Proiectul privind mobilizarea la război, retras din parlamentul ucrainean

Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov.

Un proiect de lege privind înăsprirea regulilor de mobilizare la război din Ucraina a fost retras din parlament. O nouă versiune este pregătită de guvern, a declarat ministrul Apărării Rustem Umerov pe 11 ianuarie.

Proiectul de lege i-ar permite Kievului să mobilizeze mai mulți oameni în războiul purtat cu Rusia invadatoare față de care trebuie să-și consolideze apărarea.

Rusia a invadat Ucraina în urmă cu doi ani, pe 24 februarie 2022.

Proiectul inițial urmărea să crească presiunea asupra bărbaților care pot fi înrolați pentru serviciul militar și să introducă o serie de sancțiuni stricte pentru cei care încalcă legea mobilizării.

Documentul prevedea și o scădere a vârstei de trecere în rezervă, ceea ce ar fi conferit armatei o cohortă mai mare la care să aibă acces.

Comisia parlamentară pentru securitate şi apărare a analizat proiectul cu câteva zile înainte de a fi retras.

„Echipa noastră a pregătit deja o nouă versiune a proiectului de lege ținând cont de toate propunerile convenite în ordinea de lucru cu membrii parlamentului la ședințele comisiei”, a spus Umerov pe Facebook.

Ministerul este pregătit să înainteze proiectul spre aprobare guvernului în viitorul apropiat, a spus el, adăugând că armata are nevoie de el „cât mai curând posibil”.

Președintele parlamentului, Ruslan Stefanciuc a făcut referire la „o decizie comună” între reprezentanții parlamentari, guvernamentali și comandanții militari, conform căreia proiectul de lege va fi reelaborat.

Proiectul de lege, depus de guvern la sfârșitul lunii decembrie a atras imediat critici din partea publicului și a politicienilor.

Unele părți ale proiectului de măsură „încalcă direct drepturile omului, iar altele nu sunt formulate optim”, a declarat, pe Telegram, David Arahamia, liderul grupului parlamentar al partidului Slujitorul Poporului al președintelui Volodimir Zelenski.

Alți parlamentari și analiști au spus că unele dintre prevederile sale încalcă Constituția și comporta riscuri de corupție.

Umerov a spus că este „inacceptabil în timp de război” ca mobilizarea și înregistrarea militară să fie politizate și blocate.

Proiectul de lege trebuie adoptat după multe lecturi și apoi aprobat de Zelenski, care a declarat luna trecută că armata propusese mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni.

Ucraina a interzis bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să părăsească țara, dar zeci de mii de recruți au trecut ilegal granița sau au plecat în străinătate folosind documente false.