Ministrul turc de externe pledează pentru reluarea acordului de cereale la întâlnirea cu omologul său rus

Șefii diplomațiilor turcă și rusă, Hakan Fidan (dreapta) și Serghei Lavrov, pregătesc o întâlnire între președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și președintele rus, Vladimir Putin.

Ministrul de externe al Turciei a subliniat cât de importantă este revigorarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră pentru securitatea alimentară globală în timpul unei întâlniri la Moscova cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Hakan Fidan, care se află la Moscova pentru a pregătiri o întâlnire între președinții Turciei și Federației Ruse, a vorbit la o conferință de presă comună din 31 august cu omologul său, Serghei Lavrov, în care a spus că Rusia va reveni la acord dacă problemele pe care le ridică Moscova sunt rezolvate.

Fidan a spus că el și echipa sa „au subliniat rolul său critic pentru securitatea alimentară globală și stabilitatea în Marea Neagră”.

Când acordul a fost intermediat, în iulie 2022, de ONU și Turcia, a fost salutat ca o modalitate de a ajuta la rezolvarea crizei alimentare globale care s-a agravat după ce Rusia a invadat Ucraina.

Rusia a renunțat luna trecută la acord, plângându-se că sancțiunile occidentale i-ar împiedica propriile exporturi de alimente și îngrășăminte și că prea puține din cerealele sale ajung în țările cele mai sărace.

Putin a pretins la reuniunea recentă a Brics (acronim care se referă la țările membre Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) că Rusia a fost obstrucționată în mod deliberat în furnizarea de cereale și îngrășăminte în străinătate și că a fost învinuită pe nedrept pentru situația actuală de criză pe piața mondială.

„Am atras în mod repetat atenția asupra faptului că într-un an în cadrul acordului, un total de 32,8 milioane de tone de marfă au fost exportate din Ucraina, dintre care peste 70% au ajuns în țări cu venituri medii și înalte, inclusiv Uniunea Europeană, doar aproximativ 3% au plecat în țările cel mai puțin dezvoltate, mai puțin de 1 milion de tone”, a spus el, citat de The Guardian.

Declarațiile lui Putin contrazic, însă, evidența înregistrată de Organizația Națiunilor Unite, care a susținut atunci când Rusia a părăsit acordul că acesta a fost în beneficiul acestor state, contribuind la scăderea prețurilor la alimente cu peste 20% la nivel global.

Potrivit ONU, acordul a furnizat cereale către 45 de țări de pe trei continente - 46% în Asia, 40% în Europa de Vest, 12% în Africa și doar 1% în Europa de Est.

„Am spus în repetate rânduri că țara noastră are capacitatea de a înlocui cerealele ucrainene atât comercial, cât și ca ajutor gratuit pentru țările nevoiașe, mai ales că recolta noastră se așteaptă din nou să fie perfectă în acest an”, a declarat atunci Putin.

El a mai spus că utilizarea dolarilor americani în comerțul dintre națiunile Brics este în scădere, pe măsură ce țările se îndreaptă către monedele naționale și se îndepărtează de dolari într-un „proces ireversibil de dedolarizare”.

În același context, el le-a propus țărilor africane ca Rusia să ia locul Ucrainei în comerțul cu cereale susținând că ar fi cel mai responsabil furnizor de cereale și alimente pentru țările africane.

De la retragerea Rusiei din acordul intermediat de ONU și Turcia, Erdongan a încercat să convingă Moscova să revină la acord.

Acesta a permis trecerea în siguranță a transporturilor ucrainene de cereale pe Marea Neagră și a inclus un regim de inspecție gestionat de oficiali din Ucraina, Rusia, Turcia și ONU la Istanbul.

Lavrov a spus înainte de întâlnire că el și Fidan vor discuta o propunere a Moscovei pentru o alternativă la acord.

Conform planului, Rusia va trimite un milion de tone de cereale în Turcia la un preț redus, cu sprijin financiar din Qatar, pentru a fi procesate în Turcia și trimise în țările care au cea mai mare nevoie, a declarat Ministerul rus de Externe. Nu era clar ce stimulent ar avea Qatar pentru a lua parte la aranjament.

„Considerăm acest proiect ca fiind alternativa optimă de lucru la acordul cu Marea Neagră”, a declarat Ministerul de Externe într-o declarație din 30 august.

Acordul inițial a permis expedierea a milioane de tone de cereale ucrainene către țări din Africa și Asia din Ucraina pe la Marea Neagră.

După retragerea din acord, Rusia a început să atace porturile și depozitele ucrainene, distrugând milioane de tone de cereale, ceea ce a generat acuzații că Moscova a folosit din nou hrana ca armă de război.

Declarația Ministerului rus de Externe din 30 august reafirmă poziția Moscovei conform căreia, după retragerea sa din acordul cu cereale, va considera toate navele care se îndreaptă spre Ucraina ca potențial transportatoare de marfă militară.

Îți mai recomandăm Putin le spune țărilor africane că Rusia poate lua locul Ucrainei ca furnizor de cereale