Invazia rusească din Ucraina: un an în fotografii

Profesoara Olena Kurylo, în vârstă de 53 de ani, a fost rănită într-o lovitură asupra orașului Ciuhuiiv, la scurt timp după ce trupele ruse au invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022.

„Nu m-am gândit niciodată că s-ar putea întâmpla așa ceva. Nu m-am gândit niciodată că acest lucru se va întâmpla cu adevărat în această viață”, a spus ea. 

Soldații ucraineni stau culcați pe un pod din capitala Kiev, pe 25 februarie 2022. După ce au lansat lovituri aeriene asupra orașelor și instalațiilor militare și au trimis trupe și tancuri în trei direcții, invadatorii ruși ajungeau în cele din urmă la periferia capitalei.

Tancuri rusești distruse pe o stradă din orașul Bucea, lângă Kiev, la 1 martie 2022. Forțele ruse nu au reușit să încercuiască sau să captureze capitala și în cele din urmă s-au retras din regiune. 

Marina Yațko intră într-un spital în spatele iubitului ei, Fedir, care îl poartă în brațe pe fiul ei de 18 luni, Kyrylo, lovit în timpul bombardării orașului Mariupol pe 4 martie 2022. Kyrylo nu a supraviețuit.

Un bărbat duce în brațe un copil din orașul Irpin, după bombardamente puternice ce au avut loc în timp ce trupele ruse avansau spre Kiev, pe 6 martie 2022.

O femeie își îmbrățișează pisica într-o stație de metrou din Kiev, pe 8 martie 2022, unde mulți oameni au fost nevoiți să se adăpostească.

Scene care amintesc de al Doilea Război Mondial au șocat lumea la începutul lunii martie, când civilii ucraineni s-au mutat în subteran pentru a fi siguranță, în timp ce Rusia a lansat rachete în câteva orașe importante.

Cadavrele sunt depuse într-o groapă comună de la periferia orașului Mariupol, pe 9 martie 2022. Un asediu de aproape trei luni a orașului-port a dus la moartea a zeci de mii de locuitori și la distrugerea a 90% din infrastructura sa.

O explozie a izbucnit într-un bloc de apartamente după ce un tanc rus a tras asupra sa. Mariupol, 11 martie 2022.

Un orfan de cinci luni, salvat din orașul asediat Sumî, doarme în căruciorul său la Centrul de inimă al orașului Kiev pe 20 martie 2022.

Un bărbat se plimbă cu bicicleta pe lângă flăcările și fumul care se ridică dintr-un incendiu provocat de un atac rusesc la Harkov, pe 25 martie 2022.

Un soldat ucrainean trece pe lângă rămășițele avionului de transport Antonov An-225 Mriya, pe 2 aprilie 2022.

Mriya, care fusese cel mai mare avion din lume, a fost distrus de o lovitură rusă pe 27 februarie, în timpul luptei de pe aeroportul Antonov din Hostomel. Mriya, care înseamnă „vis” sau „inspirație”, a fost admirat de pasionații de aviație din întreaga lume.

Vlad Tanyuk, în vârstă de 6 ani, stă lângă mormântul mamei sale, Ira Tanyuk, în curtea casei sale de la periferia Kievului, pe 4 aprilie 2022. Moartea mamei sale a fost pusă pe seama foametei.

Yana Bachek este consolată de partenerul ei, Yevhen Vlasenko, și de mama ei, Lyubov Hubareva, în timp ce plânge lângă trupul tatălui ei, Viktor Hubarev, în vârstă de 79 de ani, care a fost ucis în urma bombardamentelor la Harkov, pe 18 aprilie 2022.

Echipajele de curățenie se pregătesc să lucreze la un bloc lovit de o bombă rusească, pe 28 aprilie 2022. Lovitura a ucis jurnalista RFE/RL Vira Hyrych, care se mutase recent în clădirea de apartamente.

Alte 10 persoane au fost rănite în atac, care a avut loc în urma unei întâlniri între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Cadavrele a 11 soldați ruși zac la pământ în satul Vilkhyvka, proaspăt recucerit de forțele ucrainene lângă Harkov, pe 9 mai 2022.

