Parlamentarul rus Mihail Șeremet a declarat pentru agenția de presă RIA Novosti pe 5 decembrie că Duma de stat, camera inferioară a parlamentului rus urmează să aprobe un proiect de lege privind recunoașterea Mării Azov ca apă internă a Rusiei până la sfârșitul anului 2023.
Deputatul spune că, după ce Rusia a anexat teritoriile regiunile Zaporojie, Herson și Donețk din Ucraina, care au acces la Marea Azov, „justiția istorică a triumfat, iar Ucraina a pierdut statutul de stat de coastă aici”.
Marea Azov este mărginită de Rusia la est și de coasta Ucrainei la sud-vest și nord-vest.
Trupele rusești au ocupat acele zone în primele luni ale invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Kremlin, în februarie 2022.
De atunci, Moscova a mutat nave de război în porturile ucrainene ocupate. Navele de război ale Marinei Ruse au fost mutate în porturile ucrainene de pe Marea Azov, oferind securitate pentru coridorul terestru din Rusia până în Crimeea anexată în 2014.
Pe 30 septembrie 2022, Vladimir Putin a anunțat semnarea acordurilor privind admiterea în Federația Rusă a teritoriilor așa-numitelor regiuni „DPR”, „LPR”, Herson și Zaporojie ocupate de trupele rusești.
Cu toate acestea, Moscova nu controlează în totalitate teritoriul nici uneia dintre regiunile ucrainene anexate.
Părți semnificative din regiunea Zaporojie, inclusiv centrul său, orașul Zaporojie, regiunea Donețk, precum și părți mici din regiunile Herson și Luhansk rămân în continuare sub controlul Ucrainei.
Pseudo-referendumuri au avut loc în teritoriile ocupate de ruși din Ucraina în perioada 23-27 septembrie a anului trecut.
Pe baza rezultatelor așa-zisului vot, autoritățile de ocupație din regiunile ucrainene ocupate au făcut apel la Putin să includă aceste teritorii în Rusia.
Dreptul internațional nu descrie în detaliu problemele legalității referendumurilor în teritoriile ocupate.
Cu excepția faptului că Carta ONU în paragraful 4 al articolului 2 interzice încălcarea integrității teritoriale a țărilor, adică anexarea teritoriilor.
În 2014, Comisia de la Veneția, structură a Consiliului Europei, a luat în considerare un proiect de lege care ar putea deveni bază pentru anexarea Crimeei.
Comisia a ajuns la concluzia că încalcă principiile internaționale de integritate teritorială, suveranitate națională și neamestec în treburile interne ale altui stat.
Comisia a constatat că pseudoreferendumul din Crimeea nu a îndeplinit standardele democratice europene.
Aceste concluzii rămân valabile și astăzi în raport cu toate teritoriile ocupate, a remarcat secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović-Burić.
„Anexarea teritoriului altui stat echivalează cu o încălcare a dreptului internațional, în special a Cartei Națiunilor Unite”, a spus ea.
Îți mai recomandăm Șah dat de Rusia în Strâmtoarea Kerci. Îngrijorarea occidentală, déjà vu de la anexarea Crimeei