Liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, susține că președintele rus ar fi fost de acord să prelungească acordul cu cereale la Marea Neagră, care expiră săptămâna viitoare. În schimb, Moscova nu a avut până în prezent nicio reacție, deși acordul trebuie reînnoit urgent pentru că expiră luni.
Erdogan a declarat reporterilor că a vorbit cu omologul său rus despre acordul crucial care permite exportul de cereale ucrainene pentru a atenua o criză alimentară globală.
Acordul, semnat la cinci luni după invazia rusească în Ucraina, urmează să expire luni, iar Putin a amenințat în mod repetat că nu îl va reînnoi din cauza obstacolelor în calea exporturilor Rusiei.
„Ne pregătim să-l primim pe Putin în august și suntem de acord cu extinderea coridorului de cereale al Mării Negre”, le-a spus Erdogan reporterilor, citat de The Guardian.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a trimis săptămâna aceasta lui Putin o scrisoare despre prelungirea acordului.
El a spus că sprijină eliminarea obstacolelor în calea exportului rusesc de îngrășăminte - un alt element de care Moscova s-a plâns nu este respectat.
Erdogan a spus că speră „că prin această scrisoare vom asigura extinderea coridorului de cereale cu eforturile noastre comune și ale Rusiei”.
Putin a avertizat joi că „niciuna” dintre condițiile Moscovei pentru ca acordul să funcționeze nu a fost îndeplinită, relatează AFP.
„Vreau să subliniez că nu s-a făcut nimic, nimic. Totul este unilateral.
Ne vom gândi ce să facem, mai avem câteva zile”, a declarat Putin într-un interviu.
Acordul, pentru care Erdogan a jucat rolul de intermediat, a permis Ucrainei să transporte peste 32 de milioane de tone de cereale pe lângă navele de război rusești din Marea Neagră.
Rusia nu a făcut nicio declarație cu privire la prelungirea acordului cu cereale la Marea Neagră, a informat vineri agenția de presă Interfax, care-l citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Îți mai recomandăm Războiul cerealelor din Marea Neagră. Rusia încearcă periodic să închidă drumul grânelor ucrainene spre țările sărace ale lumii