Armata Rusiei are o problemă cu forțele mobilizate pentru războiul din Ucraina. Acum, problema a devenit una politică

Mesajul video de la soțiile soldaților mobilizați în războiul dus de Putin în Ucraina este doar unul dintr-un număr tot mai mare de proteste din Rusia.

Un grup de femei îmbrăcate de iarnă s-a adunat luna trecută în fața unei clădiri administrative din orașul Cerepoveț, din nord-vestul Rusiei.

Într-un videoclip publicat pe platforma rusă de socializare VK, o femeie citește cu voce tare un apel către președintele Vladimir Putin: ea se plânge că soților lor li s-au emis „ordine ilegale” de încorporare.

Altele stau în picioare ținând pancarte pe care au scris: „Cerem demobilizarea”.

„Aduceți-ne bărbații acasă!”, „Ajută-ne băieții, te rog!”, scandează femeile la unison.

Apelul femeilor a fost determinat de situația soților și fiilor, mobilizați să lupte în Ucraina, în Regimentul 347 Infanterie Motorizată. În această unitate a servit Dmitri Iașnikov, începând de la mobilizarea din septembrie 2022, și până acum trei luni, când a fost grav rănit.

„Nimeni nu este dornic să lupte. Toată lumea vrea să meargă acasă", a spus bărbatul de 41 de ani într-un interviu acordat North.Realities de la RFE/RL. „Suntem blocați în această mizerie de un an. Toți sunt obosiți și vor să se întoarcă la o viață liniștită."

Protestele, deși nu sunt larg răspândite, provoacă deja bătăi de cap puterii - ele sunt urmarea unei probleme pe care liderii ruși se străduiesc să o rezolve de ceva vreme, forța armată mobilizată în Ucraina.

Ordinul de mobilizare al lui Putin de acum 14 luni a trimis zeci de mii de oameni în linia întâi a frontului. Războiul continuă și, cu cât durează mai mult, cu atât este nevoie de și mai mulți bărbați. Și, cu cât este nevoie de mai mulți bărbați, cu atât mai probabilă este o a doua mobilizare, pe care Kremlinul vrea din răsputeri să o evite cu patru luni înainte de alegerile prezidențiale la care Putin, cel mai probabil, va candida din nou.

„Kremlinul încă încearcă să «cumpere sânge» în loc să se mobilizeze”, spune Pavel Luzin, expert în armata rusă și profesor la Facultatea de Drept și Diplomație Fletcher de la Universitatea Tufts.

„În acest fel, Kremlinul este aproape la răspântie: are nevoie crucială de o încetare a focului, dar încearcă și să fie pregătit și pentru cel mai rău scenariu, când va exista o mobilizare masivă împreună cu mobilizarea economică”, a spus el.

„Este clar din acțiunile lor că Kremlinul ar prefera să ofere sume mari de bani pentru voluntari, să facă raiduri în sistemul penitenciar rusesc, restaurante sau alte adunări pentru forță de muncă, mai degrabă decât [să facă] o altă rundă de mobilizare”, spune Dara Massicot, care cercetează armata rusă la Carnegie Endowment for International Peace.

Pierderile sunt necruțătoare pentru ambele părți. Victimele rusești, morți și răniți, din februarie 2022, când Putin a invadat Ucraina, sunt estimate la aproximativ 302.000, potrivit oficialilor britanici. Pierderile ucrainene au fost estimate la aproximativ 180.000 în această vară, potrivit unor oficiali americani anonimi.

Cum aduci mai mulți ruși în sistem fără o altă mobilizare?

„Sunt sigur că [Putin] cunoaște situația destul de bine și este alarmant când vine vorba de forța de muncă din Ucraina”, a declarat Pentti Forsstrom, locotenent colonel în retragere al armatei finlandeze și profesor la Universitatea Națională de Apărare din Helsinki.

Defalcarea mobilizării

În septembrie 2022, pe fondul temerilor că Ucraina provoacă pierderi mai mari decât prevăzuseră comandanții ruși, Kremlinul a făcut pasul drastic de a ordona mobilizarea, chemând la război aproximativ 300.000 de rezerviști militari și alți bărbați eligibili, cunoscuți informal sub numele de „mobiki”.

Procesul de mobilizare a fost devastator pentru pături largi ale societății ruse.

De atunci, recrutorii și ofițerii de înregistrare ruși s-au tot chinuit cu sistemele învechite create pentru a gestiona sistemul de recrutare și înrolare a țării.

