Vicepremierul Ucrainei le cere rușilor să nu adopte copii furați din Ucraina

Orfanii au fost „furați din Ucraina” și dați în adopție în Rusia, a scris vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk pe Telegram.

Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, i-a îndemnat pe ruși să nu adopte copii care au fost furați din țara sa în timpul invaziei rusești și care au fost deportați în Rusia.

Orfanii au fost „furați din Ucraina” și dați în adopție în Rusia, a scris Irina Vereșciuk pe Telegram.

„Recomand cu tărie cetățenilor ruși să nu adopte orfani ucraineni care au fost scoși ilegal din teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei”, a avertizat oficialul ucrainean.

Aproape 20.000 de copii ucraineni sunt considerați în prezent deportați ilegal în Rusia sau în părțile Ucrainei ocupate de ruși, potrivit ministerului ucrainean de integrare a teritoriilor ocupate.

Rusia spune că a evacuat „voluntar” oameni din Ucraina și susține că a adus mii de copii ucraineni în Rusia pentru a-i proteja pe orfanii și copiii abandonați în zona de conflict.

Îți mai recomandăm Procurorul general al Ucrainei: Putin ar trebui judecat de Curtea de la Haga, chiar dacă nu poate fi arestat

Ministerul rus al Apărării a declarat la mijlocul lunii august că până acum au fost aduși în Rusia 3,5 milioane de oameni, dintre care peste jumătate de milion sunt copii.

Potrivit Procuraturii Generale ucrainene, 464 de copii au murit de la începutul invaziei rusești, care a început pe 24 februarie 2022. Poliția a estimat că 356 sunt încă dispăruți.

„Le reamintesc încă o dată așa-zișilor «părinți adoptivi» și «tutori» ruși: mai devreme sau mai târziu va trebui să răspundeți”, a avertizat Vereșciuk.

Curtea penală internațională (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare la începutul acestei luni împotriva președintelui Vladimir Putin și a comisarului său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, acuzându-i de crime de război prin deportarea ilegală a mii de copii ucraineni.

Sunt primele acuzații internaționale formulate împotriva Rusiei de la începutul conflictului și vin după luni de muncă din partea echipelor speciale de anchetatori.

Ei susțin că Rusia a răpit copii și adolescenți ucraineni și i-a trimis în tabere de reeducare rusești și că Kremlinul a atacat deliberat infrastructura civilă.

Îți mai recomandăm Crime de război. Țările în care Putin riscă să fie arestat și care sunt șansele să fie judecat