Prigojin riscă acuzații de trădare dacă abandonează Bahmutul

Evgheni Prigojin, fondatorul grupării de mercenari Wagner.

Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, susține că a fost avertizat că el și luptătorii săi vor fi considerați trădători dacă-și vor abandona pozițiile cucerite din Bahmut, unde se dă cea mai sângeroasă confruntare de la invadarea Ucrainei, în februarie 2022.

Săptămâna trecută, Prigojin a amenințat că-și va retrage trupele din estul Ucrainei pentru că nu i-a fost furnizată muniția de care are nevoie pentru a captura orașul.

Ultimele sale comentarii au fost făcute publice marți, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei și o paradă militară a avut loc la Moscova.

Îți mai recomandăm Paradă de Ziua Victoriei la Moscova. Putin acuză Occidentul că „a uitat” cine i-a învins pe naziști


„Ieri a venit un ordin de luptă care spunea clar că, dacă ne părăsim pozițiile, va fi privit ca o trădare împotriva patriei. Acesta a fost mesajul pentru noi”, a spus Prigojin fără să numească autorul ordinului.

„[Dar] dacă nu există muniție, atunci vom părăsi pozițiile noastre și vom fi cei care ne vom întreba cine trădează cu adevărat patria-mamă. Aparent, cel [care trădează Rusia] este persoana care a semnat (ordinul de a furniza prea puțină muniție".

El a spus că forțele sale vor rămâne în Bahmut și vor continua să ceară muniția de care au nevoie „pentru câteva zile”.

Prigojin a acuzat anterior ministerul apărării că i-a lipsit trupele de muniție.

Ministerul a spus că lucrează pentru a se asigura că toate unitățile de pe câmpul de luptă vor primi tot ce au nevoie.

Luni seara, Prigojin a spus că sunt semnale că problema muniției s-ar fi rezolvat, dar marți a spus că dimensiunea transportului promis a fost drastic redusă. „Ne-au dat doar 10% din ceea ce le-am cerut. Am fost înșelați”, a spus el.