Ucraina, către reuniunea diplomațiilor țărilor NATO: Singura garanție de securitate este aderarea la Alianța Nord-Atlantică

Ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiga îi va informa omologii săi NATO de la Bruxelles cu privire la situația actuală de pe frontul de est.

Ucraina a cerut din nou aderarea la NATO, spunând că e singura variantă care i-ar garanta securitatea, după ce de aproape trei ani se luptă cu Rusia invadatoare.

„Suntem convinși că singura garanție reală de securitate pentru Ucraina, precum și un factor de descurajare pentru continuarea agresiunii rusești împotriva Ucrainei și a altor state, este doar apartenența deplină a Ucrainei la NATO”, a declarat Ministerul de Externe al Ucrainei înainte de reuniunea din 3 decembrie a miniștrilor de externe ai alianței, de la Bruxelles.

Ca reacție la declarația ministerului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimtri Peskov, a spus pe 3 decembrie că aderarea Ucrainei la NATO ar fi „inacceptabilă” și o „amenințare” pentru Rusia.

Declarația vine la doar câteva zile după ce președintele Volodimir Zelenski a declarat că admiterea Ucrainei la NATO ar putea pune capăt „fazei fierbinți a războiului” declanșată de Rusia odată cu invazia totală a Ucrainei, care a avut loc pe 24 februarie 2022.

Zelenski a declarat pentru Sky News pe 30 noiembrie că el ar fi dispus să ia în considerare o încetare a focului dacă teritoriile neocupate ale Ucrainei vor intra sub protecția NATO după ce Ucraina va fi invitată să se alăture alianței cu granițele sale recunoscute internațional.

„Dacă vrem să oprim faza fierbinte a războiului, trebuie să luăm sub umbrela NATO teritoriul Ucrainei pe care îl avem sub controlul nostru”, a spus Zelenski.

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, urmează să-i informeze la Bruxelles pe omologii săi din NATO cu privire la situația actuală de pe frontul de est, unde trupele rusești fac progrese constante împotriva forțelor de la Kiev depășite numeric.

Întâlnirea de la Bruxelles urmează să se concentreze pe sprijinul militar continuu al NATO pentru Ucraina, să examineze nevoile de apărare aeriană ale Kievului și, de asemenea, să discute despre lansarea de către Rusia luna trecută a unei rachete balistice experimentale împotriva orașului ucrainean Dnipro.

Rusia a spus că noua rachetă cu rază medie de acțiune, numită Oreșnik, poate lovi ținte în toată Europa și nu poate fi oprită de apărarea aeriană.

Atacurile hibride rusești și incidentele de sabotaj împotriva membrilor NATO urmează să fie, de asemenea, discutate la Bruxelles.

La începutul zilei de 3 decembrie, Rusia a lansat un alt atac cu drone asupra Ucrainei, respins în mare parte de apărarea antiaeriană ucraineană, care a doborât 22 din cele 28 de drone cu care au fost atacate nouă regiuni: Kiev, Cernigov, Vinnîția, Hmelnîțkîi, Jîtomîr, Sumîi, Odesa, Nicolaev, Dnipropetrovsk.

În atacul de marți, bombardamentele rusești au ucis o femeie în districtul Dnipro din regiunea de sud a Hersonului, au informat oficialii locali.

Îți mai recomandăm Ajutor militar SUA pentru Ucraina de 725 milioane de dolari, inclusiv mine terestre
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI