Rusia încearcă să încetinească contraofensiva Kievului cu atacuri aeriene. Cum ripostează Ucraina

Oleksandr arată cele 12 steme ucrainene de pe sistemul său de rachete Stinger, reprezentând ținte rusești pe care le-a doborât.

Kiev -- Fiecare dintre cele 12 steme ucrainene pictate pe Humvee-ul care transportă lansatorul de rachete Stinger reprezintă o țintă rusă doborâtă de Oleksandr.

De la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, spune soldatul în vârstă de 26 de ani, a lovit și distrus două avioane de luptă Su-25, două elicoptere de atac K52, șase drone Orland și două drone Shahed.

„Ce mai rămâne este să doborâm o rachetă de croazieră”, a declarat el râzând copios, pentru RFE/RL.

El și prietenul său Oleh, care conduce Humvee-ul, erau în picioare și gata să țintească rachete și drone rusești după ce o alertă aeriană a fost declanșată în capitala Ucrainei, în ciuda faptului că nu au dormit în noaptea precedentă.

Acest lucru se întâmplă în mod regulat de când Rusia a intensificat astfel de atacuri asupra Ucrainei, la sfârșitul lunii aprilie, după o pauză de aproape două luni.

Rusia a crescut semnificativ frecvența atacurilor sale asupra unor ținte din interiorul Ucrainei - în special în Kiev. Între timp, apărarea aeriană ucraineană pare să fie extrem de eficientă în doborârea rachetelor și a dronelor rusești.

Oleksandr și Oleh își pregătesc lansatorul de rachete Stinger, care este transportat pe un Humvee.

Oleksandr a declarat că ultima lună - în care Kievul a fost atacat de cel puțin zece ori - a fost „tensionată”, dar „nu este ceva cu care nu te poți obișnui”.

Pe măsură ce se adaptează la noile tactici rusești, apărarea aeriană ucraineană devine din ce în ce mai bună, a spus el, susținând că toate focurile pe care le-a tras cu sistemul portabil de apărare aeriană al SUA începând din februarie 2022 și-au atins țintele.

Echipele mici și mobile, formate din oameni precum Oleksandr și Oleh, s-au dovedit cruciale în primele săptămâni dificile ale invaziei. Oleksandr spune că a doborât două avioane și două elicoptere în timp ce forțele ucrainene împiedicau trupele rusești să cucerească Kievul.

Cincisprezece luni mai târziu, în condițiile în care Rusia a început să folosească un număr tot mai mare de drone în loviturile sale, cei doi tineri soldați continuă să joace un rol important.

Cele două sisteme cheie de apărare aeriană folosite de Ucraina pentru a respinge atacurile rusești de la începutul invaziei sunt S-300, de epocă sovietică, cu rază lungă de acțiune, și Buk, cu rază medie de acțiune.

După luni de zile de apeluri pentru mai mult ajutor în protejarea împotriva atacurilor aeriene, Ucraina a început să primească noi sisteme de fabricație occidentală, cum ar fi IRIS-T, NASAMS, Crotale, Gepard și - cel mai recent - baterii de rachete Patriot construite de SUA.

Vânătoarea de sisteme Patriot

„Cu aceste arme, apărarea aeriană a Kievului a ajuns, fără îndoială, la o clasă mondială”, a declarat pentru RFE/RL analistul militar Denis Popovici.

Noile capacități au fost demonstrate pe 6 mai, când autoritățile ucrainene au declarat că apărarea aeriană a Kievului a doborât o rachetă hipersonică Kinzhal, despre care Rusia s-a lăudat că ar putea penetra astfel de sisteme antiaeriene.

„S-a dovedit că 'wunderwaffe' (arma-minune, n.red.) a lui Putin a fost extrem de mult supraestimată”, a spus Popovici.

Când rușii au aflat că Ucraina era capabilă să doboare rachete Kinzhal, ei „au pornit la vânătoare de sisteme Patriot”, a mai spus el.

Pe 16 mai, mulți locuitori ai Kievului s-au trezit cu o serie de explozii foarte de puternice, iar mai multe explozii au luminat cerul nopții.

Atacul, care a fost lansat dinspre nord, sud și est, a inclus șase rachete Kinzhal lansate din avioane, nouă rachete de croazieră Kalibr lansate de pe nave din Marea Neagră, trei rachete S-400 și Iskander-M lansate de la sol și nouă drone, potrivit generalului Valerii Zalujnîi, comandantul suprem al Forțelor Armate ucrainene.

Oleksandr spune că a doborât două avioane și două elicoptere în timp ce forțele ucrainene împiedicau trupele rusești să cucerească Kievul.

Toate cele 18 rachete rusești au fost interceptate și distruse, la fel și toate dronele, a afirmat ministrul apărării Oleksii Reznikov, numindu-l „un alt succes incredibil pentru Forțele Aeriene ucrainene”.

În urma atacului, o clădire și mai multe vehicule au luat foc din cauza căderii de resturi într-o zonă a capitalei și cel puțin trei persoane au fost rănite, potrivit primarului Kievului, Vitali Kliciko.

