Elon Musk a închis Starlink ca să împiedice un atac ucrainean asupra flotei ruse pe motiv că s-a temut de replica nucleară a Rusiei

Excentricul miliardar Elon Musk

Elon Musk le-a ordonat anul trecut în secret inginerilor săi să închidă rețeaua de comunicații prin satelit Starlink a companiei sale de lângă coasta Crimeei ca să întrerupă un atac ucrainean asupra flotei navale ruse, potrivit unui fragment adaptat din noua biografie a excentricului miliardar.

Pe măsură ce dronele submarine ucrainene încărcate cu explozibili se apropiau de flota rusă, acestea „și-au pierdut conectivitatea”, scrie și au ajuns la țărm inofensiv”, scrie Walter Isaacson, autorul biografiei, potrivit CNN.

Decizia lui Musk, care i-a făcut pe oficialii ucraineni să-l implore să pornească din nou sateliții, a fost determinată de o teamă acută că Rusia va răspunde unui atac ucrainean asupra Crimeei cu arme nucleare, o teamă dezvoltată de Musk în conversațiile sale cu înalți oficiali ruși, potrivit lui Isaacson, a cărui nouă carte urmează să fie lansată de Simon & Schuster pe 12 septembrie.

Îngrijorările lui Musk cu privire la un „mini-Pearl Harbor”, așa cum a spus el, nu s-au împlinit în Crimeea.

Dar episodul dezvăluie poziția în care s-a aflat Musk în timpul războiului din Ucraina.

Chiar dacă nu a avut această intenție, Musk a devenit un intermediar de putere pe care oficialii americani nu l-au putut ignora.

Noua carte a lui Isaacson, autorul biografiilor apreciate ale lui Steve Jobs și Albert Einstein, oferă noi perspective despre Musk și despre cum teama lui existențială de a declanșa un război extins l-a determinat să respingă cererile ucrainene pentru sisteme Starlink pe care le-ar putea folosi pentru a-i ataca pe ruși.

După ce Rusia a perturbat sistemele de comunicații ale Ucrainei chiar înainte de invazia sa pe scară largă în februarie 2022, Musk a fost de acord să ofere Ucrainei milioane de dolari de terminale de satelit Starlink produse de SpaceX, care au devenit cruciale pentru operațiunile militare ale Ucrainei.

Chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și internet au fost distruse, terminalele Starlink au permis Ucrainei să lupte și să rămână conectată.

Dar odată ce Ucraina a început să folosească terminalele Starlink pentru atacuri ofensive împotriva Rusiei, Musk și-a schimbat strategia, susținând că „Starlink nu a fost menit să fie implicat în războaie, ci pentru ca oamenii să poată viziona Netflix și să se relaxeze și să intre online pentru școală și să facă lucruri bune pașnice, nu lovituri cu drone.”