Britanie au lovit 28 de ținte Houthi separate în încercarea de a perturba capacitatea grupului de a trage asupra căilor maritime internaționale din Marea Roșie. Cele două țări au fost susținute și de Canada, Australia, Bahrain și Țările de Jos.

SUA au efectuat atacuri suplimentare vineri seara, care au avut o amploare mult mai mică și au vizat o instalație radar folosită de houthi, a declarat un oficial american.

Vineri, Yahya Sare'e, purtătorul de cuvânt al armatei rebelilor Houthi, a declarat că își vor continua agresiunea împotriva navelor comerciale din Marea Roșie.

În urmă cu două zile, rebelii Houthi au atacat din greșeală un petrolier rusesc în largul Yemenului, a declarat firma britanică de securitate maritimă Ambrey.

Lanțurile globale de aprovizionare se confruntă cu perturbări severe din cauza celor mai mari companii de transport maritim din lume care redirecționează călătoriile departe de Marea Roșie.

Atacurile rebelilor Houthi din Yemen asupra navelor comerciale au determinat mai multe firme să evite una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume.

Navele merg de obicei pe această rută dinspre sud pentru a ajunge la Canalul Suez al Egiptului, mai la nord.

Dar, din cauza atacurilor și a amenințării unor viitoare atacuri, cele mai multe dintre marile companii de transport maritim din lume au deturnat navele către o rută mult mai lungă în jurul Capului Bunei Speranțe din Africa și apoi pe partea de vest a continentului.

Îți mai recomandăm SUA au lansat noi atacuri împotriva rebelilor Houthi din Yemen