Avion Wagner, prăbușit fără supraviețuitori lângă Moscova. Rusia susține că Prigojin era la bord. Investigația la fața locului continuă

Șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin

Continuă investigația la fața locului după ce un avion privat al mercenarilor Wagner s-a prăbușit miercuri la nord de Moscova, iar pe lista de pasageri se afla și șeful grupării paramilitare, Evgheni Prigojin. Autoritatea aeronautică civilă a Rusiei susține că Prigojin era la bordul avionului.

Se afla la bord, adaugă autoritățile ruse, și comandantul Wagner Dmitri Utkin.

Anterior, serviciile de urgență rusești confirmaseră că un avion s-a prăbușit în regiunea Tver, într-un zbor de la Moscova la Sankt Petersburg.

Opt cadavre au fost găsite la locul prăbușirii avionului privat în care Prigojin era trecut ca pasager, spune agenția de știri de stat rusă RIA, citând serviciile de urgență.

Potrivit agenției, operațiunile de căutare și salvare la locul accidentului continuă. Nu există încă nicio confirmare că Evgheni Prigojin se afla la bordul avionului, deși agenția de aviație a Rusiei susține acest lucru.

Îți mai recomandăm Mercenarii lui Prigojin predau armele. Putin spune că Wagner nu există, iar Biden sugerează că Prigojin va fi otrăvit

Anterior, ministerul rus pentru situații de urgență anunțase că 10 persoane erau la bordul aeronavei private Embraer Legacy, care călătorea de la Moscova la Sankt Petersburg.

„A fost lansată o anchetă cu privire la un accident de avion Embraer care s-a produs în această seară în regiunea Tver. Potrivit listei de pasageri, numele și prenumele lui Evgheni Prigojin se numără printre acestea”, a declarat miercuri Rosaviația, agenția de aviație a Rusiei, citată de agenția rusă de știri TASS.

Your browser doesn’t support HTML5

Opt morți după ce un avion s-a prăbușit în Rusia. Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, se află pe lista pasagerilor

Wall Street Journal scrie că martorii la accident ar fi văzut o rachetă lansată de la sol către avion. Oficialii nu au comentat niciun motiv posibil al accidentului.

Și canalul privat de Telegram al lui Prigojin transmite că avionul a fost doborât și că apărarea aeriană rusă ar fi fost cea care a l-a lovit – este vorba despre avionul privat pe care îl folosește în mod regulat Prigojin.

Presa internațională a publicat imagini cu ceea ce pare a fi locul accidentului.

Videoclipul arată ceea ce pare a fi un avion care cade din cer pe un câmp.

Rebeliunea lui Prigojin

Pe 24 iunie, Evgheni Prigojin (62 de ani) a condus așa numita rebeliune împotriva Moscovei, când a capturat, împreună cu mercenarii Wagner, orașul Rostov pe Don din sudul Rusiei și a amenințat că va organiza un marș împotriva Moscovei.

Criza a fost dezamorsată după ce Prigojin a acceptat un acord care îi permitea să plece în exil în Belarus și să le ofere oamenilor săi posibilitatea de a alege între a i se alătura acolo sau a se integra în armata rusă.

Prigojin ar fi petrecut săptămâna de după evenimente la Kremlin și ar fi încercat o negociere cu Putin.

Prigojin nu a fost arestat sau reținut în acel moment, dar Putin a denunțat insurecția numind-o „înjunghiere în spate” și a promis că va pedepsi toți „trădătorii” implicați.

Îți mai recomandăm Rebeliunea mercenarilor Wagner. Vladimir Putin a fost de acord ca Evgheni Prigojin să plece în Belarus fără dosar penal

La scurt timp, ministerul rus al Apărării a anulat un contract important cu compania de catering Concord a lui Prigojin, care, la rândul său, a concediat sute de angajați. Conform contractului, Concord furnizase alimente trupelor rusești care luptau în Ucraina, precum și spitalelor și organizațiilor publice din părțile Ucrainei aflate sub ocupație rusă.

De asemenea, grupul media controlat de Evgheni Prigojin a fost închis imediat după revolta armată din pe 24 iunie.

Prigojin a fost acuzat în trecut de Statele Unite, în 2018, pentru că ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din SUA cu doi ani mai devreme.

După rebeliune, locația șefului Wagner a fost în mare parte un mister. El a apărut în primul său videoclip de la revoltă la începutul acestei săptămâni. În imaginile posibil filmate în Africa și publicate pe 21 august pe canalele Telegram afiliate grupului Wagner, Prigojin este văzut stând într-o zonă deșertică, camuflat și cu o pușcă în mâini.

