Fermierii polonezi au spart vagoanele cu grâu din Ucraina și l-au vărsat pe șinele de cale ferată

Protestul fermierilor polonezi

Fermierii au blocat marți granița cu Ucraina, perturbând traficul internațional, pentru a protesta împotriva importurilor de cereale ucrainene.

Un clip video difuzat pe aplicația de mesagerie Telegram îi arată pe protestatarii polonezi de la punctul de trecere a frontierei Medika cum deschid vagoanele cu cereale care vin din Ucraina și le revarsă pe șine.

Ucraina a condamnat gestul fermierilor și l-a numit o „provocare politică”.

Tractoarele protestatarilor purtau bannere pe care scria: „Cu cereale care curg din Ucraina, fermierii polonezi vor da faliment”.

Un organizator al protestului de la trecerea Doruhusk, Marcin Wielgosz, a declarat că autobuzele vor avea voie să treacă o dată pe oră marți, dar niciun camion nu va trece de la 08:00 la 18:00, ora locală.

„După părerea mea, granița ar trebui să fie închisă. Ar trebui clarificate proceduri și sisteme și atunci poate s-ar putea redeschide, dar nu cu regulile pe care le avem acum. Pentru că acum poți aduce ce vrei, oricât vrei în Polonia", a declarat el pentru Reuters.

Kievul spune că exporturile sale agricole prin Europa de Est nu au afectat piețele UE.

Exasperați de protestele poloneze, transportatorii ucraineni au început propria lor contra-demonstrație non-stop la granița cu Polonia.

Protestul lor este planificat să dureze până pe 15 martie.

Your browser doesn’t support HTML5

Fermierii polonezi au spart vagoanele cu grâu din Ucraina și l-au vărsat pe șinele de cale ferată

Imaginile din presă arată camioane ucrainene la graniță purtând bannere cu sloganuri precum „Ucraina pierde – Polonia pierde” și „Blocada Ucrainei este o trădare a valorilor europene”.

„Nu este prima dată când este întreprinsă o astfel de acțiune”, a scrie pe X viceprim-ministrul Ucrainei Oleksandr Kubrakov, care a condamnat ceea ce el a numit „o altă provocare politică care vizează divizarea națiunilor noastre.”

Polonia a fost unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei de când Rusia a invadat țara vecină pe 24 februarie 2022, dar protestele de la graniță tensionează relațiile dintre cele două țări.

Noul guvern pro-european al Poloniei și-a exprimat simpatia pentru cererile fermierilor, dar i-a îndemnat să nu ia măsuri care ar putea afecta Ucraina devastată de Rusia. Porturile sale au fost blocate de Rusia pentru a o împiedica să-și exporte cerealele.

Ucraina spune că blocadele polonezilor îi afectează capacitatea de apărare și ajută Rusia invadatoare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că situația de la graniță demonstrează „erodarea solidarității în fiecare zi”.

„Avem nevoie de decizii comune, decizii raționale, pentru a rezolva această situație”, a adăugat el.

Ministrul polonez al Agriculturii, Czeslaw Siekierski, a declarat anterior că negociază cu Ucraina și că un acord care să limiteze importurile ar putea fi încheiat până la sfârșitul lunii martie.

Îți mai recomandăm Cât adevăr este în declarațiile oficialilor despre cantitățile de cereale ucrainene intrate și rămase în România în ultimele șase luni