Prețul petrolului a crescut cu 4% după ce SUA au înăsprit sancțiunile împotriva țițeiului rusesc

Prețurile petrolului au crescut vineri cu mai mult de 4% după ce SUA au înăsprit sancțiunile împotriva exporturilor rusești de țiței, alimentând îngrijorările legate de aprovizionare pe o piață energetică deja aflată într-un echilibru greu de menținut.

Contractele futures pe țițeiul Brent, de referință internațională, cu expirare în decembrie, s-au tranzacționat în creștere cu 4%, la 89,4 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pe țițeiul West Texas Intermediate din SUA au crescut cu 4,1%, până la 86,3 dolari pe baril, transmite CNBC.

Revenirea la 90 de dolari barilul vine după ce SUA au impus sancțiuni, în urmă cu zi, celor două companii de transport maritim care ar fi încălcat plafonul stabilit de G7 pentru prețul petrolului, pentru a limita profiturile rusești pe piața de profil și pentru a opri alimentarea mașinii de război de la Kremlin.

„Implementarea sancțiunilor noastre este esențială pentru efortul nostru de a limita profiturile Rusiei din comerțul său cu petrol. Plafonul de preț este conceput pentru a menține curgerea petrolului rusesc în timp ce impunem noi costuri Rusiei, nu pentru a reduce oferta de petrol”, a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei pentru CNBC prin e-mail.

„Într-adevăr, prețurile petrolului au scăzut în orele de după anunț. Desigur, prețurile petrolului sunt sensibile la mulți factori, inclusiv conflictul în curs din Orientul Mijlociu”, au adăugat aceștia.

G7, Australia și UE au implementat un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc pe 5 decembrie anul trecut.

Acesta a venit alături de o mișcare a UE și a Regatului Unit de a interzice importurile maritime de țiței rusești.

Ambele măsuri au fost considerate la acea vreme cel mai important pas de reducere a veniturilor din exportul de combustibili fosili care finanțează războiul Rusiei în Ucraina.

Îți mai recomandăm Ce prevede al 11-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei și cât este de eficient