Acord româno-ucrainean. Un nou punct de trecere a frontierei la Sighetu Marmaţiei-Bila Țerkva

Premierul Denis Șmîhal, în vizită la guvernul României, primit de omologul său român, Marcel Ciolacu.

România va deschide un nou punct de trecere a frontierei cu Ucraina, la Sighetu Marmaţiei-Bila Țerkva.

România și Ucraina au semnat un acord pentru deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei România-Ucraina, la Sighetu Marmaţiei-Bila Țerkva, a anunțat vineri premierul Marcel Ciolacu într-o conferință de presă comună susținută la București cu omologul său ucrainean, Denis Șmîhal.

România va dubla volumul tranzitului de cereale prin România de la 2 milioane de tone pe lună, cât este în prezent, la 4 milioane de tone pe lună.

„Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina”.

Premierul român i-a dat asigurări omologului ucrainean despre sprijinul „deplin și consistent” pe care România va continua să-l acorde Ucrainei „împotriva agresiunii militare a Federației Ruse și a actelor de barbarie și lașitate îndreptate împotriva poporului ucrainean.”

„Pierderea de vieți nevinovate în acest conflict fără sens trebuie să înceteze”, a spus Ciolacu. „Exprim încă o dată sprijinul total pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie până la victoria Ucrainei și restaurarea integrității teritoriale a acesteia și mai departe în procesul de reconstrucție a țării. Traversăm împreună o perioadă extrem de complicată cu provocări fără precedent pentru securitatea continentului nostru și a lumii întregi. Trebuie să rămânem fermi pentru această luptă. Este, de fapt, și pentru protejarea modului nostru de viață și a valorilor noastre fundamentale, legate de democrație și de libertate. Și mă bucur că poporul român a înțeles din prima clipă aceste lucruri și a dat dovadă de solidaritate incredibilă cu Ucraina și poporul ucrainean.”

Totodată, Ciolacu i-a transmis premierului ucrainean „poziția fermă a României” cu privire la românii minoritari din Ucraina: „dorim pentru românii din Ucraina exact aceleași drepturi de care se bucură ucrainenii din România” cu măsuri legale şi administrative care să le consfințească.

El a i-a cerut i-a amintit premierului ucrainean că Republica Moldova a adoptat recent o lege prin care limba română este limba oficială a statului moldovean și i-a cerut să acționeze în consecință și în Ucraina, pentru că limba moldovenească este „inexistentă”.

Îți mai recomandăm Premierul ucrainean Denîs Şmîhal, în vizită la București. Marcel Ciolacu: Volumul de cereale ce tranzitează România se va dubla