Tentativă de otrăvire a unei jurnaliste de la Novaïa Gazeta care a denunțat crimele rusești din Ucraina

Elena Kostiucenko a denunțat crimele lui Putin în Ucraina. După ce cotidianul său a fost închis de Kremlin a fugit în exil.

Procurorii germani investighează tentativa de omor a jurnalistei ruse din Berlin Elena Kostiucenko, aflată în exil în Germania. Ea se alătură celorlalte două care au prezentat simptome compatibile cu otrăvirea.

Kostiucenko, corespondent străin care a dezvăluit crimele de război rusești în Ucraina, a avut simptome de amețeală, dezorientare extremă, dureri abdominale și extremități umflate în urma unei călătorii cu trenul de la München la Berlin.

„Când am coborât în gară mi-am dat seama că nu știu cum să ajung acasă”, a scris ea acum două săptămâni în jurnalul literar n+1. „Știam că trebuie să merg la metrou, dar nu știam cum.”

În urmă cu două săptămâni, portalul de investigații The Insider a scris că medicii consultați au spus că Kostiucenko are simptome de otrăvire.

„Putem confirma că o anchetă privind tentativa de omor a Elenei Kostiucenko este în lucru”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al procurorilor berlinezi.

Tânăra a lucrat pentru Novaïa Gazeta până la închiderea publicației premiate cu Premiul Nobel pentru Pace pentru reportajele sale despre Rusia și invazia rusească în Ucraina.

Printre jurnaliștii pe care Novaïa Gazeta i-a avut de-a lungul vremii se află și Anna Politkovskaia, jurnalista ucisă pe 7 octombrie 2006, de ziua lui Putin, după ce a relatat despre războaiele și abuzurile Rusiei din Cecenia.

Kostiucenko lucrează în prezent pentru site-ul de știri rus Meduza din Vilnius, dar s-a stabilit la Berlin.

„Sunt cu adevărat epuizată, deși am de lucru”, a spus ea pentru Reuters.
The Insider a scris că alte două jurnaliste ruse care trăiau în exil au avut simptome similare de otrăvire în aceeași perioadă: în mai 2023. Este vorba de: Natalia Arno, președintele Fundației pentru Rusia Liberă din SUA, care s-a îmbolnăvit la Praga iar în octombrie anul trecut, jurnalista radio Irina Babloian s-a îmbolnăvit la Tbilisi.

Kostiucenko și medicii ei au crezut inițial că suferă de simptome de Covid-19 și, până au fost efectuate testele complete, era prea târziu pentru a testa reziduurile otrăvitoare sau orice ar confirma otrăvirea.

Procurorii germani au refuzat să ofere mai multe detalii despre ancheta lor, invocând sensibilitatea acesteia.
Îți mai recomandăm La 15 ani de la asasinarea ei, temerile jurnalistei Anna Politkovskaia despre regimul Putin s-au adeverit