Ultimul bilanț: 11 morți în atacul de la pizzeria din Kramatorsk, dintre care 4 sunt copii

Serviciul de urgență al Ucrainei a anunțat că cel puțin 56 de persoane au fost rănite, unele grav, când două rachete Iskander au lovit cafeneaua din centrul orașului marți seara, când era plină de clienți.

Patru copii s-au numărat printre cele 11 persoane ucise într-un atac cu rachetă rusesc devastator asupra unui pizzerii din Kramatorsk, oraș aflat în estul Ucrainei.

Serviciul de urgență al Ucrainei a anunțat că cel puțin 56 de persoane au fost rănite, unele grav, când două rachete Iskander au lovit cafeneaua din centrul orașului marți seara, când era plină de clienți, scrie The Guardian.

Restaurantul este popular printre civili și jurnaliști internaționali.

Miercuri, pompierii cercetau ruinele în speranța că vor găsi supraviețuitori îngropați sub resturile de beton.

Atacul cu rachetă a avut loc marți la 19.32, lovind RIA Pizza și o piață foarte populară.

„Două rachete au fost trase într-o unitate alimentară din centrul orașului, unde se aflau un număr mare de civili”, a declarat Pavlo Kîrîlenko, guvernatorul regiunii Donețk.

O mulțime mare s-a adunat la fața locului, în timp ce ofițerii de poliție, echipajele de ambulanță și armata lucrau pentru recuperarea victimelor. Potrivit martorilor, circa 12 oameni au fost scoși din ruine.

Printre cei uciși s-au aflat și două gemene de 14 ani, Iulia și Anna Axencenko.

Fetele terminau clasa a opta.

O fată de 17 ani a fost și ea ucisă, iar un copil a suferit răni la cap.

Natalia aștepta ca fratele ei vitreg, de 23 de ani, să fie scos de lângă cuptorul de pizza. „Nu îl pot scoate afară, este acoperit de resturi”, a declarat tânăra pentru AFP.

Procurorul general al Ucrainei, Andrei Kostin, a declarat că Rusia a lovit Kramatorsk cu două rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acțiune.

„Au o evaluare probabilă a erorii circulare (CEP) între 30 și 70 de metri, sau 5-7 metri atunci când sunt echipate cu un sistem de orientare, ceea ce înseamnă că Rusia a vizat în mod deliberat civilii. Nu că cineva mai are nevoie de alte dovezi în acest sens”, a spus el.

„Rusia a vizat în mod deliberat zone aglomerate”, a adăugat ministrul de interne al Ucrainei, Igor Klîmenko, pe Telegram.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său video de noapte, a condamnat atacul „brutal” asupra civililor.

„Fiecare astfel de manifestare a terorii ne dovedește din nou și din nou nouă și lumii întregi că Rusia merită un singur lucru ca urmare a tot ceea ce a făcut: înfrângerea și un tribunal, procese corecte și legale împotriva tuturor ucigașilor și teroriștilor ruși”, a spus Zelenski.

„Condamnăm atacurile brutale ale Rusiei împotriva poporului Ucrainei, care au cauzat morți și distrugeri pe scară largă și au luat viața atâtor civili ucraineni”, a declarat consilierul de securitate de la Casa Albă.

Miercuri, președintele Joe Biden a declarat că Vladimir Putin „pierde în mod clar războiul”. „El pierde războiul acasă și a devenit un pic un paria în întreaga lume”, a spus Biden reporterilor.

Întrebat despre atacul de la Kramatorsk, Kremlinul a susținut că forțele sale atacă doar ținte militare.

Îți mai recomandăm Serviciul secret ucrainean a arestat un bărbat acuzat că i-a ajutat pe ruși în atacul de la Kramatorsk