Sub recrutare, toți bărbații între 18 și 27 de ani sunt obligați să servească un an în forțele armate. Rezultatul este că sute de mii de bărbați sunt absorbiți în fiecare dintre cele două perioade semestriale de recrutare. Este un sistem vechi de zeci de ani, cunoscut pentru ineficiență și corupție.

Recrutorii au încercat să modernizeze sistemele informatice pentru a urmări bărbații eligibili, iar parlamentarii au trecut la crearea unei baze de date digitale care facilitează transmiterea documentelor, atât pentru recruți, cât și pentru cei eligibili pentru mobilizare.

Sistemul se bazează pe un portal al guvernului, numit Gosuslugi, pe care rușii îl folosesc pentru a face lucruri precum plata impozitelor sau a solicita pensii sau beneficii de invaliditate.

Conform unei legi adoptate la începutul acestui an, o persoană poate fi sancționată pentru ignorarea proiectelor de notificări, indiferent dacă folosește Gosuslugi sau nu. Pedepsele includ interdicția de a părăsi țara sau cea de a conduce un autoturism, de a obține o casă sau de a înregistra o mică afacere.

Recrutarea prin alte mijloace

În conformitate cu legislația actuală, totuși, recruților nu li se permite să servească în afara granițelor Rusiei. Pentru a-i stimula să o facă, planificatorii militari îi presează pe recruții care-și încheie serviciul militar să semneze imediat contracte de înrolare.

Planificatorii militari au aplicat stimulentele economice cu mare efect. Recruții și voluntarii mobilizați ar trebui să primească aceleași plăți și beneficii ca personalul profesionist al serviciilor armate care a semnat contracte.

Salariul lunar este de minim 195.000 de ruble (2.115 USD), de aproape trei ori salariul mediu lunar. În regiunile mai sărace ale Rusiei, aceasta este o sumă atrăgătoare.

Kremlinul oferă, de asemenea, beneficii substanțiale de supraviețuire pentru rudele soldaților uciși în luptă: peste 140.000 de dolari, o sumă care depășește câștigurile pe viață pentru un rus obișnuit. O altă estimare ridică suma totală a plăților, subvențiilor și altor beneficii oferite rudelor unui soldat ucis în luptă la peste 170.000 de dolari.

„Amintiți-vă că guvernul rus a făcut din uciderea în război o excepție pentru familia unui soldat”, a scris Aleksandr Golts, un reporter militar rus veteran stabilit acum în Suedia, într-o analiză recentă.

Nu este clar câți bărbați au semnat voluntar aceste contracte.

La începutul acestei luni, Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, acum adjunct al șefului Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că 410.000 de bărbați s-au înscris din ianuarie, un număr despre care experții spun că include probabil deținuți și lucrători migranți din alte țări.

Planificatorii militari au folosit, de asemenea, clauze de prelungire a contractelor pentru un număr necunoscut de voluntari și mobiki în septembrie anul trecut.

La o întâlnire cu reporterii la începutul acestei luni, Putin a dat glas zvonurilor că un mobiki va fi obligat să servească până la sfârșitul „operațiunii militare speciale” - eufemismul Kremlinului pentru război.

Wagner 2.0

Oficialii au folosit și alte instrumente.

Anul trecut, Ministerul Apărării a apelat la compania privată de mercenari Wagner, ai cărei luptători bine plătiți erau considerați cei mai competenți și mai bine pregătiți să conducă invazia în mai multe locuri, inclusiv în orașul Bahmut din regiunea Donețk.

Pe lângă luptătorii săi, fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a primit undă verde să recruteze mii de deținuți. Acele unități de deținuți au fost considerate nimic altceva decât carne de tun, slab antrenate și desfășurate în valuri de infanterie pentru a copleși pozițiile ucrainene.

După moartea lui Prigojin, în august, Wagner a fost mai mult sau mai puțin absorbit de Ministerul Apărării și de alte entități paramilitare, precum Garda Națională sau miliția cecenă cunoscută sub numele de Akhmat.

Planificatorii militari au recrutat soldați prin alte unități informale de voluntari, sub diferite sisteme: unul cunoscut colectiv prin acronimul rusesc BARS și celălalt printr-o entitate numită Redut.

Aceste unități, dintre care multe sunt organizate prin entități obscure ale Ministerului Apărării, sunt, de asemenea, grupuri private de mercenari precum Wagner, dar mai mici, mai disparate și cu diverse surse de finanțare.

Drumul spre casă

Furia soțiilor și mamelor soldaților este un alt instrument pe care s-au bazat comandanții militari.

La începutul lunii septembrie, un canal Telegram cu aproximativ 400 de abonați, numit The Way Home, a publicat instrucțiuni pentru ca oamenii să scrie politicienilor aleși pentru a cere înlocuirea fiilor sau soților lor.

