ONU: Racheta care a ucis 59 de persoane la parastasul din Groza, lansată de Rusia

Sătenii din Groza își îngroapă rudele ucise în timp ce se aflau la un parastas de o rachetă rusească.

Grupul ONU pentru drepturile omului crede că lovitura cu rachetă care a ucis 59 de persoane la Groza a fost lansată de Rusia

Biroul Națiunilor Unite pentru drepturile omului a găsit „motive rezonabile” pentru a concluziona că racheta care a ucis 59 de persoane într-o cafenea din satul ucrainean Groza a fost lansată de forțele armate ale Rusiei.

„Astăzi, publicăm un raport despre evenimentele din 5 octombrie care concluzionează că există motive rezonabile să credem că racheta a fost lansată de forțele armate ruse”, a declarat Liz Throssell, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, citată de The Guardian.

Ea a adăugat că „nu exista niciun indiciu privind personalul militar sau alte ținte militare legitime în cafenea sau în apropierea acesteia în momentul atacului”.

Ucraina a declarat că o rachetă rusă a lovit o cafenea din satul aflat în regiunea Harkov la în această lună, în timp ce oamenii s-au adunat pentru a plânge un soldat ucrainean căzut pe front.

Moscova neagă că a vizat civili în invazia sa, poziție pe care a repetat-o în legătură cu lovitura de la Groza.

Cel puțin 51 de civili, printre care și un băiețel de 6 ani, au fost uciși pe 5 octombrie într-un atac cu rachete asupra unei cafenele dintr-o localitate rurală aflată în estul Ucrainei, unul din cele mai sângeroase atacuri rusești din ultimele luni.

Atacul a avut loc în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski participa la un summit al celor 50 de lideri europeni din Spania, pentru a obţine sprijin din partea aliaţilor pentru țara invadată de Rusia pe 24 februarie 2022.

Atacul a avut loc la ora locală 13.15 în micul sat Groza, din districtul Kupiansk, oraș din regiunea Harkov, din nord-estul țării, în timpul unui parastas la care era adunat tot satul în memoria unui sătean care murise pe front.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de „agresiune genocidă” și a denunțat atacul din satul Groza, pe care l-a numit „o crimă rusească brutală” și „un act de terorism complet deliberat”. El le-a cerut aliaților occidentali să ajute la întărirea apărării aeriene a Ucrainei, spunând că „teroarea rusească trebuie oprită”.

„Rusia are nevoie de acest atac și de atacuri teroriste similare doar pentru un singur lucru: pentru a face din agresiunea sa genocidă noua normă pentru întreaga lume”, a spus el.

Aproximativ unul din zece oameni din satul Groza, care are o populație de 500 de locuitori, a fost ucis în atac.

A fost cel mai mare număr de morți înregistrat vreodată în provincia Harkov, care a fost bombardată în mod repetat de la invazia totală a Rusiei.