Propaganda rusă în impas: nu mai poate justifica invadarea Ucranei prin existența așa-zișilor „naziști”

Rusia se luptă să mențină consistența unei narațiuni prin care și-a justificat invadarea Ucrainei, dar propaganda sa este tot mai contestată pe plan intern.

Până acum, Rusia și-a justificat războiul din Ucraina printr-o identificare cu experiența sovietică din timpul celui de-al doilea război mondial. Numai că această narațiune este din ce în ce mai greu de susținut, arată raportul zilnic al Ministerului Apărării din Regatul Unit.

Actualizarea postată de armata britanică pe Twitter a detaliat încercările Rusiei de a unifica publicul în jurul mesajului său central.

Pe 18 aprilie 2023, presa de stat rusă a anunțat anularea marșurilor de comemorare a „Marele Război Patriotic” din acest an, din motive de „siguranță”.

În realitate, autoritățile sunt cel mai probabil îngrijorate că participanții ar scoate în evidență amploarea pierderilor recente ale Rusiei.

Este ceea ce urmărește și proprietarul grupului Wagner, Evgheni Prigojin: să pună la îndoială public că există „naziști” în Ucraina, pentru care Kremlinul și-a justificat invazia și atrocitățile comise asupra populației civile dincolo de graniță.

Autoritățile au continuat încercările de a unifica publicul rus în jurul unor mituri polarizante despre anii 1940.

Pe 12 aprilie 2023, agenția de știri de stat RIA Novosti a raportat documente „unice” din arhivele FSB, care îi implică pe naziști în uciderea a 22.000 de cetățeni polonezi în masacrul de la Katîn din 1940.

În realitate, responsabil de atrocități este serviciul secret rus sovietic, NHVD, predecesoarea actualului FSB, iar ordinul de masacrare a celor 22.000 de polonezi a fost dat de Iosif Stalin.

Îți mai recomandăm Reuniunea de la Ramstein: „Ucraina va intra în NATO, dar acum trebuie să învingă Rusia”