În urma atacului, Ministerul rus al Apărării a afirmat că a distrus un sistem de rachete Patriot - unul dintre cele cel puțin două pe care Ucraina le-ar deține în prezent.

În timp ce autoritățile ucrainene au refuzat inițial să comenteze pe această temă, presa a citat oficiali americani care au declarat că un sistem Patriot a fost avariat.

Pentagonul a declarat pe 18 mai că avariile au fost reparate și că sistemul Patriot a fost „complet disponibil și operațional”.

Explozia unei rachete interceptate este văzută deasupra Kievului în timpul unui atac cu rachete rusești, 16 mai 2023.

De fiecare dată când un baraj de rachete sau drone rusești este doborât, civilii din orașele și localitățile vizate răsuflă ușurați.

„Toată lumea înțelege că este teribil. A fost o noapte fără somn cu sunetul unei alerte aeriene. Mă ascundeam cu copiii mei pe un coridor”, a declarat o femeie din Kiev pentru Serviciul ucrainean al RFE/RL în dimineața de după atacul major din 16 mai.

„Dar acest lucru nu este atât de rău, având în vedere ce s-ar fi putut întâmpla în ceea ce privește daunele pe care le-ar fi putut provoca toate aceste lucruri îndreptate spre Kiev”, a mai spus ea.

Noile obiective ale Rusiei

Analiștii spun că noua strategie a Rusiei vizează cel mai probabil epuizarea treptată a capacităților de apărare aeriană ale Ucrainei și încetinirea contraofensivei ucrainene mult așteptate - despre care un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat zilele trecute că este deja în curs de desfășurare în unele zone.

Potrivit analistului militar Denis Popovici, recentele lovituri asupra Kievului și a altor locuri aflate departe de linia frontului - cum ar fi orașul Uman, unde cel puțin 25 de persoane au fost ucise pe 28 aprilie, sau regiunile Jîtomir, Vinniția, Hmelnițki și Ternopil, indică faptul că forțele rusești încearcă să lovească locurile unde este concentrat ajutorul militar occidental pentru a crea probleme pentru contraofensivă.

Forțele rusești nu încearcă doar să distrugă sistemele de apărare aeriană, ci vizează și centrele de comandă și control, rutele de aprovizionare și punctele de concentrare a munițiilor și echipamentelor, locurile de depozitare a combustibilului și zonele de concentrare a trupelor, a mai spus el.

O femeie fuge în apropiere de clădirile rezidențiale avariate, în timp ce poartă în brațe un copil, Uman, 28 aprilie 2023, după ce loviturile cu rachete rusești au vizat mai multe orașe ucrainene.

În urma celui mai recent atac asupra orașului Dnipro, unde autoritățile ucrainene au declarat că apărarea aeriană a doborât patru din cele 20 de rachete rusești și toate cele 20 de drone folosite în asalt, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, a declarat că țara nu are suficiente capacități pentru a rezista la numărul mare de rachete balistice folosite de Rusia.

„Avem sisteme Patriot, dar este clar că acest lucru nu este suficient pentru a acoperi toate direcțiile necesare, toate orașele mari, toate infrastructurile critice importante”, a spus el. „Ucraina este o țară mare și avem nevoie de mai multe resurse”, a completat oficialul ucrainean.

Mai mult, The New York Times a relatat la începutul lunii aprilie că, potrivit unei evaluări a Pentagonului de la sfârșitul lunii februarie și care a fost scrusă pe un server de jocuri, se așteaptă ca stocurile de rachete pentru sistemele S-300 și Buk să fie „complet epuizate” până la începutul lunii mai. Nu este clar dacă rata de utilizare indicată în documente s-a schimbat de atunci.

Un militar patrulează în fața unui sistem american de apărare antiaeriană Patriot în timpul unui antrenament militar în Polonia, 7 februarie 2023.

Fortificarea capacității de apărare aeriană a Ucrainei a fost tema principală a reuniunii Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, care a avut loc la 21 aprilie la Baza aeriană Ramstein din Germania.

Generalul Mark Milley, șeful Statului Major Întrunit al SUA, a declarat că întărirea sistemului de apărare aeriană al Ucrainei este „sarcina militară critică în acest moment”, adăugând că obiectivul este de a se asigura că acesta este robust și riguros - „stratificat de la altitudine înaltă, la altitudine medie, la altitudine joasă și de la rază scurtă, medie, la rază lungă”.

Între timp, Vadim Skibițki, adjunctul șefului serviciilor de informații militare ucrainene, a declarat pentru agenția de știri RDC că evenimentele recente dovedesc că Rusia - care a folosit aproape 900 de rachete în timpul toamnei și iernii - a reușit să stabilească linii de producție pentru a-și reface rezervele, în ciuda sancțiunilor, și să producă până la 67 de rachete pe lună.

„Anterior, nu au reușit să ne doboare sistemul energetic, iar acum au cu totul alte priorități: să ne perturbe planurile și pregătirile pentru acțiuni active în timpul campaniei de primăvară și vară”, a spus el.

Articol scris de Aleksander Palikot pentru Serviciul ucrainean al RFE/RL.