De atunci, canalul a explodat în popularitate. Pe 12 noiembrie, a publicat un manifest în care a cerut „demobilizare completă, stabilitate politică și o viață decentă pentru fiecare cetățean al Rusiei”.

Nu este clar cine se află în spatele canalului; organizatorii nu au putut fi contactați pentru comentarii.

De atunci, au tot apărut proteste și apeluri publice similare celor întâmplate în Cerepoveț.

La Moscova, la începutul acestei luni, autoritățile au respins o cerere pentru o demonstrație publică. Ca răspuns, zeci de femei - unele ținând pancarte pe care scria „Este timpul ca cei mobilizați să vină acasă” - au organizat un miting spontan alături de o demonstrație autorizată găzduită de Partidul Comunist. Poliția a izolat grupul după aproximativ cinci minute.

În orașul siberian Krasnoiarsk, autoritățile au respins cererea unui alt grup de a organiza o demonstrație pe 11 noiembrie, invocând îngrijorări legate de virusul COVID-19. Oficialii din Sankt Petersburg au blocat o demonstrație solicitată pentru 26 noiembrie.

Izbucnirile de disidență depind în principal de problema aducerii soldaților înapoi din Ucraina. Puțini, dacă există vreunul, își exprimă o opoziție totală față de război în sine.

O femeie identificată doar ca Nina a postat un videoclip pe The Way Home în care spunea că sprijină războiul, încadrându-l în aceeași retorică folosită și de Kremlin la combaterea „fascismului”.

„Personal, nu sunt împotriva operațiunii militare speciale. Nu susțin ideea de a face pace cu fascismul", a spus ea . „Dar este complet nedrept să-și facă datoria ca militari profesioniști și după a 14-a lună, pe termen nelimitat și permanent, la fel ca sclavii”.

Este clar că autoritățile fac ce trebuie pentru ca disidența să nu se extindă. În Krasnoiarsk și într-un alt oraș siberian, Kemerovo, oficiali de poliție i-au vizitat pe unii dintre organizatorii protestului înainte de mitinguri, amenințându-i cu posibile sancțiuni.

La Novosibirsk, oficialii au avut o întâlnire cu ușile închise cu soțiile soldaților, avertizându-le să nu organizeze proteste publice. Presa de stat nu a avut voie să participe la întâlnire și nici jurnaliştii independenţi.

„Scopul este să se asigure că aceste familii se simt intimidate, urmărite și singure”, a spus Massicot. „Nu vor ca ei să arate solidaritate regională sau națională sau chiar să formeze acele legături”.

„Autoritățile ruse vor face niște eliberări gestionate foarte atent, cum ar fi ceea ce vedeți la Novosibirsk”, a adăugat ea. „Nu vor ca soțiile sau mamele să se unească în diferite regiuni sau să se inspire unele de la altele. Vor să le țină în izolare.”

Mobilizare 2.0?

Practic nu a existat nicio discuție publică despre perspectiva unei noi mobilizări. Cifrele victimelor rusești nu sunt niciodată discutate de presa de stat. Cu toate acestea se vorbește tot mai des despre ea în diverse straturi ale societății.

Un sondaj realizat de compania Russian Field arată că 58% dintre respondenți s-au opus ideii, în timp ce doar 32% au fost pentru. Sondajul a fost făcut prin telefon, cu 1.611 de ruși, chestionați în ultima săptămână din octombrie.

Pentru moment, problemele cu forța de muncă armată a Rusiei înseamnă că nu vor putea fi făcute mișcări substanțiale pe câmpul de luptă și că forțele sale rămân blocate în ceea ce experții militari numesc „război pozițional”.

„Nu au forța de muncă pentru a conduce niciun fel de operațiuni ofensive majore. Numai lucruri mărunte, un batalion sau un regiment sau la nivel de brigadă, doar pentru a menține contactul cu ucrainenii", spune Forsstrom, analistul finlandez.

Având în vedere lipsa de popularitate a acestei noi mobilizări, Kremlinul este de așteptat să o evite. Inclusiv orice mențiune despre ea, în perioada premergătoare alegerilor din martie. După aceea, însă, șansele pentru o a doua mobilizare cresc considerabil.

„Va veni al doilea val de mobilizare”, a prezis Forsstrom.

„Va veni imediat după alegerile prezidențiale, înainte de vară. Ar putea avea cel puțin câteva săptămâni de antrenament înainte de a merge pe front, iar campania de vară începe când se termină [sezonul noroiului], când drumurile sunt circulabile. Atunci se va întâmpla."