Oksana Balandina, în vârstă de 23 de ani, este purtată de soțul ei, Viktor, la un spital din Liov, pe 13 mai 2022.

Oksana și-a pierdut ambele picioare și patru degete de la brațul stâng când un obuz a explodat lângă casa ei.

„A fost o explozie. Am simțit picioarele ca și cum ar cădea în gol imediat după aceea. Am încercat să mă uit în jur și am văzut că nu mai aveam picioare - doar oase, carne și sânge", și-a amintit ea.

Olena plânge lângă cadavrul soțului ei, Oleksiy, care a murit în timpul bombardamentelor din Harkov, pe 26 mai 2022.

Membrii unei familii urmăresc salvatorii lucrând în timp ce așteaptă vești despre rudele lor care se află sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale avariate de o lovitură militară rusă în orașul Chasiv Yar, din regiunea Donețk, pe 10 iulie 2022.

O fată își ține câinele și face cu mâna bunicilor ei dintr-un tren de evacuare care pleacă din Pokrovsk, în regiunea Donețk, pe 2 august 2022.

Guvernul ucrainean a recomandat locuitorilor să părăsească regiunea Donețk din cauza îngrijorării că ar putea rămâne fără acces la încălzire, electricitate sau chiar apă curată.

Oamenii se relaxează pe o plajă în timp ce fumul și flăcările se ridică de la o bază aeriană militară rusă din regiunea Crimeea ocupată a Ucrainei, pe 9 august 2022.

La o înmormântare la Bucea, pe 31 august 2022, Anastasia Ohrimenko, în vârstă de 26 de ani, este mângâiată de rude și prieteni în timp ce deplânge pierderea soțului ei, Yuriy Styhlyuk, un soldat ucrainean care a murit în luptă.

Un soldat ucrainean ținând un pepene verde ridică degetul mare în sus în timp ce o rachetă se lansează spre linia frontului în regiunea Donețk pe 3 septembrie 2022.

Fructul a devenit simbolul operațiunii de contraofensivă a armatei ucrainene de eliberare a orașului Herson, care a fost ocupat de Forțele ruse în martie.

O femeie își încălzește câinele în propria haină în Kivsharyvka, pe 16 octombrie 2022. Locuitorii trăiau fără gaz, electricitate sau apă curentă.

Fotografiile surprind momentele de dinainte și de după impactul unei drone kamikaze de fabricație iraniană, operată de Rusia, la Kiev, pe 17 octombrie 2022.

Cadavrul soldatului ucrainean Vadym Bereghnuy, în vârstă de 22 de ani, urmează să fie înmormântat într-un cimitir din Harkov pe 17 octombrie 2022.

Un cuplu în vârstă se îmbrățișează stând pe o bancă în orașul Bahmut, pe 27 octombrie 2022. Regiunea de est a Ucrainei este atacată de forțele ruse de luni de zile.

Soldații ucraineni trag în pozițiile rusești de lângă Bahmut, în regiunea Donețk, pe 20 noiembrie 2022.

O femeie merge cu o lanternă în timpul unei pene de curent la Kiev, pe 14 decembrie 2022.

Vicepreședintele SUA Kamala Harris (stânga) și președintele Parlamentului de atunci Nancy Pelosi, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean le prezintă parlamentarilor un steag cu autografele trupelor din prima linie a orașului Bahmut, în timp ce se adresează unei sesiuni comune a Congresului la Washington, pe 21 decembrie 2022.

Un bărbat ucrainean plânge după ce soția sa a fost ucisă când o rachetă rusă le-a distrus casa din Zaporojie, în noaptea de 25 spre 26 ianuarie 2023.

Doi copii stau lângă un crater lăsat de o rachetă rusă în orașul Hlevakha, în afara Kievului, pe 26 ianuarie 2023.

Un tanc rusesc distrus zace în zăpadă în orașul Sviatohirsk, pe 12 februarie 2023.