Cum a fost distrus orașul Bahmut de bombardamentele rusești

Fumul se ridică din blocurile de locuințe din Bahmut pe 26 aprilie. În ciuda faptului că forțele rusești își intensifică atacurile aeriene și cu artilerie grea, forțele Kievului se îndârjesc să nu predea controlul deplin asupra orașului ajuns o ruină.

Câmp plin cu cratere în Bahmut. 
Serghei Șerevatîi, purtătorul de cuvânt al forțelor de est ale Ucrainei, a declarat pe 26 aprilie că forțele rusești au lansat 324 de atacuri în 24 de ore folosind artilerie și mai multe lansatoare de rachete.

„Rușii distrug clădirile din Bahmut pentru a-i împiedica pe soldații noștri să le folosească ca fortificații”, spune Șerevatîi.
 

Timp de nouă luni, forțele Moscovei au încercat să pună mâna pe orașul Donbas, care a devenit un simbol al hotărârii de oțel a Kievului și al eșecurilor militare ale Kremlinului.

Grupul de mercenari Wagner din Rusia a condus o mare parte a atacului asupra Bahmutului, susținând la începutul lunii aprilie că forțele sale controlează 80% din oraș, lucru infirmat de Kiev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va apăra în continuare orașul.

„Este imposibil pentru noi să renunțăm la Bahmut, deoarece acest lucru va [ajuta] la extinderea frontului de luptă și le va oferi forțelor rusești și [grupului de mercenari] Wagner șanse să pună mâna pe mai multe dintre pământurile noastre”, a spus Zelenski pe 23 aprilie.

Se estimează că mii de soldați din ambele părți au fost uciși în așa-numita „mașină de tocat carne” de la Bahmut. Preluarea controlului asupra orașului ar permite Moscovei să-și concentreze forțele pe garnizoanele ucrainene dinspre vest, în jurul Ceasov Iar și mai adânc în regiunea Donețk, unde se află orașele industriale Kramatorsk și Sloviansk.

Kievul admite că forțele sale au plătit un preț mare pentru apărarea „Fortăreței Bahmut”, un oraș care avea aproximativ 70.000 de locuitori înainte de invazia rusească.

Analiştii cred că Bakhmutul are o valoare strategică mică, dar a căpătat o semnificaţie politică uriașă după ce ambele părţi continuă cea mai sângeroasă bătălie de infanterie de la al Doilea Război Mondial.