Până acum se credea că ar fi undeva între Rusia și Belarus, unde trupele Wagner au înființat tabere pentru a antrena forțele armate din Belarus, ca parte a unui acord negociat la schimb cu încetarea revoltei.

Șeful CIA din SUA, William Burns, a declarat luna trecută că Putin va căuta probabil să se răzbune pe Prigojin. „Putin este apostolul suprem al răzbunării”, a spus el, vorbind pe 20 iulie la Aspen Security Forum. El a adăugat că ar fi surprins ca Prigojin să scape cu viață.

„Deci, în acest sens, [președintele Joe] Biden are dreptate. Dacă aș fi Prigojin, nu mi-aș concedia degustătorul de mâncare”, a adăugat Burns, referindu-se la o glumă a lui Biden la începutul aceleiași săptămâni, potrivit căreia, dacă ar fi Prigojin, „aș fi atent ce am mâncat”.

Îți mai recomandăm Mii de mercenari Wagner au sosit în Belarus. Au adus cu ei 700 de vehicule și echipamente militare

Serghei Surovikin, un apropiat al lui Prigojin, demis în ziua prăbușirii avionului Wagner

Miercuri, RIA Novosti și alte instituții media au relatat că generalul Serghei Surovikin, un ofițer rus de top care are legături cu Prigojin, a fost eliberat de la comanda forțelor aerospațiale ale Rusiei.

Surovikin este înlocuit temporar la comanda Forțelor Aerospațiale de generalul Viktor Aflazov, potrivit RIA Novosti.

Aflazov a supravegheat forțele armate anul trecut, când Surovikin a fost numit să conducă invazia rusească în Ucraina.

Ascensiunea lui Prigojin. Mărire și decădere

Ascensiunea lui Prigojin a fost fulgerătoare: a trecut de la vânzător de hot-dog din Sankt Petersburg la miliardar puternic, care găzduia evenimentele fastuoase ale lui Putin, de unde și porecla de „bucătarul lui Putin”, după ce a ajuns șeful cateringului de la Kremlin.

Apoi și-a întemeiat o forță armată de mercenari în Africa și Orientul Mijlociu.

Omul de afaceri și-a îndreptat atenția asupra Ucrainei anul trecut, în timp ce invazia Rusiei se împotmolise, parțial pe fondul lipsei de resurse umane.

El a suplimentat efectivele grupării Wagner cu condamnați eliberați din închisorile rusești trimiși să lupte la Bahmut, orașul cucerit după rezistența îndârjită a forțelor ucrainene de aproape un an, cucerind în mare parte orașul în mai, prima victorie majoră a Rusiei în zece luni.

Îți mai recomandăm Cine este șeful grupului Wagner. Evgheni Prigojin, de la bucătarul lui Putin la comandant militar al mercenarilor

Încurajat de victorie, despre care spunea că a costat viețile a aproximativ 20.000 de luptători Wagner, Prigojin a criticat conducerea militară a Rusiei, acuzând-o că a gestionat greșit efortul de război și că a reținut proviziile Wagner.

Temându-se de autonomul Prigojin și de popularitatea sa în creștere, Putin a acceptat să aducă forțele Wagner sub controlul direct al Ministerului Apărării, condus de Serghei Șoigu, unul din adversarii săi declarați, până la 1 iulie.

Mulți experți spun că acesta a fost un factor major în declanșarea revoltei.

Prigojin a văzut decretul ca o „amenințare existențială” pentru imperiul său de afaceri, a declarat Catrina Doxsee, expert la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, în timpul unui podcast din 26 iunie.

Ministerul Apărării a spus atunci că luptătorii grupului își vor preda armatei echipamentul militar.

Putin s-a plâns, de asemenea, public, că Wagner a primit 80 de miliarde de ruble (aproximativ 1 miliard de dolari) în ultimul an, de la stat, un semnal că finanțele Wagner ar putea fi investigate de autorități.

Unii dintre cei care au luptat pentru Wagner au spus că nu vor fi niciodată de acord să servească sub comanda obișnuită a Ministerului Apărării.

Gruparea de mercenari Wagner are aproximativ 25.000 de luptători, unii dintre cei mai experimentați soldați din armata rusă.

Îți mai recomandăm Kremlinul a acordat contracte de peste 19 milioane de euro firmelor asociate cu Prigojin, după revolta Wagner

Europa Liberă România este pe Google News. Vă puteți abona AICI.